Υπόσχεση για αυστηρότερους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων έδωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου σχετικά με το σκάνδαλο αμερικανικής κατασκοπείας στη χώρα.

merkel_dΣε συνέντευξή της στο κανάλι ARD την Κυριακή (14 Ιουλίου), η Merkel είπε επίσης ότι αναμένει από τις ΗΠΑ μελλοντικά να σέβονται τους γερμανικούς νόμους, υπαινισσόμενη για πρώτη φορά ότι οι τεχνικές κατασκοπείας των ΗΠΑ ίσως παραβίασαν τους γερμανικούς κανόνες.

Το ζήτημα του κατά πόσο η Merkel και η κυβέρνησή της γνώριζε τις παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στη χώρα και θα μπορούσε να κρίνει μάλιστα το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η Merkel τόνισε ότι χρειάζονται αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες.

«Η Γερμανία θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε από τις εταιρείες διαδικτύου στην Ευρώπη να μας λένε σε ποιόν δίνουν προσωπικά δεδομένα», είπε.

«Έχουμε έναν υπέροχο νόμο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο εάν το Facebook είναι εγγεγραμμένο στην Ιρλανδία, τότε ισχύει το δίκαιο της Ιρλανδίας, και επομένως χρειαζόμαστε ενοποιημένους ευρωπαϊκούς κανόνες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος ορθώς ανησυχεί για το τι συνέβη με τα δεδομένα εκτός Γερμανίας.

«Η Γερμανία θα έχει αυστηρή θέση», επεσήμανε.

Τον περασμένο μήνα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του κατασκοπευτικού προγράμματος PRISM. Ο πρώην πληροφοριοδότης Edward Snowden τόνισε ότι το PRISM συλλέγει δεδομένα από Ευρωπαίους και άλλους χρήστες από τις Google, Facebook, Skype και άλλες αμερικανικές εταιρείες.

Σε μια άλλη διαρροή, οι ΗΠΑ κατηγορούνται για υποκλοπές γερμανικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών καθώς και αξιωματούχων.

Η Merkel έδειξε ξεκάθαρα τις ΗΠΑ.

«Αναμένω μια σαφή δέσμευση από την αμερικανική κυβέρνηση ότι στο μέλλον θα σεβαστούν το γερμανικό δίκαιο», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος έστειλε στην Ουάσιγκτον τον υπουργό εσωτερικών προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τις κατηγορίες περί κατασκοπείας. Ωστόσο δεν έλαβε διαβεβαιώσεις ή παραχωρήσεις με αποτέλεσμα να δεχθεί τα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης.

Το σκάνδαλο παίρνει περίεργη τροπή και ίσως επηρεάσει και εκλογικά την Merkel, η οποία προκειμένου να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία θα πρέπει να μην δώσει την εντύπωση ότι γνώριζε περισσότερα από όσα της επιτρέπονταν.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr