Στην παραδοχή ότι «έγιναν λάθη» στην πολιτική που ακολουθήθηκε για Ελλάδα το 2010 προχώρησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάρτιο Ντράγκι, επιρρίπτοντας ωστόσο την ευθύνη για τις όποιες αστοχίες στα ελλιπή και περικομμένα δεδομένα που ήταν τότε διαθέσιμα από την πλευρά της Αθήνας.

dragki33«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήταν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. ο Ντράγκι, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη [. . .] Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν, συνέχισε ο κ. Ντράγκι.

«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι [ελληνικές] Αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την τρόικα ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα», προσέθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Τα σχόλια του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη έρχεται περίπου έναν μήνα έπειτα από απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), μέσω της οποίας το Ταμείο παραδέχθηκε την ύπαρξη λαθών στην κατάρτιση του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα το 2010, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή πλευρά για καθυστερημένη δρομολόγηση του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι στις αρχές της κρίσης η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης σε άλλα μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, απαντώντας εμμέσως στην κριτική του ΔΝΤ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους, και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο σύνολο της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η νομισματική ένωση «αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις» καθότι «η οικονομία είναι ακόμα αδύναμη».

Παρά ταύτα, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, «η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν και είναι αναπόφευκτη, συμπληρώνοντας ότι «εάν η δημοσιονομική προσαρμογή κατέρρεε […] ξέρουμε ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών».

Πέραν όμως των προκλήσεων, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε πως η «οι χρηματοοικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη είναι σήμερα πολύ πιο σταθερές συγκριτικά με το προηγούμενο καλοκαίρι».

Πηγή: skai.gr