Εάν κουραστήκατε με την καθημερινότητα και θέλετε στα πλαίσια του καλοκαιριού να κάνετε μικρές ή μεγάλες αποδράσεις μη διστάσετε! Δεν υπάρχει λόγος να μην ταξιδεύετε. Η σωστή ενημέρωση είναι το εισιτήριο για ακόμη καλύτερες διακοπές!

kalokairi_o_diabhths_den_einai_empodioΝα θυμάστε πως το μυστικό είναι η σωστή προετοιμασία. Φροντίστε λοιπόν, να παίρνετε πάντα μαζί σας την ταυτότητα που δείχνει την πάθησή σας καθώς επίσης όσα φάρμακα χρειάζονται για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και ίσως λίγα παραπάνω για ασφάλεια. Μη βάζετε τα φάρμακα στις αποσκευές που δίνετε, αλλά να τα έχετε μαζί σας στην τσάντα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ο κάθε διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις δικές του ανάγκες, τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις σε συνδυασμό με το δικό του πρόγραμμα άσκησης.

Για το λόγο αυτό, θα μιλήσουμε πρώτα -είτε είστε διακοπές είτε όχι- για τους 5 βασικούς κανόνες Διατροφικής Συμπεριφοράς:

  1. Ελέγξετε το ρολόι σας: Για να είναι το σάκχαρο σωστά ρυθμισμένο, πρέπει να έχετε σταθερές ώρες γευμάτων και ενδιάμεσων, καθώς και σταθερές ώρες λήψης των φαρμάκων σας. Μην μεταπηδάτε γεύματα, ούτε να αλλάζετε δραστικά τις ώρες γεύματος καθημερινώς.
  2. Ελέγξετε το βάρος σας: Ένας παράγοντας για τη σταθεροποίηση της γλυκόζης, μπορεί να είναι και το βάρος, εφόσον διατηρείται στα κανονικά επίπεδα.
  3. Ρυθμίστε πως τρώτε: Να θυμάστε πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος διατροφής. Το τι μπορεί να καταναλώσει κάποιος με διαβήτη εξαρτάται από τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις-συνήθειες, αρκεί ο διαιτολόγος σε συνεργασία με τον γιατρό να ορίσουν τις ποσότητες, το είδος του φαγητού και τις ώρες γεύματος.
  4. Αλκοόλ: Παρακολουθείστε εάν το αλκοόλ επηρεάζει τις πιθανές επιπλοκές που παρουσιάζονται λόγω διαβήτη (π.χ. καρδιοπάθειες) ή τα φάρμακα που παίρνετε. Εάν λοιπόν επιτρέπεται να πίνετε περιοδικά, συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για τις «διαβητικές ανταλλαγές» που μπορείτε να κάνετε.
  5. Άσκηση: Η άσκηση (που έχει παρόμοια δράση με την ινσουλίνη) βοηθά τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα και τους μυς έτσι ώστε να χρησιμοποιείται για ενέργεια.

Πάμε τώρα διακοπές;;;;;!!!!!

Ήλιος, πέτρες και θάλασσα………

Ήλιος:

  • Υψηλή θερμοκρασία: Η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει την ινσουλίνη, αυξάνοντας την απορρόφησή της, επομένως τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους τακτικότερα, όσο είναι στον ήλιο.
  • Νερό: Σημαντικό είναι επίσης να φροντίζουν να πίνουν αρκετό νερό, καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος (η έκθεση στον ήλιο, ο αέρας, η ζέστη και το υψηλό σάκχαρο προκαλούν αφυδάτωση). Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά, ιδίως αν πρόκειται να μείνετε στον ήλιο για αρκετή ώρα.
  • Εγκαύματα: Πέρα από την αφυδάτωση, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά εγκαύματα. Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο ντύσιμο, ιδιαίτερα εάν το δέρμα είναι λευκό και στο αντηλιακό υψηλής προστασίας.

Θάλασσα:

Το κρύο νερό της θάλασσας μειώνει την απορρόφηση της ινσουλίνης με κίνδυνο την υπεργλυκαιμία, ενώ η κολύμβηση ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα (π.χ. ρακέτες), κυρίως όταν είναι έντονη αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Καλό είναι λοιπόν πριν (αλλά και μετά) από κάποια δραστηριότητα, είτε είναι έντονη είτε διήρκησε ώρα, τα άτομα με διαβήτη να μετρούν το σάκχαρο.

Τα άτομα που κάνουν ινσουλίνη, εάν δεν δουν βελτίωση και η πορεία του σακχάρου είναι πτωτική, μπορούν να προσθέσουν ένα επιπλέον κολατσιό στη διατροφή τους (μπορούν να πιούν ένα χυμό πριν μπουν στο νερό). Τα άτομα που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια αλλαγή σχετικά με την αγωγή τους, χρειάζεται όμως να γνωρίζουν πως και γι’ αυτούς ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας είναι μεγάλος.

Πέτρες:

Το περπάτημα στην παραλία κάνει καλό αρκεί κι αυτό να γίνεται με κάποιες προφυλάξεις, διαφορετικά τα πόδια δεν κινδυνεύουν μόνο να τραυματισθούν, αλλά και να μολυνθούν! Λόγω μείωσης του αισθήματος του πόνου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η άμμος μπορεί να κρύβει αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά, κοχύλια, αχινούς, κ.ά.), μικρόβια και μύκητες και να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά. Το περπάτημα λοιπόν, μπορεί να γίνει μια απολαυστική βόλτα, εάν δεν είστε ξυπόλητοι.

 

Ή μήπως βουνό………

Εάν η επιλογή σας οδηγεί σε βουνό ή γενικότερα σε μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες, να ξέρετε πως το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο υπεργλυκαιμίας (μειωμένη απορρόφηση της ινσουλίνης), γι’ αυτό φροντίστε να πάρετε μαζί σας χοντρά ρούχα και να κάνετε συχνότερες μετρήσεις του σακχάρου.

Ακόμη..

Η αυξημένη θερμοκρασία αλλά και το κρύο, επηρεάζει την ινσουλίνη, τους μετρητές και τις ταινίες μέτρησης. Για το λόγο αυτό πρέπει να φυλάσσονται σε μέρη δροσερά με θερμοκρασίες όσο το δυνατόν φυσιολογικές (δωματίου). Τα άτομα όμως που χρησιμοποιούν σύριγγα, πρέπει να γνωρίζουν πως το φιαλίδιο ινσουλίνης καλό είναι να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος, όχι όμως σε παγωμένο. Εάν λοιπόν χρησιμοποιούν μονωμένες θήκες, δεν θα πρέπει να έρθουν σε απευθείας επαφή με τον πάγο. Συνεπώς, αποφύγετε την έκθεσή τους σε ακραίες θερμοκρασίες είτε είναι πολύ υψηλές, είτε πολύ χαμηλές (η κατάψυξη βλάπτει εξίσου την ινσουλίνη) και μην τα ξεχνάτε πάνω στην άμμο ή μέσα στο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φροντίστε να πάρετε τα κατάλληλα εφόδια, προκειμένου να αποφύγετε καταστάσεις όπως ναυτία, έμετος ή διάρροια με κίνδυνο την υπογλυκαιμία και την αφυδάτωση.

  • πάρτε κάποια προληπτική αγωγή για ναυτία (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
  • να πίνετε νερό τακτικά αλλά μικρές ποσότητες κάθε φορά
  • αποφύγετε το νερό βρύσης
  • αποφύγετε το αλκοόλ
  • να πίνετε μικρές ποσότητες αφεψημάτων ή αναψυκτικών τύπου «light»
  • εάν κάνετε εμετό πάρτε κάποιο αντιεμετικό (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
  • μετρήστε πιο τακτικά το σάκχαρο σας

Τέλος, είναι σημαντικό πριν αποφασίσετε να πάτε οπουδήποτε, να είστε ενήμεροι για τις κλιματικές συνθήκες του μέρους που πρόκειται να πάτε (π.χ., πολύ ζέστη ή κρύο), να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού βρίσκεται το κοντινότερο μέρος όπου μπορείτε να απευθυνθείτε για ιατρική βοήθεια και κατά συνέπεια να έχετε προετοιμασθεί κατάλληλα.

της Σοφία Ζιώβα -Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: diatrofi.gr