Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Λονδίνο να παραμείνει στην ΕΕ, καθώς μετά την Ιαπωνία και η Αυστραλία ζητά από τη Βρετανία να διατηρήσει τη θέση της στην ΕΕ.

Πριν την παρέμβαση της Αυστραλίας είχαν προηγηθεί οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία που κάλεσαν τη Βρετανία να μην διακόψει τους δεσμούς της με την ΕΕ και τόνισαν ότι το προτεινόμενο δημοψήφισμα του Cameron προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους συμμάχους.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν επισημάνει ότι θέλουν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ αλλά δεν θέλουν να επιλέγει το Λονδίνο τις πολιτικές της ΕΕ που του «αρέσουν».

Η παρέμβαση της Αυστραλίας ήρθε με τη μορφή επιστολής από το γραφείο του Αυστραλού ΥΠΕΞ Bob Carr και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού ΥΠΕΞ τη Δευτέρα (9 Ιουλίου).

«Η Αυστραλία αναγνωρίζει τη δύναμη και αντοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και προσδοκά να συνεχίσει να είναι κορυφαία οικονομία και αποτελεσματική δύναμη», τονίζει η επιστολή. «Η ισχυρή και αποτελεσματική συμμετοχή στην ΕΕ συνεισφέρει σε αυτό».

Η Αυστραλία αποτιμά επίσης και το ρόλο της Βρετανίας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. «Ελπίζω αυτό να συνεχιστεί για πολύ καιρό στο μέλλον», αναφέρει ο συντάκτης της επιστολής, το όνομα και η υπογραφή του οποίου είχαν αφαιρεθεί από το κάτω μέρος της επιστολής.

Μια δεύτερη επιστολή που εστάλη από άτομο αγνώστων στοιχείων με έδρα το Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, τονίζει ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ της επιτρέπει να προωθεί καλύτερα της «διεθνή επιρροή της».

«Ενθαρρύνω το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την επιρροή του παραμένοντας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ». Με μια αγορά 500εκ ατόμων, η ΕΕ αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο για την Βρετανία.

Τη Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση τόνισε σε έκθεσή της ότι τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ «αντισταθμίζουν» την απώλεια ανεξαρτησίας στο πολιτικό πεδίο.

Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Γκάλοπ της YouGov τον Μάιο έδειξε ότι 46% των Βρετανών θέλει έξοδο από την ΕΕ, 35% παραμονή, 16% είναι αναποφάσιστοι και 4% δε θα ψήφιζε.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr