Εσείς ξέρατε ότι υπάρχουν σχεδόν 160 υπαίθρια γυμναστήρια, μη σας πω και παραπάνω, τα οποία έχουν γίνει η νέα μόδα της εποχής και κερδίζουν κατ΄επανάληψη έδαφος σε πολλές πόλεις ή καλύτερα σε πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα;

Σάλος γίνεται τον τελευταίο καιρό με τα νέα κέντρα άθλησης και ψυχαγωγίας, τα οποία εκτός του ότι είναι υπαίθρια και ενίοτε στον καθαρό αέρα, καθώς αυτό εξαρτάται από το μέρος που υπάρχουν, το βασικότερο από όλα είναι ότι είναι δωρεάν. Σε εποχές οικονομικής κρίσης, ότι και αν είναι και παρέχεται άνευ χρηματικού ποσού είναι προσφιλές, θελκτικό και άκρως ενδιαφέρον.

Για την ακρίβεια και για να σας δώσω μια εικόνα αυτών των γυμναστηρίων, τα οποία παρεμπιπτόντως δεν υπάρχουν στην πόλη μας, δηλαδή στη Βέροια, έχουν ως εξής: συνήθως την διαδικασία την αναλαμβάνει ανάλογη εταιρεία άθλησης, στήνονται με πρωτοβουλία των δήμων και συγκεκριμένα σε πάρκα είτε σε ανοιχτούς δημοτικούς χώρους και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά.

Πρώτον και σύμφωνα με έρευνα που έγινε επί του θέματος η γυμναστική στην ύπαιθρο είναι πιο υγιεινή από ότι στο στεγασμένο γυμναστήριο. Αμερικανοί ερευνητές ισχυρίζονται πλέον ότι μία ώρα τρέξιμο στο ύπαιθρο είναι απείρως πιο υγιεινό από την άρση βαρών στο γυμναστήριο ή τον διάδρομο γυμναστικής σε κλειστό χώρο.

Το «σουξέ», λοιπόν, της άθλησης στη φύση (ας πούμε) είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον από τη στιγμή που δεν κοστίζει. Η μοναδική προϋπόθεση φαίνεται πως είναι η ηλικία, όπου ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών.

Το πρώτο βήμα έγινε στον Πειραιά πέρσι με την ιδέα όμως να προέρχεται από το εξωτερικό.

Αυτό το οποίο εγώ αναρωτιέμαι είναι μήπως και ο δήμος Βέροιας, πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά; Μήπως εν όψει εκλογών η δημιουργία ενός υπαίθριου δωρεάν γυμναστηρίου στη Βέροια είναι μια καλή ιδέα; Είναι γνωστό εξάλλου ότι μεγάλη μερίδα Βεροιωτών γυμνάζεται καθημερινά και έχει τη γυμναστική στο καθημερινό πρόγραμμα της. Θα αναρωτηθεί, βέβαια, κανείς (και δικαίως) τι γίνεται αν βρέχει, αν χιονίζει ή τέλοσπάντων οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν…αυτό προφανώς είναι κάτι που η εταιρεία που το αναλαβάνει θα το έχει προβλέψει, αν πάλι όχι αυτό σημαίνει ότι τα υπαίθρια γυμναστήρια είναι μόνο για καλοκαιρία!

Για να δούμε… η νέα μόδα θα έρθει ποτέ στην πόλη μας;

της Λένας Μαρκογιαννάκη για το kathemera.gr