«Η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής διεξήχθη στο Βόλο, 27 Ιουλίου – 5 Αυγούστου 2013. Είναι η πρώτη φορά που το διεθνές αυτό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος.

afisa_main_grΗ Ολυμπιάδα διεξήχθη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, την υποστήριξη πολλών δημοσίων φορέων (Υπουργείο Παιδείας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και με χορηγίες ιδιωτικών ιδρυμάτων και φορέων, όπως το Ίδρυμα Λάτση, τον ΟΠΑΠ και μεγάλο αριθμό μικρών συνεισφορών από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης ανέλαβε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής (Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Λουκάς Ζαχείλας), ο Αντιπρόεδρος (κ. Κωνστ. Μαυρομμάτης) και η Γραμματεύς (κυρία Μαρία Κονταξή-Ζαχείλα).

Οι μαθητές οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις (σε τέσσερις φάσεις), που οργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, μέσω του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας.

Την αρχηγία της ελληνικής αποστολής είχαν φέτος οι κ. Χρίστος Ξενάκης από το Βόλο και ο Ορφέας Βουτυράς από την Αθήνα. Την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν για μια ακόμη χρονιά μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι Έλληνες μαθητές απέσπασαν 1 ασημένιο μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 εύφημες μνείες. Ασημένιο μετάλλιο απέσπασε ο Περικλής Οκαλίδης, χάλκινα οι Νικόλαος Κουκουφίλιππας, Νικόλαος Κουκουλεκίδης, Κρινιώ Μαρούδα και Νικόλαος Καραμπίτσος, ενώ εύφημες μνείες απέσπασαν οι Θέμης Πράπας, Νικόλαος Σκολκέας-McKellen, Φώτης Γιασεμής και Αχιλλέας Παλάσκος. Δηλαδή οι 9 στους 10 μαθητές ανέβηκαν στο βάθρο.

Την τελετή απονομής, η οποία διεξήχθη με επισημότητα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, παρακολούθησε ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Π. Σκοτεινιώτης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών και οι πρεσβευτές της Ινδονησίας, του Ιράν και της Ταϊλάνδης. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε κατά την απονομή των μεταλλίων το στεφάνωμα με κλάδο ελιάς των νικητών, ακολουθώντας την παράδοση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 35 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ωκεανία, με 182 μαθητές (σημειώθηκε νέο ρεκόρ με 30% αύξηση των συμμετοχών). Ο πρώτος χρυσός μαθητής – Ρουμάνος – επέλυσε το 90% των θεμάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης με μία ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ανέλαβαν σχεδόν εξ ολοκλήρου τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Έθεσαν θέματα, διόρθωσαν μέσα σε 2 ημέρες τα γραπτά (περίπου 4000 ασκήσεις μεταξύ των οποίων μερικές απαιτούσαν 2-3 σελίδες πράξεων). Τέλος η ίδια ομάδα διεξήγαγε τις συμβιβαστικές συζητήσεις με τους αρχηγούς των αποστολών με μεγάλη ευχέρεια. Το επίπεδο των εξετάσεων, η άψογη διόρθωση των γραπτών και οι θεωρητικές γνώσεις των φοιτητών του ΑΠΘ, έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, προκαλώντας ιδιαιτέρως ευνοϊκά σχόλια από τους συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα καθηγητές αστρονομίας των εθνικών αποστολών.

Το 2014 η 8η Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην πόλη Sucheava της Ρουμανίας»