Το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, με τη Μεσαιωνική Πόλη να έχει αναγνωριστεί ως πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1988. Η Ρόδος συνδυάζει τις φυσικές ομορφιές με τις πλέον άρτιες τουριστικές υποδομές.

beach2Τι να δεις 

Να αρχίσεις με τη Λίνδο, που είναι και το πιο κουραστικό (επειδή είναι ψηλά) αλλά εξαιρετικό σημείο του νησιού. Να ανέβεις οπωσδήποτε στην Ακρόπολη, είτε με τα πόδια είτε με γαϊδουράκι, γιατί η κορυφή θα σε αποζημιώσει. Στο τέλος σβήσε την κούραση με μια βουτιά. Μη χάσεις και τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, που είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρων. Ούτε εδώ να τεμπελιάσεις να ανέβεις μέχρι την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης (πιο εύκολος στόχος από της Λίνδου), όπου η θέα είναι σχεδόν συγκινητική. Αν δεν πήγες στην πενταήμερη στην Κοιλάδα με τις πεταλούδες, να πας, γιατί έχει πεταλούδες, νεράκια και δροσιές. Κι εδώ έχει ποδαρόδρομο και ανηφόρα. Στις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας, όπου γυρίστηκε και η αισθηματική σκηνή της Βουγιουκλάκη με τον Βουλγαρίδη στο «Δόλωμα», πάνε όλοι, άρα και εσύ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο κόλπος του Λαδικού, μία από τις ωραιότερες κλειστές ακρογιαλιές του νησιού, που έγινε γνωστή από την κινηματογραφική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» με τον Άντονι Κουίν.

Επίσης, να βολτάρεις σε Φιλέρημο και Προφήτη Ηλεία. Αξίζει και η ανάβαση στον Αττάβυρο, το ψηλότερο βουνό της Ρόδου. Στις πλαγιές του είναι χτισμένα αρκετά ημιορεινά χωριά που ξεχωρίζουν για το παραδοσιακό τους χρώμα. Ο Έμπονας, ένα καθαρά αγροτικό χωριό, και τα Σιαννά φημίζονται για το μέλι τους. Στην Παλιά Πόλη με το Μεσαιωνικό Κάστρο θα κάνεις βόλτες κάθε μέρα, γιατί το αξίζει, είναι ωραία. Να περάσεις οπωσδήποτε από το παλάτι του Μαγίστρου. Τέλος, να πας στο Ροδίνι και στο λόφο Μόντε Σμιθ, αλλά με αυτοκίνητο (ή ταξί). Μη χάσεις την έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο «Εικόνες του κόσμου-Ψευδαισθήσεις του σύμπαντος» (έως 29/8).

Πού να κολυµπήσεις

Οι θάλασσες της βόρειας πλευράς (zona hotelera της Ρόδου), όπως οι Ιξιά και Ιαλυσσός, έχουν τέλειο μπλε σιέλ χρώμα και βυθό κάτασπρο, αλλά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για λίγο αέρα παραπάνω. Εκτός αν σου αρέσει το δροσιστικό αεράκι ή είσαι σέρφερ, οπότε θα το απολαύσεις. Αν θέλεις αμμουδιές και εύκολα προσβάσιμες παραλίες, μη ρισκάρεις να ψαχτείς μετά την Κάμειρο (άσε που δεν έχει και παραλιακό δρόμο). Καλύτερα, παρ’ το αλλιώς προς Καλλιθέα, και δεν θα ξέρεις πού να πρωτοβουτήξεις. Στην Καλλιθέα είναι πολύ ωραία, αλλά στον Άντονι Κουίν μάλλον καλύτερα, όπου έχει βραχάκια για βουτιές και προφυλαγμένο από αδιάκριτα βλέμματα χώρο για γυμνισμό. Το Φαληράκι μην το χάσεις, παρά τα όσα ακούς για έκτροπα από τους ξένους. Την ημέρα το Φαληράκι είναι μια χαρά. Θάλασσα γυαλί, χρυσή άμμος, πλανόδιοι που πουλούν φρούτα, θαλάσσια σπορ και σούπερ μπέργκερ στις καντίνες για το ενδεχόμενο να σε πιάσει καμιά λιγούρα. Ποιοτικές είναι και οι θάλασσες σε Λαδικό, στην τεράστια Αφάντου και στην Τσαμπίκα. Εξαίσια και η θάλασσα της Λίνδου, που θυμίζει πισίνα, ήρεμες οι καταστάσεις σε Πεύκους, Γλύστρα, Κιοτάρι και Γεννάδι, και όλα τα λεφτά το Πρασονήσι. Η παραλία με τα δύο πρόσωπα. Η δεξιά πλευρά με τα τεράστια κύματα είναι ο παράδεισος των σέρφερ, ενώ η αριστερή είναι απάνεμη και απομονωμένη. Να πας μετά τις 3, γιατί έχει λιγότερο κόσμο.

