Τα δεινά της ανεργίας των νέων στις αναπτυγμένες οικονομίες είναι τόσο σοβαρά, που ο ΟΟΣΑ κάνει έκκληση για μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, που ίσως να περιλαμβάνει και επιδοτήσεις προς εταιρείες για την πρόσληψη νέων ανθρώπων.

anergoi_neoiΟ Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είπε την Τρίτη (16 Ιουλίου) ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να μην επαναφέρουν τα συστήματα ελάχιστης πρόνοιας και πως θα πρέπει να στρέψουν, όπου είναι δυνατό, τους προϋπολογισμούς προς προγράμματα που θα έχουν ως στόχο την επιστροφή των νέων στην απασχόληση.

Δημοσιεύοντας την προοπτική απασχόλησης για το 2013, ο ΟΟΣΑ τόνισε ότι η ανεργία αναμένεται να παραμείνει υψηλή στα 34 αναπτυγμένα κράτη μέλη του το μεγαλύτερο διάστημα του επόμενου έτους.

Μιλώντας ωστόσο στο Reuters αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο επικεφαλής πολιτικής για την απασχόληση, Stefano Scarpetta, προειδοποίησε συγκεκριμένα για την αυξανόμενη ανάγκη αναφορικά με την ανεργία των νέων.

«Πιέζουμε για τολμηρές πρωτοβουλίες προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση για τους νέους, ακόμη και μέσω ανορθόδοξων μέτρων που δεν σκέφτεται κανείς σε φυσιολογικές εποχές, όπως κάποιες επιδοτήσεις για προσλήψεις σε εταιρείες», είπε ο Scarpetta στο Reuters.

Υπάρχουν ήδη 48εκ άτομα εκτός εργασίας σε όλα τα κράτη που ανήκουν στον ΟΟΣΑ. Προβλέπεται ότι το ποσοστό ανεργίας θα αγγίξει το 8% φέτος ενώ του χρόνου θα μειωθεί μόλις στο 7.8%.

Ωστόσο η προοπτική απασχόλησης διαφέρει κατά πολύ με το ποσοστό ανεργίας να συνεχίζει να ακολουθεί ανοδική πορεία στην Ελλάδα στο 28.2% του χρόνου, στην Ισπανία στο 27.8% το 2014, το υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ.

Η έκθεση αναφέρει πως η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, με εξαίρεση τη Γερμανία, όπου η απασχόληση θα σημειώσει μικρή αύξηση.

Με πολλές χώρες ακόμη να δίνουν μάχη για να ανακάμψουν από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι που διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα δικαιώματά τους στα επιδόματα ανεργίας και άλλες παροχές.

Τα ποσοστά ανεργίας των νέων σε Ελλάδα και Ισπανία είναι κοντά στο 60%, ενώ οι οικονομολόγοι τα θεωρούν κίνδυνο για το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης μαζί με την αδυναμία των τραπεζών της.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να δεσμεύσουν 8δις € για απασχόληση και εκπαίδευση, παρόλο που όλοι παραδέχτηκαν ότι η αγορά εργασίας θα βελτιωθεί μόνο όταν υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης με την ελπίδα ότι θα μειώσουν την ανεργία των νέων, λέγοντας ότι θα έχει μικρότερο όφελος και μεγαλύτερο κόστος.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr