Καθημερινά στον τοίχο μου- στο facebook- εμφανίζεται μία λίστα από προφίλ φίλων (γνωστών και μη δεν έχει σημασία) οι οποίοι έχουν γενέθλια και έτσι μπορώ εύκολα να θυμάμαι σε ποιον πρέπει να ευχηθώ. Συμβαίνει να έχουν γενέθλια κάποιες επαφές μου των οποίων οι κάτοχοι έχουν “φύγει” από τη ζωή και παρ’ όλο που ο λογαριασμός τους δεν έχει δραστηριότητα, την ημέρα των γενεθλίων τους πολλοί ανυποψίαστοι γράφουν ευχές για υγεία, τύχη και μακροζωία αγνοώντας την πραγματικότητα.

ifidie-facebook-appΑυτό με έκανε να σκεφτώ ότι τελικά στο Internet παραμένεις αθάνατος. Το ψηφιακό σου στίγμα δεν μπορεί να πεθάνει γιατί απλά δεν είσαι εκεί να πατήσεις delete. Είπα να το ψάξω λίγο παραπάνω, να δω τι συμβαίνει στην περίπτωση όπου ο κάτοχος ενός προφίλ αφήσει τον κόσμο αυτό. Διαπίστωσα ότι οι οικείοι του, μπορούν να αιτηθούν ώστε να τεθεί το προφίλ του εκλιπόντος σε κατάσταση μνημόνευσης. Αυτό σημαίνει ότι ο τοίχος παραμένει ανοιχτός ώστε να δέχεται ευχές και σχόλια. Μάλιστα η εταιρεία είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν όρους χρήσης σύμφωνα με τους οποίους θα διαχειρίζεται με ξεχωριστό τρόπο τα προσωπικά δεδομένα αυτών που έχουν φύγει από τη ζωή.

Το άλλο που μπορούν να κάνουν οι οικείοι του εκλιπόντος είναι να αιτηθούν να διαγραφεί ή να ζητήσουν ένα αντίγραφο όλων των δεδομένων που έχουν αναρτηθεί στο προφίλ και έπειτα να διαγραφεί ώστε να έχουν ένα αρχείο της ψηφιακής πορείας του αγαπημένου τους (φωτογραφίες, video, κείμενα). Λιτό και απλό…

Το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος…

Στην αναζήτησή μου για το θέμα έπεσα επάνω σε μία εφαρμογή με όνομα Ifidie (εάν πεθάνω) με την οποία μπορεί κάποιος να αφήσει «κληρονομιά» στο διαδίκτυο… κάποια τελευταία λόγια ή συμβουλές ή ένα βαρύ μυστικό (σαν αυτά που έλεγαν οι γιαγιάδες την στερνή τους ώρα στο κρεβάτι («έχω κρύψει τις λίρες στο κ…..») ή ακόμα και ένα βίντεο. Το μήνυμα που επιθυμεί ο χρήστης να βγει μετά θάνατον δημοσιεύεται μόνον εφ’ όσον τα άτομα που έχει επιλέξει ο ίδιος κατά την εγγραφή του στην εφαρμογή, ανακοινώσουν τον θάνατό του. Κάτι σαν μάρτυρες (τουλάχιστον τρεις τον αριθμό) οι οποίοι ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι ο ιδιοκτήτης του προφίλ έχει «φύγει».

Του Γιώργου Χατζηγεωργίου