Κορυφώνεται σήμερα το βράδυ (12/8)  η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες.

nightstarsΣυγκεκριμένα θα σημειωθεί αυξημένη πτώση μετεώρων στο βόρειο ημισφαίριο σήμερα αλλά και την Τρίτη. Παρ’ολα αυτά το φαινόμενο θα είναι εντονότερο σήμερα Δευτέρα, διότι θα δημιουργηθεί ένα υπερθέαμα με 100 πεφταστέρια ανά ώρα. Όσοι καταφέρουν να ξενυχτήσουν θα μπορέσουν να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα, αρκεί πάντα να είναι σύμμαχος ο καιρός.Είναι ορατά και με γυμνά μάτια!

Τα «πεφταστέρια» είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ, αφήνοντας φωτεινά ίχνη καθώς διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα, φωτεινά και με μακριές πύρινες «ουρές». Τα μετέωρα αυτά ξεκινούν την πτώση τους ισχνά τον Ιούλιο, ενώ σταδιακά πυκνώνουν ως το τέλος Αυγούστου.

Για την ιστορία, οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας, ωστόσο στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης εισήλθε για τελευταία φορά στο ηλιακό μας σύστημα τον Δεκέμβριο του 1992 και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.