Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να εντάξει το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει το διάλογο με το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης, σύμφωνα με νέα πρόταση της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ που επικαλούνται διπλωμάτες.

xeΟι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαφωνούν για το θέμα από τον Μάιο, όπου η Βρετανία ζήτησε να μπει στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, επικαλούμενη στοιχεία ότι ήταν πίσω από μια θανάσιμη βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στη Βουλγαρία το περασμένο έτος.

Διάφορες χώρες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στη βρετανική πρόταση, ισχυριζόμενες ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος της κυβέρνησης, ενώ αμφισβήτησαν επίσης ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που συνδέουν την εν λόγω ομάδα με την επίθεση στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Ενόψει των συζητήσεων για το θέμα τις ερχόμενες μέρες, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Catherine Ashton, πρότεινε μια συμβιβαστική λύση που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις φωνές που έκαναν λόγο για επιδείνωση των σχέσεων με το Λίβανο.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι η πρόταση περιλαμβάνει μια δήλωση ότι «η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει το διάλογο με όλα τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου» καθώς και τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη Βυρηττό.

«Η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι καθιστά σαφές ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός της», υπογράμμισε διπλωμάτης που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η βρετανική πρόταση βρήκε κάποιους συμμάχους στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της μεγαλύτερης εμπλοκής της Χεζμπολάχ, με την στήριξη του Ιράν, στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Διπλωμάτες τονίζουν ότι πολλά μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, υποστηρίζουν τη βρετανική πρόταση. Ωστόσο χρειάζεται ομοφωνία, με τις Αυστρία, Τσεχία και Ιρλανδία να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς.

Η ένταξη της οργάνωσης στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή πολιτικής για την ΕΕ, καθώς εδώ και χρόνια αντιστέκεται στις πιέσεις του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον.

Οι Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα (18 Ιουλίου) ενώ θα ακολουθήσει και η συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Εκπρόσωπος της Ashton τόνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

«Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και οποιαδήποτε απόφαση θα χρειαστεί ομοφωνία», τόνισε η Maja Kocijančič.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr