Πραγματοποιώντας ώριμη εμφάνιση στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, η Εθνική ομάδα νίκησε σχετικά εύκολα τη Ρωσία 80-71 και έκανε το 2 στα 2 στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Σπανούλης, Περπέρογλου, Παπανικολάου και Μαυροκεφαλίδης στην πρώτη σειρά των διακριθέντων.

spanoulis_0509Σ’ αυτό το παιχνίδι περιμέναμε από την Εθνική ομάδα να αποδείξει στην πράξη την ανωτερότητα αλλά και την εμπειρία της στην παρκέ. Παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις διαβάστηκαν αποτελεσματικά από τους Ρώσους, η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να προηγηθεί με 8-2, στη συνέχεια όμως πληγώθηκε από το γρήγορο ρυθμό και το εξωτερικό σουτ του αντιπάλου.

Μετά το τρίποντο του Μόνια με το οποίο το σκορ έγινε 20-27, η Εθνική αντιμετώπισε δραστικά το αμυντικό της πρόβλημα κλείνοντας όλους τους διαδρόμους και κλέβοντας φάσεις ενώ στην επίθεση πήρε πόντους από όμορφες προσωπικές ενέργειες του Σπανούλη, του Καϊμακόγλου και του Περπέρογλου. Ο Φώτσης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα ενός αποδοτικού δέυτέρου δεκαλέπτου που έκλεισε με την Ελλάδα προηγούμενη με 41-34.

Το τρίτο δεκάλεπτο χαρακτηρίστηκε από το επιθετικό κρεσέντο της Εθνικής που έκανε ότι ήθελε πάνω στο παρκέ. Με ταχύτητα, υψηλή δόση αυτοπεποίθησης και πολύ καλό διάβασμα της ρωσικής άμυνας, η ομάδα του Τρινκιέρι έφτασε να προηγείται ακόμα και με 19 πόντους διαφορά (58-39) γεγονός που σχεδόν της εξασφάλισε την τελική νίκη.

Αυτή ήρθε τελικά με στιλ αφού η Εθνική δεν άφησε το πόδι από το γκάζι. Παρά το γεγονός ότι στις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου ο Σπανούλης αποχώρησε αφού στραβοπάτησε, η Ελλάδα δεν έχασε ούτε σε ρυθμό ούτε σε δημιουργικότητα. Το αντίθετο, οι συνεργασίες του Ζήση με τον Μαυροκεφαλίδη ήταν άκρως αποδοτικές όπως και οι εμπνεύσεις του Περπέρογλου από τις οποίες προήλθε το 71-49. Οι ηρωικές προσπάθειες του Σβεντ για τη Ρωσία μείωσαν τη διαφορά μέχρι και τους 8 (75-67) αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σταρ

Οι παίκτες που έκαναν τη διαφορά σ’ αυτό το παιχνίδι ήταν οι Περπέρογλου και Μαυροκεφαλίδης. Οχι ότι οι υπόλοιποι πήγαν άσχημα, κάθε άλλο, αλλά αυτοί οι δύο πλήγωσαν περισσότερο από τους άλλους την αντίπαλη άμυνα. Μαζί είχαν 20 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Απογοήτευση

Μέχρι το 30′ ο Σβεντ δεν είχε φανεί στο γήπεδο. Οταν το έπραξε, κατανάλωσε τζάμπα ενέργεια αφού παρά τους 15 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο δεν κατόρθωσε να κάνει τη διαφορά.

Σχόλιο

Η δουλειά έγινε και έγινε με στιλ. Αυτή η Ρωσία βέβαια δεν θα μπορούσε να απειλήσει περισσότερο από την Εθνική, ωστόσο το γεγονός δεν μειώνει την επιτυχία της ομάδας που έπαιξε σοβαρά και ώριμα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Αυτό που αναζητείται πάντως είναι περισσότερη ομαδικότητα και πιο δουλεμένα πράγματα στην επίθεση.

Ακόμα όμως είναι νωρίς, με την πάροδο των αγώνων η Εθνική θα βρει το σωστό ρυθμό που αναζητά σε μεγαλύτερα διαστήματα του παιχνιδιού.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 41-34, 62-47, 80-71

Ελλάδα: Σλούκας 7, Μπουρούσης 4, Ζήσης 5, Σπανούλης 11, Περπέρογλου 10, Φώτσης 3, Παπανικολάου 10, Μαυροκεφαλίδης 10, Καϊμακόγλου 11, Μπράμος, Πρίντεζης 9.

Ρωσία: Καράσεφ 10, Σοκόλοφ 7, Βαλίεφ 2, Φριτζόν 8, Βορόνοφ, Κουλάγκιν 5, Σβεντ 17, Αντόνοφ 7, Μόνια 9, Κχοστόφ 6, Ζεβροσένκο

Πηγή: contra.gr