Σημαντική μείωση στις απάτες με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες την περίοδο 2007- 2011 διαπιστώνει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα (16 Ιουλίου).

images_35842Όπως αναφέρει το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις που καθιστούν τις συναλλαγές ασφαλέστερες, οι απάτες με τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ακολουθούν μια σταδιακή καθοδική πορεία. Τονίζει ωστόσο ότι η απάτη «μεταφέρεται» σε χώρες όπου η τεχνολογία είναι λιγότερο αναπτυγμένη.

Αύξηση χρήσης καρτών, μείωση περιπτώσεων απάτης

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, από το 2007 έως το 2011 σημειώθηκε αύξηση στη χρήση καρτών στις συναλλαγές στον SEPA (ενιαίος χώρος πληρωμών σε ευρώ- που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λίχνενσταϊν, το Μονακό, τη Νορβηγία και την Ελβετία) και παράλληλα μείωση στις περιπτώσεις απάτης.

Η συνολική αξία των συναλλαγών για την εν λόγω περίοδο αυξήθηκε κατά 10.3% αγγίζοντας τα 3.3τρις € ετησίως, ενώ οι περιπτώσεις απάτης σημείωσαν μείωση κατά 7.6%.

Το συνολικό ποσό από απάτες με κάρτες το 2011 ήταν1.16δις €, μειωμένο κατά 5.8% συγκριτικά με το 2010.

Η έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνει ότι περίπου το 56% της αξίας των απατών προέκυψε από συναλλαγές «με μη φυσική παρουσία της κάρτας», δηλαδή πληρωμές μέσω διαδικτύου, τηλεφώνου ή ταχυδρομείου, το ¼ στα σημεία πώλησης και το 1/5 σε ΑΤΜ.

Πηγή: euractiv.gr