Ατέλειωτα χιλιόμετρα αμμουδιάς και νερά που λόγω χρώματος – εκτυφλωτικό τιρκουάζ, άνετα τα λες και τροπικά. Μικρά χωριουδάκια όπου συναντάς την παλιά, αθώα καθημερινότητα του νησιώτη και μεγαλύτερα κεφαλοχώρια με ατόφια ακόμη παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλέντια σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

24326-53857Από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, με ομορφιές που δεν αφήνουν ασυγκίνητο ακόμη και τον πιο… μπλαζέ ταξιδιώτη. Ένα νησί μεγάλο όπου μπορείς να «χαθείς» εξερευνώντας τη φύση, να χαρείς ησυχία και απομόνωση ακόμη και μέσα στον Αύγουστο ή να ξενυχτήσεις πίνοντας, χορεύοντας και φλερτάροντας στα πολλά clubs της Χώρας και της Αγίας Άννας. Κι ακόμη, είναι ένα νησί με πλούσια  ιστορία, με τα γοητευτικά όσο και ειδυλλιακά απομεινάρια της να αποτελούν το «κάδρο» στις ωραιότερες καλοκαιρινές σου εκδρομές. Νησί του ∆ιονύσου και της ∆ήµητρας, παντού θα συναντήσεις αρχαία ερείπια και ναούς. Στις Μέλανες, ξαπλωμένο σαν να κοιμάται στα χωράφια, θα δεις τον αρχαίο Κούρο, στα Ύρια, πίσω από την Πλάκα, µέσα σε πυκνή βλάστηση αναζήτησε τον αρχαίο ναό, ενώ ενδιαφέρων είναι και ο ναός της ∆ήµητρας στο χωριό Σαγκρί. Τα βυζαντινά ξωκλήσια και οι ναοί είναι μια ακόμη ομορφιά του νησιού – σπουδαίο δείγμα η Παναγία της ∆ροσιανής, λίγο έξω από το χωριό Μονή. Η Νάξος φημίζεται και για τα βυζαντινά της κάστρα και τους πύργους, όπως ο Πύργος του Μπαζαίου (εκεί το φεστιβάλ της Νάξου, 28/7-2/9, με εκθέσεις, μουσική, θέατρο), ο Πύργος του Ζευγώλη και του Γλέζου στην Απείραθο, του ∆ελαρόκα στο Κουρνοχώρι και το Καστρομονάστηρο του Φωτοδότη στον Δανακό. Το Κάστρο της Χώρας είναι πανέµορφο, μια βόλτα στα στενά του θα σε μεταφέρει κατευθείαν στον καιρό του Μάρκου Σανούδου και των Ιπποτών. Όσο για την πασίγνωστη Πορτάρα, τα ερείπια του αρχαίου ναού και σήµα κατατεθέν του νησιού, θα τη δεις φτάνοντας µε το πλοίο στο λιµάνι αλλά και μετά, στις βόλτες σου – όλοι περνάνε από εκεί για το μαγικό της ηλιοβασίλεμα  και για να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Πού να κολυµπήσεις 

Πεντακάθαρες ακρογιαλιές με τιρκουάζ νερά, άλλες οργανωμένες και κοσμικές, άλλες απομονωμένες, εκτείνονται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων. Από τη Χώρα προς την Πλάκα θα συναντήσεις τον Αϊ-Γιώργη, τον Άγιο Προκόπη, την Αγία Άννα, όλες τους πολύ καλές, οργανωµένες και αµµουδερές παραλίες µε ταβέρνες, beach bars, οµπρέλες, ξαπλώστρες και τόσο συχνή συγκοινωνία που θα εκπλαγείς (και μέχρι πολύ αργά το βράδυ, ώστε να σε γυρνάει από τα παραλιακά μπαρ και κλαμπ). Προς το τέρμα της Πλάκας ο κόσµος λιγοστεύει, ενώ µετά από σύντοµη και ωραία διαδροµή φτάνεις στις παραλίες Ορκός, Μικρή και Μεγάλη Βίγλα, Πυργάκι, Καστράκι, Αλυκό, όλες τους εξαιρετικές και µε πολύ λίγο κόσμο. Άλλες καλές παραλίες είναι στα βόρεια ο Αµµίτης, το Αμπράμ και οι Άγιοι Θεόδωροι. Στα ανατολικά η Ψιλή Άµµος, ο Αζαλάς, ο Κλειδός, ο Πάνορμος –όρμος με πολύ ωραία βαθιά νερά αλλά και καταπληκτικές νησιώτικες λιθοδομές–, η Μουτσούνα, που είναι και η μόνη με ταβερνάκια – όλα τους με φρεσκότατο ψάρι. Για περισσότερη ερηµιά κατευθύνσου προς Αγιασό και Καλαντό.

Πού να µείνεις

Στη Στελίδα στο Naxian Collection, μία από τις πιο πολυτελείς μονάδες του νησιού (24300), με 8 βίλες και 2 σουίτες μέσα σε κήπους με πολύ πράσινο και με πανοραμική θέα στη Χώρα και τη θάλασσα, στα συν και το πρωινό με βιολογικά προϊόντα από τα μποστάνια τους. Δίπλα του έχει τη Λαγκούνα, παραλία που λατρεύουν οι windsurfers, αλλά και την παραλία του Άγιου Προκόπη με ήρεμα, πεντακάθαρα νερά. Στη Στελίδα πάλι, το Naxos Palace (29133-4), Α΄ κατηγορίας, για πολυτελή διαμονή, ήρεμο και οικογενειακό περιβάλλον, με πισίνες, εστιατόριο, γυμναστήριο, σάουνα.  Στη Χώρα καλή επιλογή είναι το Hotel Grotta (22215, 22001, 22101), το Porto Naxos (23970) και το Naxos Holidays Hotel (24350, 25790), το Μπαρμπούνι (24400) πολύ κοντά και στο κέντρο και στην πλαζ του Αγ. Γεωργίου για οικονομικές διακοπές. Στο δρόμο Χώρας-Εγγαρών, το Corona Borealis (25448), είναι ένα… καλά κρυμμένο μυστικό luxury ξενοδοχείο που φέτος μάλιστα ανακαινίσθηκε από την αρχή. Διαθέτει 7 σουίτες εξαιρετικά διακοσμημένες, πισίνα με μπαρ, όμορφες γωνιές για ρομάντζα μπροστά στο καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Στον Αϊ-Γιώργη το Astir of Naxos (29320) είναι πολυτελές, δίπλα στην πλαζ, για οικογένειες αλλά και ζευγάρια, το Naxos Resort Hotel (26650) µε παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στην Αγία Άννα στο Ιria Beach (42600) και στη πανσιόν Elena (41888) δίπλα στην πλαζ, με αρκετά οικονομικές τιμές. Σ’ όλο το δρόµο από τη Χώρα µέχρι την Πλάκα, αλλά και στον Ορκό, τις Βίγλες, το Καστράκι, υπάρχουν πάρα πολλά ενοικιαζόµενα δωµάτια, τα περισσότερα πάνω στη θάλασσα και µε καλές τιµές, όπως το Nostos Beach (694 4615389), η Kalamuria (41180), το Μαϊστράλι (42734). Υπάρχει πάντα και το camping του Μάραγγα, δίπλα στη θάλασσα κι αυτό (42552, 42599).

Πού να φας 

Η Χώρα έχει τα πάντα και μπορεί να καυχηθεί πως καλύπτει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Κυρίως είναι γεμάτη από γραφικά ουζερί με εξαιρετική κουζίνα. Από τα πιο φημισμένα, πάνω στη περαντζάδα της παραλιακής είναι της Ειρήνης (26780) –η ίδια η όμορφη ιδιοκτήτρια Ειρήνη θα σε σερβίρει εξαιρετικούς µεζέδες σε μεγάλη ποικιλία αλλά και  φρέσκο ψάρι–, το Il Girasole (23326) είναι πολύ καλό, µε µακαρονάδες και πίτσες, το wine restaurant Λαβύρινθος (22253) µε γραφική αυλή, µεσογειακές γεύσεις και επιλεγµένα κρασιά. Πολύ καλό είναι το Elli’s, στη πλευρά της Γρόττας, με θέα στην Πορτάρα, με μεσογειακή προσεγμένη κουζίνα και live Π/Σ/Κ. Φέτος, μέσα στα γραφικά στενάκια της Χώρας, άνοιξε και το L’ Osteria (24080, 694 9453468, 695 5474949), ένα πολύ καλό και αυθεντικά ιταλικό wine bar-resto με Ιταλούς ιδιοκτήτες και εξαιρετικές μπρουσκέτες, σαλάτες, ιταλικά τυριά και κρασιά και κυρίως πιάτα που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, ανοιχτό από τις 7 το απόγευμα κάθε μέρα. Μέσα στην πόλη, στο ολοκαίνουργιο Λαδόχαρτο (22178), πάνω στη περατζάδα του λιμανιού, από τις 6 ανοιχτά, σε  χώρο που θυμίζει ντεκόρ παλιάς ελληνικής ταινίας, για καταπληκτικά  ντόπια ναξιώτικα κρέατα και σπεσιαλιτέ μπριζολάκια με χοντρό αλάτι,κλέφτικο στη λαδόκολλα και κεμπάπ στο κρεμαστάρι. Το Citron Café, κι αυτό στην  παραλιακή της Χώρας, είναι ανοιχτό όλες τις ώρες με πρωινά, σνακ, γλυκά, παγωτά και φυσικά το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου. Ο Ippokampos βρίσκεται στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, με καφέ, ποτό και καλή μεσογειακή κουζίνα. Σ’ όλο το δρόµο προς Πλάκα υπάρχουν πολλές ταβέρνες, όπως ο Παράδεισος με «απ’ όλα» και με τραπεζάκια πάνω στην άμμο, το Μαϊστράλι στο τέρµα του δρόµου της Πλάκας από το πρωί ανοιχτό για καφέ, μπίρες, σπιτικό φαγητό από την Αννούλα και τον ιδιοκτήτη Αντώνη να σε κερνάει σύκα και πεπόνια από το μποστάνι του. Στην Αγία Άννα, δίπλα στο club Island βρίσκεται και ένα άλλο hot meeting point, η Banana, πάνω στη θάλασσα, που όλη τη μέρα είναι beach bar και το βράδυ καλό μεσογειακής κουζίνας εστιατόριο. Φέτος, μεταξύ Island και Banana άνοιξε και ο Πατατόσπορος, πάλι πάνω στη θάλασσα με πολλούς μεζέδες και θαλασσινά. Η μόνη στο νησί που χρειάζεται να κλείσεις τραπέζι είναι η Αξιώτισσα στο δρόµο προς Πυργάκι, με εξαιρετικό φαγητό από μαγειρευτά μέχρι φρέσκο ψάρι. Η Στέλλα αλλά και ο Χάρης στις Εγγαρές είναι δύο ταβέρνες καταπληκτικές με κρεατικά εξαιρετικά, μαμαδίσια φαγητά και ομελέτες, τις καλύτερες του νησιού. Οι ταβέρνες στις Μέλανες έχουν ντόπια κρέατα, πιπίνια και κουνέλι κοκκινιστό –αγαπημένη μας η τελευταία πάνω στα σκαλάκια με τους νεαρούς και συμπαθητικούς ιδιοκτήτες–, στο Χαλκί, στην πίσω πλατεία, σερβίρουν κοψίδια και σαλάτες από µποστάνι. Για βάφλες και σπιτικό παγωτό οπωσδήποτε και στα δύο Waffles House, στη Χώρα, μαζί με πλήθος κόσμου.

Πού να διασκεδάσεις

Στη Χώρα, και κυρίως στην παραλιακή ζώνη, τα µπαρ συνωστίζονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το Ocean πρωταγωνιστεί εδώ και δύο δεκαετίες στη νυχτερινή ζωή της Νάξου, με εκρηκτική ατμόσφαιρα, mainstream μουσικές και καθαρά ποτά. Η Ελιά είναι ένα πολύ γλυκό café στην καρδιά της παλιάς πόλης, ανοιχτό από το πρωί και το βράδυ με ζωντανή μουσική για παραδοσιακούς εναλλακτικούς τύπους. Το Mojo είναι ένα πολύ ωραίο κυκλαδίτικο open air cocktail bar με καλή μουσική και ποτά. Το Escoba (23567) είναι κλασικό, καλό bar, από τα πιο παλιά της Χώρας, θα πας νωρίς για δείπνο με πολύ καλή tex mex κουζίνα, στη συνέχεια η βραδιά θα εξελιχθεί σε καυτό πάρτι με μουσικές latin, 60s, mainstream, r’n’b, rock, house από dj. Στο Fragile (25336), µέσα στα στενά του κάστρου, θα πας για γλέντι-ποτό-χορό αλά ελληνικά µέχρι το πρωί, στο Νότος μαζεύεται ωραίος κόσμος και έχει και βεράντα με θέα-κάστρο. Στην Πλάκα θα βρεις το Yazoo open air cocktail bar restaurant (41233), ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για καφέ, snacks, χυμούς, μεσογειακή κουζίνα, κοκτέιλ. Το club Island στην Αγία Άννα είναι πολύ γνωστό, όλος ο κόσµος του νησιού πάντα θα περάσει από εκεί για καλή µουσική, χορό, φλερτ, κοκτέιλ. Φέτος, το πιο συζητημένο opening είναι το beach bar που άνοιξε στο δρόμο προς Πλάκα ο Γρηγόρης Αρναούτογλου.

Shopping 

• Δερμάτινα σανδάλια, τσάντες, ζώνες, πορτοφόλια, είδη ταξιδίου στο Greek Sandals, της οικογενείας Παγώνη από το 1940, στα δύο τους καταστήματα στη Χώρα στο δρόμο του Παλιού Ταχυδρομείου. Η τρίτη γενιά, ο Στέλιος και η Εύα, αγαπούν πολύ την τέχνη τους και συνδυάζουν κλασικό και μοντέρνο σε υπέροχα σχέδια.

• Καταπληκτικά τυριά από την Τυροκομία Νάξου (26018) του Μανώλη Κουφόπουλου, μέσα στη Χώρα της Νάξου. Έχουν κατάστημα και στην Αθήνα (Εθνικής Αντιστάσεως 18, Χαλάνδρι, 210 6837.758), αλλά εδώ μπορείς να επισκεφθείς και το παραδοσιακό τους τυροκομείο (24918), να γευτείς επιτόπου τη διάσημη γραβιέρα του νησιού, αλλά και το αρσενικό, το ξινότυρο, τον κομό, το λαδοτύρι.

• Βιβλία από το Παλιό Βιβλιοπωλείο στις 5 το πρωί μετά από γλέντι στο διπλανό Fragile (μεσοτοιχία).

• Κουλουράκια και τυρόπιτες από το φούρνο του Λαγογιάννη στους Τρίποδες.

• Εφημερίδες, περιοδικά, ξένο Τύπο, από το εξυπηρετικότατο Zoom στη μέση της παραλιακής στη Χώρα.

• Το περίφημο λικέρ Νάξου στην παραδοσιακή ποτοποιία στο χωριό Χαλκί (31220),  όπου θα δεις και τον αποστακτήρα που λειτουργεί από το 1896. Κι ακόμα, φρέσκα ναξιακά προϊόντα, καλά κρασιά και ποτά απ’ όλο τον κόσμο.

• Παιχνίδια από φυσικά υλικά, είδη χειροτεχνίας, ζωγραφική, τέχνη, παραμύθια από την Ηλιαχτίδα (24850) στη Χώρα.

Μη χάσεις

• 12ο Φεστιβάλ Νάξου. Δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί, αλλά και ο χώρος όπου διεξάγονται, που του δίνουν αίγλη. Ο Πύργος Μπαζαίου δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού κι αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο των πυργοειδών συγκροτημάτων. Δες, μεταξύ άλλων, την έκθεση «Δη-Μήτηρ-Γη», μια εικαστική αναζήτηση των αρχετυπικών εικόνων της θεάς Δήμητρας που διαμόρφωσαν ειδικά για το χώρο οι καλλιτέχνες Μίλτος Παντελιάς και Ειρήνη Γκόνου σε διάλογο με το φυσικό χώρο του ιερού της Δήμητρας γειτονικά του Πύργου. Στις 30/7 τη Νατάσσα Μποφίλιου και στις 2/8 (Ιερό του Διονύσου, στα Ύρια) σύγχρονο χορό κάτω από την πανσέληνο με την Janet Amato (χορογραφία «Selene-La lune et ses mysteres») και τους Sinequanon.  8/8,  «Rainbows, Moons and Bicycles». Η Έλλη Πασπαλά με τον δεξιοτέχνη της τζαζ Τάκη Φαραζή στο πιάνο, σε τραγούδια των Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Μάνου Χατζιδάκι κ.ά. Στις 26/8 τον Μarkus Stockhausen και την Tara Bouman σε μια συναυλία διαισθητικής μουσικής και τζαζ αυτοσχεδιασμών. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Στέλιου Κρασανάκη. 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός, 22850 31402, www.bazeostower.gr

• Επισκέψου τη Μουσειακή Λαογραφική Συλλογή (25561, 25531) του Βασίλη και της Κάθριν Κουτελιέρη, που στεγάζεται σ’ ένα μεσαιωνικό κτίριο στη Χώρα, και να θαυμάσεις αντικείμενα λαϊκής τέχνης των δύο τελευταίων αιώνων.

•Εξερεύνησε το πολύ όμορφο κεδροδάσος λίγο μετά την Αγία Άννα και κάτσε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μπροστά στη θάλασσα.

•Πήγαινε σινεμά στο πολύ δροσερό και ρομαντικό Σινέ Άστρα στην είσοδο της Χώρας.

• Κάνε βόλτα στο Χαλκί, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού με τα πολύ όμορφα αρχοντικά και γραφικά δρομάκια, πνιγμένα στις γλυσίνες και τα γιασεμιά.

Κωδικός: 22850
Αστυνοµία: 22100
Λιµεναρχείο: 22300
∆ήµος:  22853 60100
Πρώτες Βοήθειες: 22853 60500

Πηγή: athensvoice.gr