Αποζημίωση από την ΕΕ για την αποτυχία υλοποίησης του σχεδιαζόμενου αγωγού Nabucco, ζήτησε ο Ρουμάνος πρόεδρος Traian Băsescu. Ο αγωγός θα μετέφερε αζέρικο φυσικό αέριο στην Αυστρία μέσω του ρουμάνικου εδάφους.

3-pipeline-route«Η Ρουμανία θεωρεί πως πρέπει να αποζημιωθεί από την εγκατάλειψη των σχεδίων για το Nabucco», είπε την Τρίτη (27 Αυγούστου) ο Băsescu, σύμφωνα με το ρουμανικό Τύπο.

«Λάβετε υπόψη ότι η Ρουμανία, υποστηρίζοντας αυτό το ευρωπαϊκό έργο, δε δίστασε μεταξύ του South Stream και του Nabucco, και πολύ απλά είπε Nabucco», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Ιούνιο, η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν, επέλεξε τον αγωγό ΤΑΡ έναντι του Nabucco για να μεταφέρει 10δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη.

Ο Nabucco θα μετέφερε φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας σε κόμβο φυσικού αερίου κοντά στη Βιέννη. Ο ΤΑΡ από την άλλη θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, καταλήγοντας στη νότια Ιταλία.

Ο South Stream είναι ένας αγωγός που έχει την στήριξη της Gazprom και θεωρήθηκε ανταγωνιστικός του Nabucco. Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία καταλήγοντας στη βόρεια Ιταλία. Παρακλάδια του South Stream σχεδιάζονται να μεταφέρουν φυσικό αέριο στη Βοσνία και την Κροατία. Σύμφωνα με τον τελευταίο χάρτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του South Stream, θα παρακάμπτει τη Ρουμανία.

Ωστόσο αμφισβητείται ο ισχυρισμός ότι η Ρουμανία «δεν δίστασε» μεταξύ του South Stream και του Nabucco. Το 2010, η Ρουμανία παρείχε στην Gazprom όλα τα σχετικά έγγραφα για την κατασκευή του South Stream μέσω του ρουμάνικου εδάφους. Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως προσπάθεια από την Gazprom να ασκήσει πιέσεις στη Βουλγαρία, η οποία ήταν ανέκαθεν προτιμώμενο σημείο εισόδου της Gazprom για τον αγωγό.

Η ιδέα ότι οι χώρες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στον South Stream και το Nabucco, επίσης αμφισβητείται. Οι Βούλγαροι ηγέτες υπερηφανεύονται εδώ και καιρό ότι η χώρα τους είναι σημαντική και για τους δύο αγωγούς. Η Κομισιόν πάντα αρνούνταν ότι πίεσε χώρα της ΕΕ για κάποιο συγκεκριμένο αγωγό, λέγοντας γενικά ότι θεωρεί το λεγόμενο Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου ως προτεραιότητα, καθώς θα συμβάλει στην διαφοροποίηση της παροχής και ασφάλειας της ενέργειας. Ο Νότιος Διάδρομος φυσικού αερίου είναι ένας διπλωματικός όρος που αναφέρεται στα διάφορα έργα μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Băsescu περiέγραψε τον South Stream ως «εδραίωση της ηγεμονίας της Gazprom», προσθέτοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν τελικά υλοποιηθεί το έργο.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος είπε επίσης ότι ζήτησε από τους Ρουμάνους πρέσβεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εξηγήσουν αυτή τη θέση της χώρας τους και να πιέσουν την ΕΕ να αποζημιώσει τη Ρουμανία επειδή ήταν η «μόνη χώρα που δεν δίστασε μεταξύ του Nabucco και του South Stream, αντίθετα με άλλους γείτονές της».

Πηγή: euractiv.gr