Πού να μείνεις 

Στην Παλιά Πόλη: Spirit Of The Knights Boutique Hotel (Αλεξανδρίδου 14, 39765). Η ατμόσφαιρα, η διακόσμηση, τα έπιπλα, τα αντικείμενα, το κτίριο, οι χώροι και οι υπηρεσίες του δικαιώνουν απόλυτα τον τίτλο του: η επιτομή τόσο του ιπποτικού πνεύματος όσο και του boutique hotel.

Στην πόλη της Ρόδου: Best Western Plaza Hotel (Ιερού Λόχου 7, 22501). Ήσυχο, 4 αστέρων, κοντά σε όλα, δηλαδή και στην αγορά, και στο καζίνο, και στη θάλασσα, και στη μεσαιωνική πόλη, με εξαιρετικό πρωινό. La Vita Hotel (Γ. Παπανικολάου 28, 24911). Της γνωστής αλυσίδας Mitsis, ανακαινισμένο, πολύ κοντά στη θάλασσα κι εκεί που χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης. Popis Aparts (Μάρκου Μαλλιαράκη 21, 23479). Κομψά διαμερίσματα και στούντιο που σου φτιάχνουν τη διάθεση, συνδυάζοντας την παράδοση με το ποπ.

Στην Ιαλυσσό: The Ocean Blue Full summer resort and Spa (94265). Πεντάστερο με σπα, σάουνες, τζακούζι, εστιατόρια, ιδιωτικές πισίνες, όλες τις χλιδές!

Στο Φαληράκι: Apollo Beach (85513). Ξενοδοχείο υπερπαραγωγή, όπως η πισίνα και οι μπουφέδες του. Δίπλα στο Φαληράκι, στο Λαδικό, βρίσκονται τα συμπαθητικά 47 δωμάτια τωνAno Kampos Studios (86628), που βλέπουν είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα είτε στο βουνό.

Πού να φας 

Στη Μεσαιωνική Πόλη: The Sea Star (31884), γνωστό και ως εστιατόριο του Πιζάνια, με ωραίο φρέσκο ψάρι και σκιερή αυλή – και τη φάβα στα € 3. Δοκίμασε επίσης το Μέλαθρον, το Dinoris και την ψαροταβέρνα Αλέξης.

Στη Νέα Πόλη: Ελιά (Χαρίτου 7, 38511). Απλό, με ελληνικά φαγητά, εξαιρετικά γεμιστά, παστίτσιο, χωριάτικες σαλάτες και γιαμ-γιαμ σκορδάτο τζατζίκι. Στον παραδοσιακό καφενέΚούκο (Μανδηλαρά 20-26, 73022) δεν θα φας, αλλά θα τσιμπήσεις ποιοτικά και παραδοσιακά. Μαζί με τον παραδοσιακό καφέ, καταφθάνει γλυκό του κουταλιού, μαζί με το κρασάκι ή το ουζάκι, μεζές άλφα-άλφα. Τέλος, στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Στάνη (έχει πολλά στο νησί), το τσουρέκι, οι κρέμες και τα παγωτά είναι σούπερ ντούπερ. Εννοείται ότι θα δοκιμάσεις και το παραδοσιακό μελεκούνι, γευστικό και θρεπτικό, που φτιάχνεται από θυμαρίσιο μέλι, φυσικό σουσάμι, αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι και διάφορα μπαχαρικά.

Πού να διασκεδάσεις 

Στη Ρόδο δεν θα πλήξεις ποτέ – ειδικά στο Φαληράκι, όπου θα ξέρεις βέβαια ότι είναι πολύ τουριστικό και ότι το προτιμούν κυρίως οι πιο μικρές ηλικίες. Στη Μεσαιωνική Πόλη must είναι η επίσκεψη στα Fuego και Σόχο. Στη Νέα Πόλη: Swedco café. Είναι αλυσίδα και υποκαταστήματά του θα βρεις και σε άλλα μέρη της Ρόδου. Σκανδιναβικό 100%, έχει βορειοευρωπαϊκά κρύα πιάτα και γλυκά. Beach Bar & Club Elli. Μπορείς να πας από το πρωί και να φύγεις… το άλλο πρωί. Στην παραλία Έλλη θα κολυμπήσεις, θα πιεις τους καφέδες σου, θα τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ και μετά θα περάσεις στο κλαμπ για χορό. Συχνά πυκνά παίζουν guests djs – μεγάλα ονόματα. Μαζικό το Colorado Entertainment Center, στην πολύβουη Ορφανίδου, έχει τρεις σκηνές για όλα τα γούστα: από live μέχρι χορό. Στο δρόμο για Καλλιθέα βρίσκεται το Paradiso (Νικηφόρου Λύτρα, Λ. Καλλιθέας), κλαμπ στο οποίο χτυπούν κάρτα χρόνια τώρα Έλληνες και ξένοι παραθεριστές.

Kωδικός: 22410
∆ήµος: 46200
Αστυνοµία: 23849
Λιµεναρχείο: 22220
Πρώτες Βοήθειες: 80000

Πηγή: athensvoice.gr