Η ΟΛΜΕ αναρωτιέται τελικά “Ποιός κλείνει τα σχολεία;;” . Mε το καλημέρα σας, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας κλείνει ακόμα 102 σχολεία, τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε μόλις χτες (29/8/13) στη Βουλή, οι ΕΠΑΣ δεν μετατρέπονται σε ΕΠΑΛ όπως προέβλεπαν τα προηγούμενα σχέδια νόμου που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα δύο τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα στο τελικό σχέδιο νόμου, το Υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε διάταξη (άρθρο 45, παρ. 4) με την οποία σταματούν οι εγγραφές μαθητών στις ΕΠΑΣ από τη σχολική χρονιά 2013-14 και το Σεπτέμβρη του 2014 τα σχολεία αυτά καταργούνται οριστικά. Η μόνη δυνατότητα που αφήνεται στους μαθητές είναι οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ), που όμως δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση αλλά στην μη τυπική, μαζί με τα ΙΕΚ. Να σημειώσουμε ότι οι ΕΠΑΣ υφίστανται ως σχολικές μονάδες από το 2006, προήλθαν από την μετατροπή των ΤΕΕ (που δημιουργήθηκαν 1998), τα οποία προήλθαν από τις παλιότερες ΤΕΣ (από το 1985).
Η μαζική αυτή κατάργηση σχολείων στην ΤΕΕ, έρχεται ως συνέχεια των καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ που έγινε το καλοκαίρι, στις οποίες σπούδαζε το 33% του δυναμικού της ΤΕΕ, (με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικοί και πάνω από 20.000 μαθητές να χάσουν τις σπουδές τους) και σε συνέχεια των πάνω από 2500 καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) που έγιναν την τελευταία διετία (2011-2013).
Η επιλογή αυτή θα προκαλέσει σίγουρα νέες μετακινήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες προς τις ΣΕΚ και τα ΙΕΚ, δηλαδή έξω από την τυπική εκπαίδευση.
Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την γενική κατεύθυνση της εξώθησης του μαθητικού δυναμικού από την εκπαίδευση στην εφήμερη κατάρτιση και κινείται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων αναδιαρθρώσεων της εκπαίδευσης που εκπορεύονται από ΕΕ – ΟΟΣΑ και προσδένουν πιο έντονα την εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Να λοιπόν ποιος κλείνει, και μάλιστα οριστικά, τα σχολεία.
Απαιτούμε :
– Καμιά κατάργηση σχολείου.
– Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν.
– Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού – Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, να καταργηθεί ο ν. 4172/13.
Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, πριν διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας.
Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του κλάδου καταδικάζοντας αυτή την πολιτική.