Το Σάββατο 2 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης το έκτακτο συνέδριο (γενική συνέλευση) της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και ελεγκτικής επιτροπής.

elvΣτο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία των ομοσπονδιών – μελών της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. ενώ έπειτα από την εισήγηση του πρώην προέδρου του προσωρινού συμβουλίου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Ιωάννη Αντωνιάδη και την ενημέρωση των συνέδρων από την προσωρινή διοίκηση ακολούθησαν διάλογος για την πορεία και προοπτική του Παγκόσμιου αυτού οργάνου και τοποθετήσεις από τους προέδρους των Ομοσπονδιών μελών της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής- Καναδά και Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης).

Στη συνέχεια, κατόπιν των αρχαιρεσιών εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, τέσσερα μέλη του οποίου είναι και μέλη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας: ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, νομικός σύμβουλος της Λέσχης εκπροσωπώντας την Ε.Λ.Β., ο Λάζαρος Ζευγαρόπουλος εκπροσωπώντας την Ένωση Ποντίων Φοιτητών ΤΕΙ Καβάλας, ως επίτιμος πρόεδρός της, ο Χαράλαμπος Καπουρτίδης, πρόεδρος της Ε.Λ.Β., εκπροσωπώντας, τον αδελφό Σύλλογο Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας και η κα. Δώρα Μπαλτατζίδου μέλος και του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., εκπροσωπώντας τον Μορφωτικό Συλλόγο «η Μίεζα» Κοπανού Ημαθίας.

Στο ψήφισμα που ενέκρινε το Σώμα των συνέδρων περιλαμβάνονται τα εξής: «Το νέο Συμβούλιο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε θα προτάξει ως μείζονα ζητήματα την διεκδίκηση της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα θέματα της ιστορίας, της υποστήριξης των νεοπροσφύγων αδελφών μας και του εκδημοκρατισμού του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, υποστηρίζοντας τον αγώνα και τις ενέργειες στο θέμα αυτό της ΠΟΕ και της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας».