Τρία μέλη της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Shah Deniz 2 -η αζέρικη SOCAR, η βρετανική BP, η γαλλική Total- και η Fluxys, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων της Β. Ευρώπης, άσκησαν το δικαίωμά τους και πήραν μετοχές της εταιρείας του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline AG).

TAPΣύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η BP και η Socar έχουν αποκτήσει καθεμιά μερίδιο 20%, ενώ η Total έχει ποσοστό 10%. Η Fluxys συμμετάσχει στο project με ποσοστό 16%. Οι μέτοχοι του TAP, η ελβετική Axpo (5%), η νορβηγική Statoil (20%) και η γερμανική E.ON (9%) συνεχίζουν από την πλευρά τους να στηρίζουν το έργο.

Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP δήλωσε ότι «θέλω να καλωσορίσω τους μετόχους του Shah Deniz και την Fluxys στο project του αγωγού TAP.

Οι νέοι μας μέτοχοι θα ενισχύσουν σημαντικά την στρατηγική θέση του TAP ώστε να καταστεί ένας ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ των upstream και downstream δραστηριοτήτων τους. Θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω την αξία του συνολικού Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και θα βοηθήσουν να παραδοθεί ο TAP εντός του προγραμματισμένου χρόνου και προϋπολογισμού».

Πηγή: energypress.gr