Η πρόσφατη εκλογή ευρωσκεπτικιστών στην κυβέρνηση της Ισλανδίας ερμηνεύθηκε από συνταγματολόγους ως «σημάδι» για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ.

iceland49Το υπουργείο εξωτερικών τόνισε ότι έλαβε γνωμοδότηση από τους συνταγματολόγους του πως η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία του 2009 να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Μετά από αυτή τη γνωμοδότηση ο υπουργός εξωτερικών αποφάσισε να διαλύσει την επιτροπή διαπραγματεύσεων», τόνισε σε δήλωσή του το υπουργείο εξωτερικών, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε πρόσφατη επίσκεψη του Ισλανδού πρωθυπουργού Sigmundur Gunnlaugsson στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso τον κάλεσε να αποφασίσει «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» εάν η χώρα του θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ή εάν τελικά θα εγκαταλείψει τα σχέδια ένταξης στην ΕΕ.

Η διάλυση της εν λόγω επιτροπής προφανώς και σημαίνει εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων.

Στις 27 Απριλίου, η Ισλανδία πραγματοποίησε εκλογές όπου το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών υπέστη την μεγαλύτερη ήττα όλων των εποχών από την ημέρα ανεξαρτητοποίησης της χώρας από τη Δανία το 1944.

Ο 38χρονος Gunnlaugsson είναι ο νεότερος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης στην Ευρώπη. Ηγείται των Προοδευτικών από το 2009, ένα κεντροδεξιό και φιλελεύθερο κόμμα που ανήκει στη Φιλελεύθερη Διεθνή.

Το Προοδευτικό Κόμμα έχει κυρίως υποστηρικτές αγρότες και αλιείς. Βρίσκεται σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα Ανεξαρτησίας, το οποίο επίσης αντιτίθεται στην ένταξη στην ΕΕ.

Τον Μάιο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ μέχρι να διεξαχθεί δημοψήφισμα εντός των επόμενων 4 ετών για τη συνέχιση ή μη των διαπραγματεύσεων.

Η εν λόγω απόφαση χωρίς αμφιβολία ενόχλησε τις Βρυξέλλες. Ωστόσο η πρόσφατη ένταξη της Κροατίας έδωσε στους Ευρωπαίου ηγέτες τη δυνατότητα να «καυχηθούν» για την ελκυστικότητα της ΕΕ, παρά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι η Ισλανδία συνιστά μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς η πανίσχυρη βιομηχανία αλιείας που διαθέτει η χώρα είναι σε σύγκρουση με τις ποσοστώσεις αλιείας που επιβάλει η ΕΕ. Η Κομισιόν λέει ότι μπορεί να δεχθεί τις «ιδιαιτερότητες» της Ισλανδίας, όμως στην πραγματικότητα οι διαφορές Ρέυκιαβικ και Βρυξελλών δεν είναι μόνο τεχνικές αλλά πολιτικής φύσης.

Η ΕΕ θεωρεί πως η Ισλανδία προβαίνει σε υπεραλίευση και ότι πρέπει να αποδεχθεί αυστηρές ποσοστώσεις. Η Ισλανδία από την άλλη ισχυρίζεται ότι έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην αλιεία από την ΕΕ και ότι μπορεί να «διδάξει» στις Βρυξέλλες βέλτιστες πρακτικές.

Πηγή: euractiv.gr