Το νησί έχει μόλις 150 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, λιγότερο με τις οικοδομικές εργασίες και κάποιοι με τον τουρισμό. Ή με λίγο από όλα τα παραπάνω. Και φαντάσου να είναι χειμώνας, να φυσάει 9 μποφόρ, και να πίνεις τσίπουρα δίπλα στην ξυλόσομπα στο μοναδικό καφενείο που μένει ανοιχτό Δεκέμβρη μήνα.

24330-53862Τώρα όμως είναι καλοκαίρι, αφήνουμε την ξυλόσομπα, κρατάμε τα τσίπουρα και πάμε για τις συστάσεις: τρεις οικισμοί υπάρχουν όλοι κι όλοι. Της Σχοινούσας ή Χώρας, της Μεσσαριάς (μιάμιση ώρα με τα πόδια μεταξύ των δύο) και της Μερσίνης (το απάνεμο λιμάνι), με τους κατοίκους να θεωρείται ότι ήρθαν κάποτε να μείνουν μόνιμα στο νησί από την Αμοργό. Να θυμάσαι ότι τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Να επισκεφθείς επίσης τα ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού στη Μεσαριά.

Πού να κολυμπήσεις

Στις όμορφες και ήσυχες παραλίες του νησιού, όπου θα φτάσεις είτε με τα πόδια είτε με κάποιο καϊκάκι, θα ευχαριστηθείς δροσερή κυκλαδίτικη αύρα και πεντακάθαρα νερά. Κράτησε τα ονόματα: Τσιγκούρη, Αλιγαριά, Αλμυρός, Ψιλή Άμμος.

Πού να μείνεις

Τα καταλύματα του νησιού είναι λίγα, θα πρέπει να κλείσεις δωμάτιο έγκαιρα. Μπορείς να δοκιμάσεις στα δωμάτια Grispos Villas (71930), Livadi (71995), Υδρία (71985) και στο ξενοδοχείο Sunset (71948).

Πού να φας και να πιεις

Φρέσκα ψάρια, αστακομακαρονάδες κατόπιν παραγγελίας, μαγειρευτά, της ώρας, μεζεδάκια διάφορα παρέα με ούζο. Η Σχοινούσα είναι ο παράδεισος του καλοφαγά και δεν θα δυσκολευτείς να βρεις το στέκι σου. Ενδεικτικά, δοκίμασε στα καφέ μπαρ Χαρά (72026) για κρέπες και βάφλες, στο καφέ μπαρ Όστρια (71174) για σφολιάτες, σάντουιτς και σαλάτες, στο restaurant sweet bar Deli (74278) για μαγειρευτά, κρεατικά σχάρας και θαλασσινά.

Κωδικός: 22850

Κοινότητα: 71170

Αστυνομία: 71210 (Αμοργός)

Λιμεναρχείο: 71259 (Αμοργός)

Πρώτες Βοήθειες: 71385

Πηγή: athensvoice.gr