Τη σθεναρή στήριξή του στην «Τρόικα» έδωσε ο Επίτροπος Olli Rehn, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ευρωζώνης απαντώντας παράλληλα στις δηλώσεις της Επιτρόπου Reding που τάχθηκε υπέρ της «εγκατάλειψης του σχήματος της Τρόικα».

oli_rehnΤην περασμένη εβδομάδα η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Viviane Reding, ζήτησε τη διάλυση της Τρόικας, λέγοντας ότι έκανε τον κύκλο της και ότι η Ευρώπη πλέον δεν χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η γνωστή «Τρόικα», έχουν αποτελέσει στόχο στις ανά την Ευρώπη διαδηλώσεις διαμαρτυριών εναντίον της πολιτικής λιτότητας.

Ωστόσο στις 18 Ιουλίου ο Rehn απάντησε στην Reding λέγοντας ότι αυτά τα τρία όργανα λειτουργούν καλά, «συχνά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις». Οποιαδήποτε επανεξέταση της λειτουργίας της εναπόκειται αποκλειστικά στο μέλλον, πρόσθεσε.

«Η Τρόικα συστάθηκε με πρωτοβουλία των κρατών μελών της ευρωζώνης το 2010 ως βασικό στοιχείο της απάντησής μας στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», επεσήμανε.

«Καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολη», είπε, αναφερόμενος στα προγράμματα διάσωσης που επιτηρεί η Τρόικα σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο. «Όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι μπορούμε να αντλήσουμε συνδυασμένη και συμπληρωματική εμπειρία από αυτά τα τρία όργανα».

Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι περικοπές στους προϋπολογισμούς που συστήνει η Τρόικα προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη από τότε που ιδρύθηκε το 1999.

Τον περασμένο μήνα το θερμόμετρο ανέβηκε, όταν μια έκθεση του ΔΝΤ κατηγόρησε την Ευρώπη για κακοδιαχείριση του πρώτου δανείου διάσωσης προς την Ελλάδα το 2010, ισχυριζόμενη ότι η Τρόικα θα είχε πράξει καλύτερα εάν προέβαινε σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αντί να επιβαρύνει τους φορολογούμενους για τη διάσωση της χώρας.

O Rehn και ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi απέρριψαν την εν λόγω αξιολόγηση του ΔΝΤ, ισχυριζόμενοι ότι οποιαδήποτε αποτυχία να σταθούν στην Ελλάδα εκείνη την χρονική περίοδο θα είχε θορυβήσει τους ήδη νευρικούς επενδυτές, κάτι που με τη σειρά του θα είχε καταστρέψει την ευρωζώνη.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η Τρόικα έχει μια «σταθερή, φιλική και εποικοδομητική σχέση για την οποία προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανη».

Ωστόσο ο Rehn δήλωσε ανοιχτός να εξεταστούν νέοι τρόποι ανάπτυξης της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, συγκεκριμένα από το 2016 όταν η Τρόικα αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στην Κύπρο, που έλαβε δάνειο διάσωσης το Μάρτιο.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr