Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τα νέα μέτρα και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, έως τις 19 Ιουλίου, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup για τμηματική καταβολή 6,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Image stournaras872013.jpgΤο πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσον αφορά τη συνέχεια, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως υπάρχουν τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για (1) την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, (2) την καταβολή των οφειλόμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, (3) την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και (4) την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.

Κληθείς δε να σχολιάσει τα περί «χρηματοδοτικού κενού» στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί κενό χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί, εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία έθεσε τις βάσεις για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τριμερή ήταν «δύσκολη».

Παρά ταύτα, σημείωσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν αρκετά θετική, υπογραμμίζοντας πως το δημοσιονομικό κενό που είχε προκύψει από τον τομέα της Υγείας, έκλεισε, ενώ παράλληλα υπάρχει νέα συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα του προσωπικού στο Δημόσιο.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν πρόκειται εφαρμοστεί το 2014 το η επιβολή έκτακτης εισφοράς στο τζίρο των επιχειρήσεων για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ελληνικής πλευράς της για πιλοτική εξάμηνη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε ότι η απάντηση της τριμερούς θα έχει δοθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών. Σε περίπτωση που τελικά η τρόικα εγκρίνει την ελληνική πρόταση, η μείωση του φόρου θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Συμφωνία των 6,8 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Eurogroup προβλέπει την εκταμίευση 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (SMP) της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος.

Τον Αύγουστο αναμένεται η εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται η καταβολή 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τη νέα επιστροφή των κερδών μέσω του προγράμματος SMP.

Ερωτηθείς γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγή: skai.gr