Μετά το ξέσπασμα του αμερικανικού σκανδάλου Prism, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών υπηρεσιών cloud» που θα προσφέρουν ασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

cloudΤον Ιούνιο και Ιούλιο του 2013, ο βιομηχανικός όμιλος Cloud Security Alliance έκανε έρευνα με παράγοντες του «cloud computing» (υπολογιστικό νέφος) σχετικά με τις αντιδράσεις τους στο πρόσφατο σκάνδαλο κατασκοπείας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έναντι της ΕΕ.

Ένας στους δέκα μη κατοίκους των ΗΠΑ είπε ότι ακύρωσε έργο με πάροχο που έχει έδρα στις ΗΠΑ στον απόηχο του σκανδάλου Prism. Ακόμη, 56% των ερωτηθέντων είπε ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσει μελλοντικά υπηρεσία cloud computing που έχει έδρα στις ΗΠΑ.

Η Alliance προέβλεψε επίσης ότι οι Αμερικανοί πάροχοι cloud computing είναι πιθανό να έχουν απώλειες 26δις € μέχρι το 2016, που ισοδυναμεί με το 20% του μεριδίου της στις υπηρεσίες cloud στις ξένες αγορές.

«Εάν οι Ευρωπαίοι πελάτες cloud δεν μπορούν να εμπιστευτούν την αμερικανική κυβέρνηση, τότε ίσως δεν θα εμπιστευτούν ούτε τους Αμερικανούς παρόχους cloud», είπε η Επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ, Neelie Kroes. «Εάν δεν απατώμαι, υπάρχουν συνέπειες πολλών δις ευρώ για τις αμερικανικές εταιρείες. Εάν ήμουν Αμερικανός πάροχος cloud, αυτή τη στιγμή θα ήμουν πολύ εκνευρισμένος με την κυβέρνησή μου», τόνισε τον Ιούλιο η Επίτροπος.

Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud που έχουν έδρα τις ΗΠΑ- όπως η Google, η Amazon και η Microsoft- έχουν σήμερα το 85% των παγκόσμιων αγορών.

Οι Ευρωπαίοι τώρα ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το σκάνδαλο Prism προκειμένου να αποκτήσουν μερίδιο σε αυτή την αγορά.

Στις αρχές Ιουλίου, η Neelie Kroes συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη για το Υπολογιστικό Νέφος – μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες cloud.

Η Kroes τόνισε ότι οι διαφορές σε εθνικό επίπεδο στους κανόνες προστασίας δεδομένων θα αποτελέσουν εμπόδιο στο «ευρωπαϊκό cloud» και έκανε έκκληση για επιτάχυνση της εναρμόνισης των ευρωπαϊκών προτύπων στο δίκτυο και στην ασφάλεια πληροφοριών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες και εταιρείες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη ενός αξιόπιστου και ασφαλούς cloud.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Κομισιόν δημοσίευσε την στρατηγική της ΕΕ για το cloud computing, έχοντας φιλόδοξους ισχυρισμούς ότι το εν λόγω σχέδιο μπορεί να εξοικονομήσει για τις επιχειρήσεις κόστη μέχρι και 600δις € μεταξύ του 2015-2020 καθώς και να δημιουργήσει 2.5εκ νέες θέσεις εργασίας.

Ευρωπαϊκό διαδίκτυο θέλει η Merkel

Η στρατηγική της ΕΕ δίνει έμφαση στη δυναμική του cloud computing για να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη για την μείωση του κόστους και την αύξηση των κερδών – ιδίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ζήτημα συζητήθηκε και στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία καθώς η Angela Merkel έκανε λόγο για ανάγκη να αναπτύξει η Ευρώπη τη δική της τεχνολογία στο διαδίκτυο. Μιλώντας στο Βερολίνο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, η Merkel είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να ανταγωνίζεται σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του διαδικτύου.

Πηγή: euractiv.gr