Συμφωνία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων της άγριας φύσης, όπως είναι τα κέρατα ελεφάντων και ρινόκερων, πρόκειται να υπογράψουν αύριο (19 Ιουλίου) η ΕΕ και το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος, δήλωσε στην EurActiv ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Janez Potočnik.

EU & China - disagreementΟ Potočnik, Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, και ο Zhou Shengxian, υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος της Κίνας, θα υπογράψουν τη συμφωνία συνεργασίας στο Πεκίνο, σφυρηλατώντας στενότερους δεσμούς κατά του εμπορίου άγριων ζώων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και επιβολής του νόμου.

Η συμφωνία θα βοηθήσει την ΕΕ να κατανοήσει καλύτερα τη θέση της Κίνας ενόψει των ετήσιων διακυβερνητικών συναντήσεων αναφορικά με τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES).

Οι κυβερνήσεις θα δεσμευθούν να συντονίζουν τις αντιδράσεις τους όταν προκύπτει κάποιο περιστατικό εμπορίας, για παράδειγμα εντοπίζοντας προϊόντα που διακινούνται παράνομα από την Αφρική στην Κίνα μέσω της Ευρώπης, όπως το ελεφαντόδοντο.

Ο Potočnik δήλωσε: «Ως κύριες αγορές για τα προϊόντα άγριας ζωής, η ΕΕ και η Κίνα έχουν την ευθύνη να στηρίξουν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση της εμπορίας άγριων ζώων».

«Η εμπορία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της εδώ και δεκαετίες και περιλαμβάνει διεθνείς οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος. Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί, για παράδειγμα, ελεφάντων, ρινόκερων και καρχαριών κινδυνεύουν από το παράνομο εμπόριο».

Αυξανόμενη ζήτηση

Η αγορά για τα κέρατα ελεφάντων και ρινόκερων είναι τεράστια στην Κίνα, στην οποία πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά επίσης χρησιμοποιούνται και για διακοσμητικούς λόγους. Οι οικολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξαφάνιση των ειδών, εκτός και αν υπάρξει καταστολή του παράνομου εμπορίου. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά για ελεφαντόδοντο παγκοσμίως.

Ο Colman O’Criodain, εμπειρογνώμονας για το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων στη WWF, είπε: «Μέρος του λόγου για τον οποίο το μέγεθος του παράνομου εμπορίου αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης κάνουν ασήμαντες προσπάθειες να σταματήσουν το εμπόριο, συνεπώς το βάρος πέφτει στην Κίνα. Παρ ‘όλα αυτά, δεδομένου ότι η Κίνα γίνεται ολοένα και πιο εύπορη (και, πράγματι, είναι αυτή η αύξηση του πλούτου που προκαλεί την αύξηση της ζήτησης), χρειάζεται να γίνουν περισσότερα σε αυτήν τη χώρα».

Η παράνομη πρακτική της αφαίρεσης των πτερύγιων των θαλάσσιων θηρευτών για να χρησιμοποιηθούν στη νόστιμη κινεζική σούπα από πτερύγιο καρχαρία αποτελεί επίσης σημαντική ανησυχία, με τους βιολόγους να προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των ωκεανών. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για πτερύγια καρχαρία.

Ο O’Criodain υποστηρίζει ότι οι πληθυσμοί καρχαριών είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υπεραλίευση λόγω της χαμηλής γονιμότητάς τους και του αργού ρυθμού ανανέωσης.

«Αυτά τα πτερύγια αποφέρουν υψηλές τιμές στην Κίνα», είπε. «Το μεγαλύτερο μέρος της αλιείας δεν ελέγχεται και επομένως οι αλιείς έχουν κάθε ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν αυτά που λαμβάνουν, κρατώντας μόνο τα πτερύγια και πετώντας το υπόλοιπο του καρχαρία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Κίνας θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των απειλούμενων ειδών.

Ο εκπρόσωπος για το περιβάλλον, Joe Hennon δήλωσε στη EurActiv: «Θα θέλαμε να ελπίζουμε. Αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες. Φαίνεται να βρίσκονται σε καλό δρόμο [Potočnik και Zhou]».

Η Κομισιόν θεωρεί την Κίνα σημαντικό εταίρο στη σύμβαση CITES, λόγω των αυξημένων επαφών της με αφρικανικές χώρες για την προστασία των πόρων και των άγριων ζώων.

Διαπραγματεύσεις

Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να αποκτήσει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση, καθώς θα αποφύγει τις εκπλήξεις την ημέρα των συνομιλιών.

«Η άσκηση πίεσης και οι συμφωνίες έγιναν τους μήνες που προηγήθηκαν της CITES. Είναι δύσκολο να επηρεάσεις τη συζήτηση, όταν ξεκινάς να διαπραγματευτείς την ημέρα της άφιξής σου» είπε ο Hennon.

Απόψεις

Ο Colman O’Criodain, εμπειρογνώμονας για το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων στη WWF, δήλωσε: «Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά για ελεφαντόδοντο στον κόσμο. Μέρος του εμπορίου είναι νόμιμο, είτε από αποθέματα που υπάρχουν πριν την απαγόρευση του 1990 ή από την αγορά αποθεμάτων ελεφαντοστού από τις Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε και Νότια Αφρική το 2008. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια σημαντική παράνομη αγορά. Ενώ γίνονται κατασχέσεις και διώξεις, και επιβάλλονται αυστηρές ποινές, η προσπάθεια δεν είναι ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος».

Πηγή: euractiv.gr