Η ΕΕ σχεδιάζει να ξεκινήσει έρευνα πάνω σε ένα γερμανικό νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω ανησυχιών ότι οι απαλλαγές χρεώσεων για ορισμένες εταιρείες από εισφορές που πληρώνουν οι χρήστες ενέργειας, παραβιάζουν τον ανταγωνισμό.

photovoltaic341Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες πηγές, το περιοδικό Der Spiegel τόνισε σε δημοσίευμά του ότι δικηγόροι στις Βρυξέλλες εξετάζουν το νόμο που παρέχει το πλαίσιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία και ότι ο Επίτροπος Joaquín Almunia έχει καταλήξει ότι ίσως παραβιάζονται ευρωπαϊκοί κανόνες.

Η Κομισιόν θα κινήσει τις διαδικασίες την Τετάρτη, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Οι αξιωματούχοι επέκριναν τις απαλλαγές που έγιναν για ενεργοβόρες εταιρείες στη Γερμανία, τονίζει το Der Spiegel, προσθέτοντας ότι αυτό ίσως οδηγήσει τις εταιρείες να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ εκ των υστέρων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Τον Μάρτιο η ΕΕ σχεδιάζει να ερευνήσει τις εξαιρέσεις χρεώσεων δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χορηγηθεί σε μεγάλες εταιρείες χάλυβα, χημικών, γυαλιού, τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη χώρα της προκειμένου να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα, να αποσυρθεί σταδιακά η πυρηνική ενέργεια και να κάνει στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές, κάτι που όμως έχει κόστος.

Τα νοικοκυριά πληρώνουν τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι παραγωγοί ανανεώσιμων ενεργειών και τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχουν πληγεί από μεγάλες και απότομες αυξήσεις. Ωστόσο, οι φόβοι ότι η γερμανική βιομηχανία θα καταστεί μη ανταγωνιστική εάν πρέπει να πληρώνει τόσα πολλά για την ενέργεια, έχουν οδηγήσει σε απαλλαγές από αυτές τις χρεώσεις για πολλές εταιρείες.

Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας και οι τιμές ενέργειας θα αποτελέσουν κεντρικά ζητήματα στις ερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η Merkel τονίζει ότι προτίθεται να περιορίσει τις επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και το κόστος της πράσινης επανάστασης στους καταναλωτές, σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr