Τι να δεις. Τις  εκκλησίες –µε την Παραπορτιανή να θεωρείται εξόχως σηµαντική– και το µοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής να ορίζει τον οικισµό Άνω Μερά. Τα Τρία Πηγάδια στο κέντρο της πόλης. Τους Μύλους στο λόφο του Κάστρου, για τα πιο ωραία µυκονιάτικα ηλιοβασιλέµατα.

24324-53855Τη Μικρή Βενετία που στέγαζε τους καπετάνιους και κοιτάζει κατευθείαν στο βυθό από τα πολύχρωµα µπαλκόνια της. Τη ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη, µε 10.000 τόµους και πλούσια συλλογή από φωτογραφίες και χαρακτικά. Τα Μουσεία (Ναυτικό, Λαογραφικό, Αρχαιολογικό, Αγροτικό). Το νεοκλασικό ∆ηµαρχείο που κατασκευάστηκε το 1780. Τις φώκιες στο Τραγονήσι. Τη ∆ήλο, 2 χλµ.δυτικά. Απαραίτητη η ηµερήσια εκδροµή µε καΐκι, για να γνωρίσεις το µύθο της Λητώς, του Απόλλωνα και της Αρτέµιδος.

Πού να κολυµπήσεις

Άγιος Σώστης: από τις καλές low επιλογές που δεν µετανιώνεις… Αγράρι: ωραία διαδροµή µε καΐκι από Πλατύ Γιαλό,σχετικά έρηµη. Ελιά: παραδοσιακά gay friendly, water sports σε αφθονία. Καλαφάτης: αν καλοκαιρινή ηµέρα για σένα σηµαίνει ένα δίωρο ρακέτα, πολύ κολύµπι, βόλτα µε το jet ski, εδώ είσαι… Καλό Λιβάδι: στα 9 χλµ. από τη Χώρα, ειδικεύεται στα θαλάσσια sports.  Λια: άλλο ένα λήµµα στην κατηγορία «Μέτρια Ήσυχες Παραλίες Μυκόνου». Ορνός: µε πολλές οικογένειες κι αρκετά παιδάκια. Πάνορµος: µποέµικη. Παράγκα: νεανικός τόνος και ψηλά bpm. Φτελιά: εδώ θα δεις και πολλούς (wind)surfers… Ψαρού: τιρκουάζ νερά, πολυπόθητες ξαπλώστρες, VIP πλήθος. Paradise: 42 χρόνια παρουσίας για το κλασικό κάµπινγκ του νησιού Super Paradise: «Το νησί που ποτέ δεν κοιµάται», σφηνάκια, µπουγέλα, κάµερες κινητών και τηλεόρασης.

Πού να µείνεις

Andronikos Hotel (∆ραφάκι, 24231, www.andronikos.gr) Μια κοινότητα σύγχρονης διαβίωσης, σε ένα ανέμελο αιγαιοπελαγίτικο περιβάλλον. Τα καινούργια δωμάτια Cocoon, σε λευκό φόντο, αποτελούν μια σύγχρονη έκφραση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, και διαθέτουν τηλεόραση, dvd, δωρεάν WiFi κ.ά. Στα highlights του ξενοδοχείου το resto Lady Finger µε βραβευμένη ελληνική δηµιουργική κουζίνα, αλλά και τα υπόλοιπα extras: το Orange Blue Bar, το Earth Spa και το γυµναστήριο µε το φοβερό όνοµα Iron Maiden. Apollonia Resort (Άγιος Ιωάννης, 27890,www.apollonia-resort.gr) Απέναντι από το νησάκι της ∆ήλου, με ιδιωτικό τζακούζι στη βεράντα, σάουνα, χαµάµ και απολαυστικό γεύµα σε κάποιο από τα δύο εστιατόριά του. Argo (Πλατύς Γιαλός, 23405), παραδοσιακό ξενοδοχείο, ανακαινισµένο το 2002, µε 18 δωµάτια πλήρως εξοπλισµένα, ταράτσα για πρωινό και σνακ µπαρ.  Arhontiko Pension (Περίχωρα, 23358, 27340, www.mykonos-arhontiko.com) Μόλις 2 χλµ. µακριά από τη Χώρα, τυπικό δείγµα µυκονιάτικης αρχιτεκτονικής και φιλοξενίας που θα σε βοηθήσει να αποδράσεις κατά τη διάρκεια της παραµονής σου. Rocabella (Άγιος Στέφανος, 28930, www.rocabella-hotel-mykonos.com) Στις διεθνείς προδιαγραφές των οµώνυµων ξενοδοχείων, με φηµισµένο εστιατόριοµεσογειακών γεύσεων. Πισίνα και θέα µέχρι και την Τήνο… Rochari (Χώρα, 23107,www.rochari.com). Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική, λίγα λεπτά από το κέντρο της Χώρας. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια η οικογένεια Κουσαθανά περιποιείται τους φιλοξενούµενούς της µε φροντίδα, διακριτικότητα και µια σειρά από παροχές κι ανέσεις που διαρκώς εξελίσσονται. Οstraco Suites (∆ραφάκι, 23396, www.ostraco.gr). Χτισµένο σε µια έκταση 6.000 τ.µ. και µέλος του οµίλου Great Hotels Of The World. Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σουίτες, πισίνα µε υπέροχο µπαρ, δύο εκκλησάκια αν το έχετε αποφασίσει..

Πού να φας

Αυλή του Θοδωρή (Πλατύς Γιαλός, 78100, www.avlitouthodori.gr). Πάνω στο χρυσαφένιο Πλατύ Γιαλό, σερβίρει συνταγές της ελληνικής κουζίνας (φρέσκα ψάρι και θαλασσινά), αλλά και ζυµαρικά, πίτσες, σαλάτες για κάτι πιο γρήγορο. Θα πιεις επίσης καφέ και κοκτέιλ χαλαρώνοντας στις ξαπλώστρες. Κουρσάρος (Πλ. Μελετοπούλου, Χώρα, 78140, www.koursarosmykonos.gr). Μετά από 18 χρόνια στη ∆ροσιά, έκανε πέρυσι τη «µυκονιάτικη απόβαση», συνεχίζει και φέτος, µε πυξίδα το  φρέσκο ψάρι και τους συναφείς µεζέδες. Lady Finger (Δραφάκι, 24231). Το εστιατόριο του Andronikos hotel, δίπλα στην πισίνα του ξενοδοχείου, θα σου προτείνει πεντανόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από απλά υλικά της γης και της θάλασσας, με την υπογραφή των εξαιρετικών σεφ Γιώργου Βενιέρη, Δημήτρη Αϊδίνη και Σήφη Μανουσέλη.
Μαθιός (Τούρλος, 22344). Αν βαρεθείς τα πολλά έθνικ εστιατόρια του νησιού ή µπουχτίσεις από τις μοντερνιές, εδώ θα βρεις την παράδοση που σου έλειψε. Το Μαερειό (Ματογιάννια, 28825). Το όνοµα σε προδιαθέτει για µαµαδίστικα µαγειρευτά, σπιτικό φαγητό, και έχεις πέσει µέσα…  Ναυτίλος (Άγιοι Σαράντα, 27100). Οι γεύσεις του εκσυγχρονίζουν την ελληνική κουζίνα, τα κρασιά του είναι καλά και το µοναδικό τραπέζι στο µπαλκόνι επίζηλο τρόπαιο… Anixi (Ορνός, 79295). Ροφήµατα, ελαφριά γεύµατα, πελώρια burgers και µην ξεχάσεις το µιλφέιγ… Appalloosa (Γουµενιό, 27086). Γεύσεις από µεσογειακή Αφρική, Ασία και Λατινική Αµερικήκι εξίσου εξωτικά κοκτέιλ. La Cucina Di Daniele (Άνω Μερά, 71513). 600 ετικέτες κρασιού, αυθεντική ιταλική πάστα… Obati (Γλάστρος, 28400).  Χυµοί, καφέδες και διάφορες επιλογές ιταλικής κουζίνας.La Rosticceria (∆ραφάκι προς αεροδρόµιο, 28750). «Ψάρι µαγιάτικο µε αµύγδαλα», συνδυασµός pasta και θαλασσινών, που µας ψήνει. Sale E Pepe (Λάκκα, 24207). Τα τέσσερα τραπέζια στο κελάρι κάνουν το σκηνικό µοναδικό, ιταλικές γεύσεις σε συνδυασµό  πραγµατικά πλούσια κάβα. Toro Loco (Χώρα, 78030, www.toroloco.gr). Έφερε την Ιβηρική χερσόνησο και τη βάσκικη παράδοση στη Μύκονο σαν το πρώτο tapas bar του νησιού. Bandanna (Τούρλος, 22084/ Καλαφάτης, 71800, www.bandannaweb.com). Τον φοβερό µάγειρα Gian Luca Barlucci τον ξέρεις από το καλό ιταλικό εστιατόριο που έχει εδώ και 16 χρόνια στον Καλαφάτη, αλλά τον έχεις γευτεί και στο αθηναϊκό Gallo Nero του Park Hotel. Απόλαυσε πιάτα από την ξακουστή κουζίνα της Τοσκάνης και εξαιρετικές πίτσες, ψηµένες σε ξυλόφουρνο. Υnot (Ορνός, 698 8611267). Σπιτικές λιχουδιές και φοβερά σάντουιτς που επιµελείται καθηµερινά ο Τάκης.

Φαγητό µετά το club

Everest (Πλ. Μαντώ), Πάντα  στις υπηρεσίες σου, ακριβώς όπως το έχεις συνηθίσει και στην Αθήνα.  Va Bene, Pizza Al Metro (Χώρα, 28633). «Όλα καλά» σύµφωνα µε τον τίτλο – τροµερή ποικιλία σε πίτσες, γρήγορη πάστα.

Γλυκά

Γλυκοπωλείο (Άνω Μερά, 71080). Θανατηφόρα νόστιµα αµυγδαλωτά…Epoca (Αεροδρόµιο, 28828). Σοκολάτες όλων των ειδών, παρέα µε εντυπωσιακές τούρτες. Haägen Dazs (Ματογιάννια, 26269). Οι γεύσεις που αγαπάς σε ευφάνταστους συνδυασµούς. Θα πιεις και καφέ, βεβαίως…

Πού να ψωνίσεις

Πινελιές (Γλάστρος προς Πλατύ Γιαλό, 25962). Αντικείµενα διακόσµησης από διαφορετικές κουλτούρες απ’ όλο τον κόσµο. Ρίξε µια µατιά στα αξιόλογα παλιά έπιπλα… Diesel (Εν. ∆υνάµεων 3, 28666). Η µπουτίκ του διάσηµου brand µε όλο το οπλοστάσιο της καλοκαιρινής κολεξιόν. Jeans, τσάντες, µαγιό, έξυπνα και σέξι t-shirts. Melivia (Τρία Πηγάδια, 27827). Καφτάνια, παντελόνες και λοιπά επώνυµα και δροσερά καλοκαιρινά… Minas (Πλ. Αγ. Κυριακής, Χώρα, 27320). Αξίζει να πας µόνο και µόνο για να δεις το χώρο που έχει στήσει ο σπουδαίος σχεδιαστής. Και σίγουρα θα φύγεις µε ένα deco object για το σπίτι συν τα διάσηµα αποδοµηµένα κοσµήµατα…Oikia (Αεροδρόµιο, 78888). Οι υπάλληλοί του θα σε βοηθήσουν µε γνώση και υποµονή να βρεις τα έπιπλα ή τους πίνακες που ταιριάζουν τόσο στην κύρια όσο και στη νησιωτική σου κατοικία… Optolux (Πλ. Αγ. Κυριακής, Χώρα, 27735/ Κ. Γεωργούλη 14, 28428). H πιο ενηµερωµένη µπουτίκ οπτικών του νησιού. Μεταξύ Gucci, YSL, Balencianga, Diesel, DSL 55 και Marc Jacobs, θα βρεις σίγουρα αυτό που σου ταιριάζει… Scala Shop Gallery (Ματογιάννη 48, Χώρα, 26992). Ο ∆ηµήτρης Ρουσουνέλος υπογράφει έργα µοντέρνας τέχνης, βελτιώνοντας την αισθητική του περιβάλλοντός σου… Hard Rock Café Store (Ματογιάννια, 22893 00430, www.hardrock.com/mykonos). Το Rock Shop διαθέτει πλούσια συλλογή από αξεσουάρ, όπως t-shirts και καπέλα, pins αλλά και πιο παιχνιδιάρικα αντικείμενα. Swatch Mykonos (Ματόγιαννια, Μ. Ανδρόνικου 10). Με το νέο concept των monobrand stores της Swatch που συναντούµε σε όλο τον κόσμο. Το λευκό συνδυάζεται µε την κυκλαδίτικη αισθητική, ο στόχος είναι shopping – µια ευχάριστη εµπειρία ακόµα και στις διακοπές.

Beauty

DG Nails (Ματογιάννη 3, Χώρα, 22158/ ∆ραφάκι, 25145 & 25202). Μανικιούρ, πεντικιούρ, κοµµωτήριο και spa. Xenios Beauty Salon (Φάµπρικα 23, Χώρα, 25352). Μανικιούρ, πεντικιούρ, βραδινά χτενίσµατα και κοµµώσεις (αντρικές και γυναικείες) που αλλάζουν τον αέρα του καλοκαιρινού στιλ. Ο αεικίνητος Βαγγέλης βρίσκεται εκεί για να σου δώσει άµεσες λύσεις ποιότητας σε θέµατα οµορφιάς κι ατοµικής περιποίησης.Και υπηρεσίες µασάζ…

Πού να διασκεδάσεις

Άρωµα (Ματογιάννια, 27148). Από τα παλιότερα µπαρ του νησιού, σερβίρει καλά ποτά και είναι στρατηγικά τοποθετηµένο σε διασταύρωση πλήθους. Astra (Εν. ∆υνάµεων, Χώρα, 24767). Κρατάει έναν κάποιο ροκ χαρακτήρα και προσφέρεται για να δεις «πώς είναι από κοντά ο…» – συµπλήρωσε το όνοµα που θες… Bolero (Μαλαµατένιας 1, Χώρα, 24877). Bar – µικρό club με freestyle µαύρη µουσική, έχοντας όµως στο πρόγραµµα Έλληνες και ξένους guest DJs. Caprice (Μικρή Βενετία, 23541). Τα απογευµατινά ξεφαντώµατα έχουν γράψει µέρος της µυκονιάτικης ιστορίας. Υπέροχο σηµείο για την ώρα της δύσης… Cosi (Τέρµα Ματογιάννη, 23022). Από τα πιο όµορφα διακοσµηµένα café-bars της Μυκόνου, από το πρωί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες… Joy (Ματογιάννια, 24114). Προσεγµένες mainstream µουσικές… Galleraki (Μικρή Βενετία, 27188). Το σφηνάκι «Κατερινάκι» (µε πεπόνι) είναι από τα συνώνυµα της νυχτερινής Μυκόνου. Και το συγκεκριµένο µπαρ, ένα από τα πιο cool στέκια της εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια – θα το καταλάβεις γνωρίζοντας τον ∆αµιανό… Queen Of Mykonos (Εν. ∆υνάµεων, Χώρα, 694 9078018). Το ξηµερώνει, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι θα χάσεις την ευκαιρία να πιεις και χαλαρό απογευµατινό ποτό… Rock’n’Roll (Ματογιάννια, 78270). Ο trademark µεγάλος καθρέφτης είναι πάντα πίσω από το µπαρ, η αβίαστη coolness που έφτιαξε το µύθο διατηρείται ανέπαφη, οι αδελφοί Πιτσιλή εγγυώνται και ξέρουν… Scarpa (Μικρή Βενετία, 23294). Μοντέρνο, minimal και low profile bar, κοκτέιλ φρέσκων φρούτων του και κοµψή electronica. Super Paradise (23023, 25373). Όλοι ξέρετε. Είτε έχετε βρεθεί κάποιο ξέφρενο µεσηµέρι κι έχετε χάσει την αίσθηση του χρόνου, είτε έχετε δει τα βρεγµένα ρεπορτάζ. Thalami (Πλ. Αγίας Μονής, πίσω από το ∆ηµαρχείο). Μπορεί να πας και νωρίς, αλλά το πιθανότερο είναι να βρεθείς αργά το βράδυ σε afterhours κατάσταση µε έντονη διάθεση να ξεφαντώσεις ελληνικά. Για τους σινεφίλ και όχι µόνο, το θερινό Cine Manto στη Χώρα.

CAVO PARADISO
Τσέκαρε το πρόγραμμα που θα σου φτιάξει τις νύχτες

2013 events

08 07 13
Terry, AnXid & MaPet
 
09 07 13
Alesso w/ support by Junior Rush
 
10 07 13
Mykonos House Knights
 
11 07 13
Chuckie w/ support by Freespirit
 
12 07 13
Benny Benassi & Rivaz w/ support by Valeron
 
13 07 13
Sasha w/ support by Nick Varon 
 
14 07 13
Roger Sanchez w/ support by Stathis Lazarides
 
15 07 13
Calvin Harris & Burns w/ support by AnXid
 
16 07 13
Steve Aoki w/ support by Argie
 
17 07 13
Moon Ritual , Anane & Louie Vega 
 
18 07 13
Nicky Romero
19 07 13
 Cocoon presents Sven Väth  , Guy Gerber ( live ) & Mikee – 20 Years Official Birthday Party
 
20 07 13
PAUL VAN DYK , Nick Varon 
 
21 07 13
Steve Angello 
 
22 07 13
Carl Craig & Nina Kraviz
 
23 07 13
Axwell
 
25 07 13
Roger Sanchez
 
26 07 13
Cocoon presents Ricardo Villalobos , Onur Ozer & Stathis Lazarides 
 
27 07 13
David Morales 
 
28 07 13
Satoshi Tomiie 
 
29 07 13
Sebastian Ingrosso 
 
30 07 13
Magda & Chris Liebing, with support from Audio Kode
 
31 07 13
Davide Squillace , Tale Of Us , Guti (live) with support from Manolaco 
 
01 08 13
Hardwell
 
02 08 13
Desolat presents Loco Dice , tINI , Robert Dietz with support from Manolaco 
 
04 08 13
Minus presents Paco Osuna , Matador (Live ) , Hobo , Manolaco 
 
06 08 13
Alex Gaudino
 
07 08 13
Marco Carola & Leon with support from Stathis Lazarides 
 
08 08 13
Erick Morillo 
 
09 08 13
Cocoon presents Ricardo Villalobos & Raresh , with support from Nino Santos & Lightem 
 
10 08 13
Alesso
 
11 08 13
Minus presents Richie Hawtin , Gaiser (live) Hobo ,with support from Manolaco 
 
12 08 13
Joseph Capriati & Cassy , with support from Mikee
 
15 08 13
Adam Beyer , Paco Osuna & Ida Engberg , with support form Sysex 
 
19 08 13
Steve Aoki
 
20 08 13
Roger Sanchez, with support from Dino MFU
 
21 08 13
David Morales & Brandon Morales
 
23 08 13
Quentin Harris & Hector Romero
 
28 08 13
Frankie Knuckles

Gay

Babylon (Παραπορτιανή, 25152). Το θυµόµαστε να παίζει µε τις ετικέτες και τους προσδιορισµούς χωρίς νόηµα, αυτοαποκαλούµενο και «straight friendly». Οι µουσικές του πάντα χαρούµενες και ενεργητικές, δηλαδή house. Elysium Hotel (Περιοχή Σχολής Καλών Τεχνών, 23952, 24210, 24684,  www.elysiumhotel.com). Από τα πρώτα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που προσανατολίστηκε στον gay τουρισµό. Εγκαταστάσεις όπως γυµναστήριο, εσωτερική – εξωτερική πισίνα, υδροµασάζ, και Sunset bar για κοκτέιλ ηλιοβασιλέµατα. Geranium Hotel (Περιοχή Σχολής Καλών Τεχνών, 24620, www.geranium-hotel.com). 8 δωµάτια, 2 studios, 4 διαµερίσµατα µε βεράντες και θέα που δε σε αφήνει να ξεκολλήσεις.

Lola (Χώρα). jazz, κεφάτα πάρτι και ανέλπιστα drag shows. Mykonos Accommodation Center (Εν. ∆υνάµεων, Ματογιάννη, 23160, 23408, 28160, www.mykonos-accommodation.com). Ακόµα κι αν φτάσεις στο νησί τελευταία στιγµή και µε µηδενική οργάνωση, εδώ είναι οι άνθρωποί σου. Θα σου βρουν κατάλυµα, θα λύσουν το ζήτηµα της µετακίνησης και θα σου προσφέρουν πλήθος ταξιδιωτικών υπηρεσιών, από τοπικές εκδροµές και κροαζιέρες µέχρι κρατήσεις taxi και mini-bus. Για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Porta (Πόρτα Μυκόνου, 27087). Λειτουργεί από το 1987, έχει multicultural χαρακτήρα και αγαπά το house αλλά και τις mainstream 80s επιτυχίες.

Xlsior Festival

Επιστρέφει  στη Μύκονο, θέλοντας να ενώσει τον gay κόσµο του νησιού σε ένα πανηγύρι µε πάρτι και events στο τέλος Αυγούστου (21-25/8/2013)

Τουριστικά 

Apollon (Ορνός, 27750/ Μαούνα 24136/ Αεροδρόµιο 27850, www.apolloncars.com). Θα νοικιάσεις αυτοκίνητα, µηχανές, σκούτερ, στα συν και η δωρεάν χρήση ιδιωτικού πάρκινγκ στη Χώρα.

Κωδικός: 22890
Αστυνοµία: 22716
Λιµεναρχείο: 22218
∆ήµος: 22201
Πρώτες Βοήθειες: 23994

Πηγή: athensvoice.gr