Η επιρροή της Γαλλίας στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση το 2008, σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων έρευνας που διεξήγαγε η EurActiv σε Γάλλους αξιωματούχους της ΕΕ λίγο πριν την Ημέρα της Βαστίλης.

merkel_holandeΓάλλοι υπήκοοι οι οποίοι εργάζονται στα ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, σε επιχειρήσεις και σε διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών εκφράζουν ευρέως την άποψη ότι η επιρροή της χώρας τους στην Ευρώπη έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα της EurActiv.

Η Γαλλία γιορτάζει την εθνική εορτή της στις 14 Ιουλίου με προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο πάρκο Cinquantenaire στις Βρυξέλλες, κοντά στην ευρωπαϊκή συνοικία.

Η έρευνα συγκέντρωσε τις απόψεις 101 Γάλλων αξιωματούχων οι οποίοι εργάζονται για τα ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, διπλωματικών αντιπροσωπειών της Γαλλίας και στελεχών που εργάζονται για ιδιωτικές εταιρείες ή περιφερειακά γραφεία στην πρωτεύουσα του Βελγίου.

Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η γαλλική επιρροή στην Ευρώπη είναι είτε μέση (44%) ή αδύναμη (30%), αντανακλώντας μια κοινή άποψη ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει ωθήσει τη Γερμανία να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην Ευρώπη ως η κύρια οικονομική και ηγεμονική δύναμη.

Όταν πρόκειται για την επιρροή, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (84%) πιστεύει ότι η Γαλλία είναι πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά διπλωματικά της δίκτυα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και όχι άλλους διαύλους.

Η επιρροή μέσω των Γάλλων αξιωματούχων που εργάζονται στα ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα έρχεται δεύτερη στην κατάταξη, με το 38% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι είναι πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση γαλλικών συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό συμβαίνει παρά τη δέσμευση για αμεροληψία μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΕ – τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποτίθεται ότι προάγει το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον έναντι των εθνικών απόψεων.

Συγκριτικά, τα γαλλικά εταιρικά δίκτυα δεν επηρεάζουν ουσιαστικά, με μόλις το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων να λέει ότι τα εν λόγω δίκτυα είναι αποτελεσματικά στην προώθηση γαλλικών συμφερόντων.

Ρεαλιστές στο θέμα της γλώσσας

Ωστόσο παρά την ευρεία αίσθηση παρακμής, πολλοί Γάλλοι δείχνουν επίσης μια αξιοσημείωτη ικανότητα προσαρμογής στο διεθνές περιβάλλον των Βρυξελλών.

Με την παρακμή της γαλλικής γλώσσας στα Όργανα της ΕΕ να είναι πλέον αποδεκτή από τους περισσότερους ως μη αναστρέψιμη, Γάλλοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να πιέζουν προς μια πιο δυναμική προσέγγιση η οποία θα βασίζεται στην προώθηση της πολυγλωσσίας και την επιρροή, και όχι μόνο σε θέματα γλώσσας.

Το 80% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο τα αγγλικά στις καθημερινές συνδιαλλαγές τους με άλλους επαγγελματίες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας μια αυξανόμενη αίσθηση ρεαλισμού όσον αφορά στις γλώσσες.

Τα γαλλικά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως, με περισσότερο από το 60% να δηλώνει ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του Μολιέρου στις επαφές τους με τους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Ομοίως, τα αγγλικά είναι η γλώσσα της επιλογής όταν συναναστρέφονται με χώρες εκτός Ευρώπης (34%). Παρ’ όλα αυτά και άλλες γλώσσες είναι σημαντικές, με το 17% να δηλώνει ότι με τις χώρες αυτές επικοινωνούν στη δική τους γλώσσα.

Ένας υπάλληλος της ΕΕ, ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η αγγλική έχει γίνει «η de-facto γλώσσα εργασίας» της Κομισιόν και υποστήριξε ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει γίνει επιεικής στη γλωσσική πολιτική της με το να δέχεται να λαμβάνει έγγραφα στην αγγλική γλώσσα.

«Η στήριξη της γαλλικής γλώσσας σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτεί αποφασιστική δράση από τη Γαλλία», είπε, υποστηρίζοντας ότι το Παρίσι πρέπει να απορρίπτει όλα τα έγγραφα της Επιτροπής που δεν αποστέλλονται στα γαλλικά.

Ο Michel Soubies, πρώην αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η Κομισιόν πρέπει να αντισταθεί στην τάση προς τη μονογλωσσία και να επιστρέψει στην «ελεγχόμενη πολυγλωσσία» με τέσσερις ή πέντε γλώσσες.

«Είναι δυνατόν, εάν υπάρχει πολιτική βούληση», είπε.

Απόψεις

Ο Christophe Leclercq, ιδρυτής της EurActiv, είπε: «Η μειωμένη επιρροή της Γαλλίας σε συνδυασμό με τη χρήση παραδοσιακών διαύλων επικοινωνίας δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι γαλλικές εταιρείες είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τα αγγλικά, όχι μόνο τα γαλλικά, για τις επαφές τους. Αυτός είναι ο λόγος που η EurActiv θα ενισχύει όλο και περισσότερο την γαλλική, αγγλική και γερμανική έκδοσή της».

Πηγή: euractiv.gr