Με αφορμή την επίσκεψη του στο «Σπίτι της Βεργίνας», του Συλλόγου Πρωτοβουλία για το Παιδί, και τις πρόσφατες περικοπές στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο Γιάννης Παπαγιάννης προέβη στο παρακάτω σχόλιο.

100_3845 (1)Για μια κοινωνία ευημερίας και αλληλεγγύης χρήσιμη είναι η εκδήλωση εκ μέρους όλο και περισσότερων πολιτών συμπεριφορών εθελοντισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης η εθελοντική συμμετοχή βρίσκεται στο επίκεντρο αναφορικά με δραστηριότητες που ενισχύουν τις πολιτικές περιβάλλοντος, την κοινωνική πρόνοια, τη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες και τη φροντίδα υγείας. Η Πατρίδα μας, υπό την έννοια της θεσμικής εκπροσώπησης, πρέπει να στέκεται αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες και να ενισχύει τους πολίτες που ατομικά και συλλογικά στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.

Με προγραμματισμό και σοβαρότητα πρέπει να συνταχθούν μελέτες από τους Δήμους, προκειμένου, σε τοπικό επίπεδο, φορείς και πολίτες συντονισμένα να προσφέρουν εθελοντικά στη βελτίωση της ζωής όλων και την ανύψωση της ποιότητας και του πολιτισμού. Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον και μπορεί να νιώσει εσωτερική και κοινωνική πληρότητα μέσα από την προσφορά προς τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνία εν γένει. Στη Βέροια εκατοντάδες πολίτες δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν εθελοντικά.

Η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλει να είναι αρωγός στην κάλυψη των αναγκών και επιθυμιών των πολιτών, πολύ περισσότερο όταν αυτό, μέσα των πολλών και καλών συμπολιτών μας που είναι έτοιμοι να συμβάλουν εθελοντικά, κοστίζει για τους Δήμους από ελάχιστα έως τίποτα.