Η παχυσαρκία διαβάζουμε ότι μέρα με τη μέρα αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο πρόβλημα και ανησυχία πολλών ατόμων είτε μικρής είτε μεγάλης ηλικίας παγκοσμίως. Ας αφήσουμε όμως, το παγκόσμιο κομμάτι και ας δούμε το κομμάτι εδώ στην Ελλάδα και πως μπορούμε εμείς οι διαιτολόγοι να καταφέρουμε να τροποποιήσουμε τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.

fast-foodΟ εκλυτικός παράγοντας της παχυσαρκίας είναι η ενεργειακή ανισορροπία. Δηλαδή η αυξημένη κατανάλωση τροφής σε συνδυασμό με χαμηλή φυσική δραστηριότητα, συμβάλλουν την σταδιακή αύξηση βάρους.Βέβαια οι ενεργειακές ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από την φυσιολογία, τον τρόπο ζωής, αλλά και από πολλούς ψυχολογικούς και συναισθηματικους παράγοντες.

Ωστόσο, πέρα από το ότι κάποιος δυσκολεύεται να χάσει βάρος, γιατί του αρέσουν τα γλυκά ή γιατί δουλεύει πολλές ώρες τη μέρα (ακομα και όταν βρίσκεται μέσα στο σπίτι μεγαλώνοντας παιδιά κια κάνοντας δουλειές του σπιτιού) και τρώει ακατάσχετα, παραμένει το ερώτημα για το πόσο φοβισμένος ή μπερδεμένος είναι για την όλη διαδικασία απώλειας βάρους και αλλαγής τρόπου ζωής. Πολλά παχύσαρκα άτομα πιστεύουν ότι οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορούν να αδυνατίσουν είναι όσοι δε δουλέυουν πολλές ώρες(άρα και έχουν χρόνο για γυμναστήριο), όσοι δεν τους αρέσουν τα γλυκά, και όσοι αντέχουν να πεινάνε. Είναι όμως έτσι;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα, οι οποίοι προκαλούν άγχος και φτάνουν το άτομο που τα έχει διαβάσει να θεωρεί εξαιτίας τους ότι είναι αδύνατον να χάσει βάρος. Όταν ένα άτομο λοιπόν μπαίνει σε ένα διαιτολογικο γραφείο, έχει κάνει το πρώτο βήμα (καθώς έχει αποφασίσει για τον οποιοδήποτε λόγο να χάσει βάρος- με λάθος ή σωστό κίνητρο) και από τη πλευράς μας, είναι πρωταρχικής σημασίας να καταρίψουμε, να εξηγήσουμε με απλά παραδείγματα τους μύθους αυτούς που παραπληροφορούν και καταφέρνουν να δημιουργήσουν αμφιβολίες και καθυστερήσεις στο να αποφασίσει κάποιοςνα βελτιώσει την διατροφή του.

Στόχος είναι όχι η απότομη απώλεια βάρους (ακόμα κι αν είναι επιτακτική η ανάγκη απώλειας βάρους για λόγους υγείας) αλλά η υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών, η τακτοποίηση των γευμάτων μέσα στη μέρα και η κατανόηση ότι κανένα φαγητό δεν είναι απαγορευτικό καθώς μπορεί να γίνεται η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού ή γλυκού, χρησιμποιώντας συνταγές που θα δώσουν μία εκδοχή πιο υγιεινή. Ακόμα και η πεποίθηση ότι το υγιεινό φαγητο είναι βαρετό, μπορεί να αλλάξει, αν απλά τους δώσουμε εναλλακτικές επιλογές με το να προτείνουμε να δοκιμάσουν ασιατική ή μεξικάνικη κουζίνα.

Ακόμα και η μικρή απώλεια βάρους είναι σημαντική τόσο στην βελτίωση προβλημάτων υγείας αλλά και στην καλυτέρευση της διάθεσης, του περπατήματος ή απλά και μόνο το να μπορεί κάποιος να ανέβει τη σκάλα χωρίς να λαχανιάζει. Δε χρειάζεται λοιπον να πεινάσει κάποιος για να μειώσει το επίπεδο παχυσαρκίας, αλλά μπορεί με τη βοήθειά μας, να βάλει μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, να κάνει μικρά διατροφικά βήματα. Παράλληλα, θα τον βοηθήσουμε να συνηδητοποιήσει πως δεν έχει σημασία το αν δουλεύεις πολλές ή λίγες ώρες και ότι απλά και μόνο το να βάλει λίγη ώρα περπάτημα καθημερινά ή λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα, είναι μία σημαντική αρχή. Άλλωστε οι μικρές αλλαγές είναι και αυτές που θεωρούνται πιο αποδοτικές και λειτουργικές, καθώς όσο αρνητική κι αν είναι μία συνήθεια (κάθομαι στην τηλεόραση μετά τη δουλειά), παραμένει συνήθεια και δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Η λογική του «όλα ή τίποτα» παραμένει πεποίθηση πολλών ατόμων που θέλουν να χάσουν βάρος. Δουλειά μας είναι να αλλάξουμε αυτή τη λογική….

 της Ζήκου Εύας , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr