Μεγάλες δυσχέρειες έχουν προκληθεί κατά την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για το τρέχον έτος. Αιτία, η προχειρότητα και οι ελλείψεις φαρμάκων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δυσφορία καταγράφεται από το ρεπορτάζ σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω του ότι κάποιες περιοχές, όπως η Κρήτη, «καρπώνεται» για μια ακόμη χρονιά τη «μερίδα του λέοντος», όσον αφορά στα κονδύλια.

dakoktoniaΣύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr το πρόγραμμα σε νομούς της Πελοποννήσου, όπως η Λακωνία και η Μεσσηνία, υλοποιείται με προχειρότητα, κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητούνταν φάρμακα τους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να ληφθούν… δανεικά από άλλες περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα από την επιτυχία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελαιοπαραγωγή της χώρας, η οποία όυτως ή άλλως εφέτος έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα από τις καιρικές συνθήκες (καύσωνας και μετά ισχυροί άνεμοι), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η καρπόδεση να εμφανίζεται καθ’ όλα προβληματική στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δυσφορία και για τα κονδύλια

Ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα ωστόσο, καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει σοβαρή δυσφορία εκ μέρους όσων το εφαρμόζουν.

Οι δαιμαρτυρίες έχουν να κάνουν και με τον τρόπο κατανομής του προσωπικού, αλλά και των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται πως τα μισά κονδύλια (12 εκατ. ευρώ) έχουν… “προορισμό” την Κρήτη και τα υπόλοιπα για τις άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, χωρίς μέχρι ώρας να υπάρχουν στοιχεία για την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Ειδικότερα για την Κρήτη, στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού, ο προϋπολογισμός του προγράμματος παρέμεινε σταθερός σε σχέση με πέρσι, παρά τα… Μνημόνια. Συγκεκριμένα, το 2012 ήταν 12.808.000 ευρώ, με απορρόφηση 7.923.000 ευρώ, ενώ το 2013 ανέρχεται σε 12.393.000 ευρώ. Για δε την Περιφέρεια Χανίων το 2012 ο προϋπολογισμός ήταν 3.078.000 ευρώ με υλοποίηση 1.708.000 ευρώ και το 2013 ανέρχεται σε 2.998.000 ευρώ.

Αλέξανδρος Μπίκας

Πηγή: paseges.gr