Σε μια συμβολική επίδειξη «οικονομικής κυριαρχίας», ο Ούγγρος πρωθυπουργός ζήτησε από το ΔΝΤ να κλείσει τα γραφεία του στη χώρα καθώς η Ουγγαρία σχεδιάζει να προβεί σε πρόωρη εξόφληση του χρέους της προς το Ταμείο.

hungaryΗ ικανότητα της Ουγγαρίας να αποφύγει τα προγράμματα λιτότητας με τα οποία είναι αντιμέτωποι πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι γείτονές της, θα αποτελέσει το κυριότερο διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης για την επανεκλογή της στις εκλογές του επόμενου έτους.

Σε επιστολή της προς την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde την Δευτέρα (15 Ιουλίου), ο επικεφαλής της Ουγγρικής Κεντρικής Τράπεζας György Matolcsy αναφέρει πως η Ουγγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης των εκκρεμών ποσών που οφείλονται στο δάνειο του 2008.

Η Ουγγαρία, που αποτελεί τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην Κεντρική Ευρώπη, γλίτωσε από την χρεωκοπία λαμβάνοντας δάνειο διάσωσης ύψους 20δις € από το ΔΝΤ και την ΕΕ εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Με το που ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα το 2010, ο Orbán έληξε απότομα το εν λόγω πρόγραμμα καθώς η κυβέρνηση επεδίωξε να αναλάβει από μόνη της τον έλεγχο των οικονομικών υποθέσεων της χώρας.

Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι οι πλέον τεταμένες, με την κυβέρνηση του Orbán από τη μία να ενισχύει εδώ και ένα χρόνο την εμπιστοσύνη των αγορών υποσχόμενη ένα νέο δάνειο διάσωσης από το ΔΝΤ και από την άλλη, στα τοπικά μέσα να έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά του ΔΝΤ.

Εκδίδοντας τον Φεβρουάριο το πρώτο διεθνές ομόλογο από το 2011, ο Orbán έδειξε ότι μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα από μόνος του δανειζόμενος από τις διεθνείς αγορές.

Ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, Matolcsy, είπε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες κλεισίματος της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Βουδαπέστη, καθώς «πλέον δεν είναι απαραίτητο να διατηρούνται».

Η αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, Iryna Ivaschenko, δεν σχολίασε την επιστολή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία χρέους της χώρας, η Ουγγαρία θα έπρεπε να αποπληρώσει 913εκ € στο ΔΝΤ το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο και άλλα 299εκ € το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Στην επιστολή του προς το ΔΝΤ, ο Matolcsy υπογράμμισε την φιλοαναπτυξιακή στάση της κεντρικής τράπεζας, που μείωσε τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό 4.25% τους τελευταίους 11 μήνες.

«Επιτρέψτε μου να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία να σας συγχαρώ προσωπικά για τις προσπάθειές σας για την αξιοποίηση της εντολής του Ταμείου… για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», γράφει ο Matolcsy.

«Σας διαβεβαιώνω πως στην Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, δίνουμε την ίδια έμφαση σε αυτό τον στόχο, σύμφωνα με τη νομική εντολή μας».

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr