Τι να δεις. Εάν δεν επισκεφτείς το ορεινό χωριό Θεολόγος, είναι σαν να μη βρέθηκες στο νησί – μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ήταν η πρωτεύουσά του. Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, πυκνή βλάστηση, ένας παραδοσιακός οικισμός με παραδοσιακά αρχοντικά που φημίζεται για το καλό φαγητό του.

24350-53887Στα Λιμενάρια, μία από τις πιο τουριστικές πλευρές της Θάσου, σε περιμένει το λαογραφικό μουσείο με συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων από τον 7ο αιώνα π.Χ. Αν πάλι θέλεις να ηρεμήσεις, το Μικρό Καζαβίτι είναι η πλέον ενδεδειγμένη πρόταση. Στο χωριό Ποταμιά βρίσκεται το μουσείο Βαγή, αφιερωμένο στο γλύπτη Πολύγνωτο Βαγή, ο οποίος διακρίθηκε στην Αμερική και ασχολήθηκε με την τεχνική της άμεσης γλυπτικής πάνω σε ποικιλόμορφες πέτρες. Αν ψάχνεσαι για μονές και ξωκλήσια, οι Αρχαγγέλου, Παναγιάς και Αγ. Παντελεήμονος είναι οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές, απαιτώντας σεμνό ντύσιμο από τους επισκέπτες. Το Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου (που αρχίζει στις 7/7 και θα διαρκέσει έως τις 25/8) είναι αφιερωμένο φέτος στην ποίηση.

Πού να κολυµπήσεις

Οι ακρογιαλιές της θυμίζουν χωρίς υπερβολή εξωτικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά της δένουν αρμονικά με τη σκιά των πεύκων της, στη Θάσο το Βόρειο Αιγαίο έχει την τιμητική του. Ψιλή Άμμος, όνομα και πράγμα. Λιβάδι για κολυμβητικές εμπειρίες, ένας παράδεισος με τροπική αύρα. Ποτός, αν ψάχνεις οργανωμένη παραλία για θαλάσσια σπορ. Πευκάρι για πιο κοσμικές εμφανίσεις. Λιμενάρια και Αλυκή στη νότια πλευρά του νησιού. Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταµιάς και Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς για χρυσές αμμουδιές. Ροσογκρεμός για ερημικές αποδράσεις. Χωρίς φύκια ή πέτρες χαλαρώνεις, όπου κι αν βρεθείς, έχοντας το φυσικό τοπίο διαρκώς δίπλα σου.

Πού να µείνεις

Έχεις τετράστερες επιλογές, όπως Makryammos Bungalows (22101) στη Μακρύαμμο καιIlio Mare Beach στον Πρίνο (72083). Στα «οικογενειακά» Studios Suzanna (52332), στον Ποτό. Στο οικονομικό Pegasus Hotel (22061), στον Λιμένα. Στον Ξενώνα Σμαράγδι(71797), στη Σκάλα Σωτήρος.

Πού να φας και να πιεις

Ο χάρτης της Θάσου θα σε οδηγήσει στις ονειρικές θάλασσές της και τα γραφικά ορεινά χωριά της, οι διαδρομές στο νησί όμως θα σου αποκαλύψουν γαστρονομικές εκπλήξεις και καλοκαιρινά drink spots. Στις ταβέρνες της θα γευτείς συνταγές με θασίτικο λάδι και ντόπιο τσίπουρο. Κρατάς σημειώσεις; To Αγκίστρι, στον Λιμένα, γνωρίζει καλά από ψάρι και ψαρομεζέ. Ο Αγαπητός, στα Κοίνυρα, συνδυάζει καλό φαγητό με ωραία θέα. Το πέτρινο καφενείο Νερόμυλος στο δρόμο για τον Θεολόγο σε ταξιδεύει στο χρόνο. Όμορφη Αλυκή, στην Αλυκή, με συνταγές της μαμάς. Μαγειρευτά, ψάρια στη σχάρα και αρχοντικά εδέσματα στην Αρχόντισσα και στον Γλάρο που αγναντεύουν επίσης την Αλυκή. Μόλις ο ήλιος πέσει, το πάρτι ξεκινάει από τον Λιμένα και κρατά πάντα μέχρι το πρωί.

Κωδικός: 25930
Αστυνοµία: 22500
Λιµεναρχείο: 22106
∆ήµος: 23118
Πρώτες Βοήθειες: 22222

Πηγή: athensvoice.gr