Το γαλλικό ΥΠΕΞ είπε στην EurActiv ότι το σύστημα δικτύου των διπλωματικών αντιπροσωπειών είναι προστατευμένο και ασφαλές και ότι δεν μπορεί να έγινε «στόχος» της αμερικανικής κατασκοπείας. Ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποβάλλουν μηνύσεις κατά των Apple, Google και Facebook.

moeΤο γαλλικό ΥΠΕΞ διέψευσε τους ισχυρισμούς του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με τους οποίους η Γαλλία ήταν στόχος του προγράμματος Prism της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) το 2010.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας έδειξε «ενδιαφέρον» για το σύστημα δικτύου που συνδέει τις γαλλικές διπλωματικές αντιπροσωπείες με το υπουργείο εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στην EurActiv ότι το γαλλικό «σύστημα διπλωματικών πληροφοριών είναι ασφαλές και προστατευμένο. Τα e-mails από το ‘’diplomatie.gouv.fr’’ δεν επιτρέπουν καμία πρόσβαση σε ασφαλείς εφαρμογές».

Στα μέσα Ιουλίου, δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (FIDH και LDH) υπέβαλαν μήνυση κατ ‘αγνώστου για παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εισαγγελείς στο Παρίσι έχουν ανοίξει σχετική έρευνα.

Ο δικηγόρος που υπερασπίζεται τις δύο οργανώσεις, Patrick Baudouin, τόνισε ότι «φαίνεται δύσκολο να ανοίξεις μια υπόθεση κατά της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας αλλά ελπίζουμε το επίπεδο υπευθυνότητας μεγάλων εταιρειών όπως η Google, το Facebook και η Apple να είναι καθοριστικό».

Καθώς ολοένα και περισσότερες καταγγελίες λαμβάνουν χώρα σε εθνικό επίπεδο, όπως στο Βέλγιο και την Ισπανία, η Κομισιόν επίσης έχει δείξει ενδιαφέρον στο θέμα, μετά μάλιστα από τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας κατασκόπευε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, τη Νέα Υόρκη αλλά στις Βρυξέλλες. Η αρμόδια Επίτροπος για ζητήματα δικαιοσύνης, Viviane Reding, έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν απαντήσεις

Το γαλλικό ΥΠΕΞ είπε ότι η Κομισιόν έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ουάσιγκτον και ότι η Γαλλία «δε θα δεχθεί καμία υποβάθμιση του θέματος».

«Το πρόγραμμα Prism ήταν ένα εγερτήριο κάλεσμα και η Ευρώπη το αντιμετωπίζει. Η μεταρρύθμιση της προστασίας δεδομένων που πρότεινε η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2012 είναι η νόμιμη απάντησή μας στο πρόγραμμα Prism», τόνισε η Κομισιόν. Η εν λόγω μεταρρύθμιση θα υιοθετηθεί την άνοιξη του 2014 το αργότερο.

Καθώς ΕΕ και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, πολλοί έχουν τονίσει την ανάγκη να δοθούν εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit, πάνε ακόμη παραπέρα, ζητώντας την αναστολή των διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν δραστηριότητες κατασκοπείας από την πλευρά των ΗΠΑ.

Πηγή: euractiv.gr