Πάνω από 22δις € θα επενδύσουν στην καινοτομία τα επόμενα επτά χρόνια η Κομισιόν, τα κράτη μέλη και η βιομηχανία. Οι επενδύσεις θα κινηθούν κυρίως σε ειδικούς τομείς μέσω πέντε Κοινών Τεχνολογικών Πρωτοβουλιών σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα.

si-euro-research (1)Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι σημαντικές για τη δημιουργία νέων, καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας που με τη σειρά τους θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο και θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη.

Οι επίσημες συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και τα κράτη μέλη σε συγκεκριμένα πεδία θα προσφέρουν τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Επίτροπος Έρευνας, Τεχνολογίας και Επιστημών Máire Geoghegan-Quinn, είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την Τετάρτη (10 Ιουλίου) ότι πολλοί ανταγωνιστές της ΕΕ επενδύουν ταχύτερα.

«Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των δαπανών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να μείνουμε μέσα στο παιχνίδι», τόνισε.

Συνολικά, η προτεινόμενη επένδυση από το Horizon 2020 ύψους 8δις € θα διασφαλίσει περίπου 10δις € από τη βιομηχανία και κοντά στα 4δις € από τα κράτη μέλη.

Η Επίτροπος Ψηφιακής Ατζέντας Neelie Kroes τόνισε ότι στην ΕΕ γίνονται πολλές συζητήσεις για την «επένδυση στο μέλλον», βρίσκοντας τις σωστές πηγές για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας, και αυτό είναι ουσιαστικά η νέα πρόταση.

«Είναι ουσιαστική πρόταση δεδομένου του τωρινού κλίματος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να κάνουμε για το καλό όλων που αναζητούν εργασία και δεν έχουν την ευκαιρία αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων προορίζονται για 5 συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα σε καινοτόμα φάρμακα (Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων), την αεροναυτική (Καθαρός Ουρανός), τις κυψέλες καυσίμου, το υδρογόνο και στα ηλεκτρονικά (Ηλεκτρονικά Συστήματα και Εξαρτήματα) και στη νέα πρωτοβουλία για τις Βιομηχανίες που βασίζονται στην βιοοικονομία.

Οι εν λόγω συμπράξεις θα προσφέρουν καλές θέσεις εργασίας και σημαντικά οφέλη στην κοινωνία όπως πιο πράσινα και πιο καθαρά αεροσκάφη, εναλλακτικές στα ορυκτά καύσιμα και νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Απόψεις

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso είπε: «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ηγέτιδα στους στρατηγικής σημασίας τομείς της τεχνολογίας που προσφέρουν απασχόληση υψηλής ποιότητας. Αυτό το πακέτο επενδύσεων στην καινοτομία συνδυάζει ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση για να κάνει αυτό. Πρόκειται για μια τέλεια ένδειξη του αποτελέσματος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη και την απασχόληση».

Πηγή: euractiv.gr