Νέα δεδομένα φέρνει στην υπόθεση των κινεζικών φωτοβολταϊκών έγγραφο της Κομισιόν που φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters και το οποίο αποκαλύπτει η κινεζική πλευρά προβάλει απαιτήσεις που κάθε άλλο παρά βοηθούν στις διαπραγματεύσεις.

solar_chineseΕιδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο της Επιτροπής, το οποίο φέρει ημερομηνία 12 Ιουλίου, η Κίνα ζητά οι όποιοι περιορισμοί (είτε πρόκειται για δασμούς είτε για περιορισμό των εξαγωγών) θα πρέπει να ισχύσουν το αργότερο έως το τέλος του 2014.

Στο έγγραφό της η Κομισιόν χαρακτηρίζει το αίτημα του Πεκίνου ως «δύσκολο να εφαρμοστεί», και αυτό διότι εάν τα μέτρα ισχύσουν για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της «κυριαρχίας» των Κινέζων στην αγορά ηλιακής ενέργειας.

Εξάλλου, οι ευρωπαϊκοί δασμοί αντιντάμπινγκ έχουν, κατά βάση, ορίζοντα πενταετίας.

Η νέα αυτή εξέλιξη περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Δικαιώνει δε την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (EPIA) η οποία είχε προ ημερών εκτιμήσει ότι δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία Κίνας – ΕΕ για το θέμα των φωτοβολταϊκών, παρά το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ υποστηρίζει το αντίθετο.

Πηγή: energypress.gr