Η οικογένεια είναι μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται κοινή ζωή και συμμετέχουν συναισθηματικά χτίζοντας ένα ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας και υποστήριξης.

goneis_ Μέσα στους κόλπους της οικογένειας, τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να χτίζουν ουσιαστικές σχέσεις και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που βρίσκουν στο δρόμο τους. Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις τους παράγοντες που κάνουν μια οικογένεια ευτυχισμένη. Η αλήθεια είναι ότι μια ευτυχισμένη οικογένεια δεν είναι απαλλαγμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες που θεωρούνται λιγότερο υγιείς.

Δέσμευση

Η οικογένεια έρχεται πρώτη στις προτεραιότητες και είναι σπουδαιότερη από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Τα παιδιά που βιώνουν συνεχώς πολυάσχολους γονείς που δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο να μοιραστούν μαζί τους, δημιουργούν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν αξίζουν αρκετά την προσοχής τους. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να παίρνουν τα γεύματα μαζί. Αυτή είναι η στιγμή που μοιράζονται τις καθημερινές τους εμπειρίες και μπορούν να συζητήσουν μικρά προβλήματα. Οικογένειες που τρώνε μαζί δημιουργούν δεσμούς πολύ ουσιαστικούς. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στην οικογένεια. Είναι σημαντικός για την ανάπτυξη όλου του συστήματος και του κάθε μέλους ξεχωριστά.

Ταυτότητα

Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, η οικογένεια δέχεται συνεχώς εξωτερικά ερεθίσματα και μεταβάλλεται. Η επιτυχία της είναι στην ουσία η ικανότητα της να προσαρμόζεται σε νέες καταστάσεις χωρίς να χάνει την ταυτότητά της. Οι ευτυχισμένες οικογένειες έχουν κοινές αξίες ζωής και ζουν σύμφωνα με αυτές. Χτίζουν μια ισχυρή ταυτότητα που τους αποτρέπει από τη σύγχυση και τις καθημερινές συγκρούσεις. Τα μέλη συναποφασίζουν για το ποιοι θα πρέπει να είναι οι κανόνες και δεν παρεκκλίνουν από αυτούς. Αντιμετωπίζουν κάθε νέα κατάσταση σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τους κοινούς στόχους που έχουν θέσει και ενώνουν τις δυνάμεις τους μπροστά στο κοινό πρόβλημα.

Διανομή ρόλων και υποχρεώσεων

Κανείς δεν είναι ανώτερος και πιο σπουδαίος από τον άλλο μέσα σε μια οικογένεια. Όλα τα μέλη έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της οικογενειακής ισορροπίας. Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ευέλικτες και οι ρόλοι των μελών τους μπορούν να αλλάξουν για το καλό του συστήματος της οικογένειας. Άντρες, γυναίκες και παιδιά μπορούν να συνεισφέρουν στη φροντίδα του σπιτιού και την ικανοποίηση των αναγκών των υπολοίπων.

Εκτίμηση και Επιβεβαίωση

Οι υγιείς οικογένειες εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά των μελών τους, αντί να ασκούν συνεχώς κριτική για τα λάθη και τις αδυναμίες τους. Η κριτική θα πρέπει να εκφράζεται με αγάπη και αυθεντικό ενδιαφέρον να βοηθήσεις αυτόν που κριτικάρεις, αντιπροτείνοντας ένα άλλο τρόπο δράσης, και θα πρέπει να αντισταθμίζεται και από εκφράσεις επαίνων και εκτίμησης.

Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του κάθε μέλους χτίζετε την αυτοεκτίμησή του. Καθένας μας έχει το δικό του ρόλο σε κάθε σχέση, και προσφέρει διαφορετικές ποιότητες σε αυτή. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αντί να πιέζετε τον άλλο να συμμορφωθεί σε άκαμπτους κανόνες. Μεταδώστε το μήνυμα ότι καθένας ξεχωριστά είναι χρήσιμος στη ζωή σας και ότι είστε περήφανοι που αναπληρώνει τις αδυναμίες σας.

Επικοινωνία

Ενθαρρύνετε τη θετική επικοινωνία. Ο ζεστός και γεμάτος σεβασμό διάλογος, που επιτρέπει στα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, σχετίζεται με την καλή οικογενειακή υγεία. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να διευθετηθεί, αφήστε ανοιχτές τις διόδους διαλόγου. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν και ίσως διστάζουν να μοιραστούν. Ακούστε τα, χωρίς να τα διακόπτετε και χωρίς να υποτιμάτε τη σπουδαιότητα των προβλημάτων τους, και συμβουλέψτε τα, χωρίς να επιβάλετε τη γνώμη σας.

Όλοι είμαστε προϊόντα των εμπειριών μας και καθημερινά βρισκόμαστε σε εξέλιξη. Αν δεν μιλάμε και δεν επικοινωνούμε μεταξύ μας, σταδιακά αποξενωνόμαστε μέσα στην οικογένεια.

Συνεργασία

Ακόμη και οι υγιείς οικογένειες έχουν ποικίλα προβλήματα. Απλά, παραδέχονται τις δυσκολίες τους και ζητούν τη βοήθεια των άλλων μελών για να τις λύσουν. Όταν ένα μέλος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα χωρίς να μπορεί να το λύσει, αναταράζεται η δομή όλου του οικογενειακού συστήματος, καθώς τα μέλη μια οικογένειας αλληλεπιδρούν συνεχώς το ένα με το άλλο. Η συνεργασία αποτρέπει τη διαιώνιση μιας δυσκολίας που επιβαρύνει το κλίμα όλης της οικογένειας.

Σταθερότητα

Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Αυτές οι δραστηριότητες φέρνουν τις οικογένειες πιο κοντά γιατί είναι επαναλαμβανόμενες και αποκτούν τη δύναμη μιας συνήθειας. Τα παιδιά που έχουν οργανωμένο χρόνο παιχνιδιού και υποχρεώσεων τείνουν να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και καλύτερο αυτοέλεγχο, και ως έφηβοι δείχνουν λιγότερο παραβατικές συμπεριφορές.

Διασκέδαση

Οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιράζονται πολλές εμπειρίες διασκέδασης και αφιερώνουν κάποιο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να κάνουν κοινές δραστηριότητες. Μπορεί το κάθε μέλος να έχει ξεχωριστές υποχρεώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάνουν το χρόνο που μοιράζονται μεταξύ τους. Περιορίστε τις υπερβολικές δραστηριότητες των παιδιών έξω από το σπίτι και φροντίστε να επισκέπτεστε μαζί μουσεία, συναυλίες, θέατρα και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Έτσι αναπτύσσεται η κοινωνικότητά τους και αποκτούν προσωπική γνώση για τη ζωή. Οι ευτυχισμένες οικογένειες γελούν περισσότερο. Το χιούμορ μπορεί να αποδυναμώσει την υπάρχουσα ένταση να και επαναφέρει τα επιθυμητά επίπεδα ηρεμίας.

Συναισθηματική ισορροπία

Ήρεμοι και ευτυχισμένοι γονείς, συνήθως μεγαλώνουν παιδιά που αγαπούν τη μάθηση και έχουν λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα. Να είστε τρυφεροί και συναισθηματικά παρόντες. Μιλήστε στα παιδιά σας, βάλτε όρια και κανόνες, και τιμωρείστε τα όταν χρειάζεται, αλλά μην χάνετε τον έλεγχο και καταφεύγετε σε φωνές, γιατί έτσι δημιουργείτε ένα μη ειρηνικό περιβάλλον στο σπίτι. Φροντίστε τον εαυτό σας. Βρείτε ελεύθερο χρόνο να για εσάς για να διαβάσετε ή να χαλαρώσετε ακούγοντας μουσική ή περπατώντας. Θα σας αποφορτίσει και θα σας προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεστε για να απολαμβάνετε στιγμές με την οικογένειά σας.

Η ουσία μιας ευτυχισμένης οικογένειας βασίζεται στο γεγονός ότι τα μέλη της συνεργάζονται και υπάρχει χαρά στην αλληλεπίδρασή τους. Αυτό που διατηρεί την ευτυχία τους είναι η αίσθηση ότι η ζωή τους έχει ένα σημαντικό σκοπό και ένα νόημα. Αυτή η πεποίθηση τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες και εστιάζουν την προσοχή τους στις καλές στιγμές που περνάνε μαζί.

Όσο περισσότερες δυνάμεις προσφέρει ένα οικογενειακό σύστημα, τόσο πιο επαρκείς και ισορροπημένοι ενήλικες γίνονται τα παιδιά. Μια ευτυχισμένη και αισιόδοξη οικογένεια εμπλουτίζει την εμπειρία όλων των μελών της.

« Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν μεταξύ τους. Κάθε δυστυχισμένη οικογένεια, όμως, είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο.» (Λέων Τολστόι)

της Χρύσας Μπέκα  (Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια)www.neaarxi.com