Σκληρή επίθεση κατά της MasterCard εξαπέλυσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Michel Barnier, λόγω της «απαράδεκτης» εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η εταιρεία ενάντια στα σχέδια της Κομισιόν για μείωση των πολυμερών διατραπεζικών προμηθειών.

BarnierΟ Barnier επιτέθηκε στην αμερικανική MasterCard αναφερόμενος στον προτεινόμενο κανονισμό που θα δημοσιεύσουν οι υπηρεσίες του την επόμενη Τετάρτη (24 Ιουλίου), ο οποίος έχει ως στόχο να θέσει ανώτατο όριο στις πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες και να μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Οι πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες είναι χρεώσεις που πληρώνει ο κάτοχος μιας τραπεζικής κάρτας ως μέρος μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής, είτε μέσω πιστωτικής είτε μέσω χρεωστικής κάρτας.

Ο προτεινόμενος κανονισμός, αντίγραφο του οποίου είδε η EurActiv, θα θέσει ανώτατα όρια για τις πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες στο 0.2% και 0.3% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αντίστοιχα.

Ο Barnier δήλωσε οργισμένος και κατήγγειλε την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει η αμερικανική εταιρεία MasterCard, η οποία «έχει αγοράσει ολοσέλιδες διαφημίσεις, που εμφανίζονται ως infomercials» στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι διφορούμενο καθώς βάζουν πάνω την εικόνα μου».

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε ειρωνικά ότι είναι «βαθιά συγκινημένος» από την εκστρατεία καθώς σχετίζεται με προτάσεις που θα δημοσιευθούν και χρησιμοποιεί εικόνες του. «Πρόκειται για μια εκστρατεία της MasterCard που πρέπει να κόστισε ένα συγκεκριμένο ποσό, και παρεμπιπτόντως, επί της αρχής την βρίσκω απόλυτα απαράδεκτη».

Η MasterCard προτίμησε να μην σχολιάσει τις κατηγορίες.

Τα ισπανικά στοιχεία «υπό αμφισβήτηση»

Η παρέμβαση του Γάλλου Επιτρόπου καταδεικνύει τις μεγάλες διαφορές στις θέσεις της MasterCard και της Κομισιόν για το θέμα των πολυμερών διατραπεζικών προμηθειών – συγκεκριμένα για τα οφέλη των καταναλωτών από την περικοπή των τελών.

Η MasterCard ισχυρίζεται ότι η μείωση των εν λόγω χρεώσεων θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές, στρέφοντάς τους παράλληλα στη χρήση μετρητών αντί καρτών. Η εταιρεία επικαλέστηκε στοιχεία από την Ισπανία, όπου οι πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες μειώθηκαν πάνω από 57% μεταξύ του 2006 και του 2010.

Μια έκθεση από την Ισπανία -που πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς και υποστηρίχτηκε από την MasterCard- συμπέρανε ότι οι καταναλωτές δεν επωφελήθηκαν από αυτή τη μείωση. Αντίθετα οι τράπεζες εξοικονόμησαν πάνω από 2.75δις € σε περίοδο 5 ετών.

Ερωτηθείς από την EurActiv, ο Γάλλος Επίτροπος απέρριψε την εν λόγω έκθεση, λέγοντας ότι η MasterCard στηρίζει τέτοιου είδους εκθέσεις.

«Η MasterCard έχει ξοδέψει πολλά λεφτά σε αυτή την εκστρατεία και έχει πληρώσει πολλές μελέτες για αυτή. Για αυτό το λόγο βρίσκω απόλυτα απαράδεκτη αυτή τη μέθοδο λόμπινγκ», πρόσθεσε.

Η Κομισιόν επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες επίσης μειώθηκαν, χωρίς να σημειωθεί αύξηση στις χρεώσεις των κατόχων καρτών.

Πηγή: euractiv.gr