Πού να κολυμπήσεις. Στην καταπληκτική και πολυσύχναστη Αγία Άννα, γνωστή λόγω των γυρισμάτων της ταινίας «Le grand Bleu» . Η παραλία των γυμνιστών Καμπί με θέα το Βιόκαστρο. Στην παραλία του Μούρου χρειάζεται λίγο περπάτημα αλλά αξίζει τόσο η δεξιά πλευρά µε τις δύο υποθαλάσσιες σπηλιές όσο και το πιο δύσκολο να το προσεγγίσεις αριστερό κομμάτι.

24336-53868Υπάρχει ταβέρνα στην αρχή του μονοπατιού, οπότε καλό είναι εφοδιαστείς με προμήθειες πριν κατέβεις στην παραλία. Στο Μαλτέζι και στις Πλάκες θα πας µε καραβάκι από τα Κατάπολα. Στα Χάλαρα µε τους επίπεδους βράχους θα δεις τον «Πετρωμένο Πειρατή», ένα βράχο στη μέση της θάλασσας. Η Μικρή και Μεγάλη Βλυχάδα, η παραλία της Αιγιάλης, καθώς και η πολύ κοντινή Λευρωσός. Στην Καλοταρίτισσα για water sports και beach bar και για να περάσεις απέναντι με λάντζες στο νησάκι Γραμβούσα. Το μικρό νησάκι Νικουριά έχει ωραία νερά, θα φτάσεις με τη λάντζα από Άγιο Παύλο.

Πού να μείνεις

Στο µινιµαλιστικό συγκρότημα Anemolithi (71580, 71021) στον Βρούτση και πολύ κοντά στην παραλία του Μούρου. Στο κάµπινγκ της Αιγιάλης (73500, 73400) στα 100 μέτρα από την παραλία και σχετικά πιο πολυσύχναστο από το άλλο κάμπινγκ του νησιού στα Κατάπολα (71257). Υπάρχει και το κάμπινγκ Καστάνης (71277), δέκα λεπτά με τα πόδια από τη Χώρα. Στην υπερπαραγωγή Aegialis Hotel (73393 73107, amorgos-aegialis.com) µε θέα στη θάλασσα. Κι ακόμη στο Filoxenia Hotel (73453), στα Studios Elia (73085) για φυσική ζωή τύπου αγρόκτημα, στο αγροτουριστικό κέντρο Pagali (73310) που διαθέτει και ξενώνα, στο εντελώς παραδοσιακό Yperia (73084), όλα στην Αιγιάλη. Στα Κατάπολα στο Δυοσμαρίνι (71636) για ησυχία και στην παλιά Καστελόπετρα (71360) με ωραία θέα στο λιμάνι. Στη Χώρα, στον παραδοσιακό ξενώνα Εµπροστιάδα (71814).

Πού να φας

Το Katerina’s Moon Bar στο Ξυκολερατίδιείναι στέκι από όπου περνάνε όλοι για πρωινό, μεζέδες (οπωσδήποτε ντάκο) και ποτά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Στη Μαρουσώ, στην Αρκεσίνη, στο Απάνεµο στην Κολοφάνα για της ώρας, ψάρια και λαχανικά από τον κήπο. Στην Αιγιάλη, στην Κατίνα (73269) για εξαιρετικά πρωινά και αµοργιανές σπεσιαλιτέ. Στο Κοράλλι για φρέσκο ψάρι, στα Αστέρια και στον Κωσταρά για σχάρα. Στη Χώρα, οπωσδήποτε στο δημοφιλές Liotrivi (71700) με παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Στη Χώρα αξίζουν, επίσης, το Τσαγκαράδικο και τα σουβλάκια στον Βασιλικό, ο Καστάνης για µεζεδάκια και η πιτσαρία Το Πέτρινο. Στα Θολάρια θα πας στο Πανόραμα για την πολύ καλή του κουζίνα, αλλά και για τα παραδοσιακά γλέντια που ξεκινούν ξαφνικά. Αξίζει ένας μεζές στην Καλή Καρδιά και ακριβώς δίπλα στο Θαλασσινό Όνειρο.

Στην Λαγκάδα για φαγητό μέχρι σκασμού στην ταβέρνα Νίκος. Το δε Λουκάκι έχει τέλειους μεζέδες.

Πού να διασκεδάσεις

Το αµοργιανό ξηµέρωµα θα σε βρει στο beach bar Que και στο Άµµος με πολύ νεαρόκοσμο, lounge, rock, reggae μουσικές, ενώ ο παρεΐστικος Αµόργιαλος θα σε κερδίσει µε το φανταστικό ρακόµελο. Στα Θολάρια η Γεωργία η Θεσσαλονικιά άνοιξε ένα μπαράκι πολύ cool, το Σελάδι (που σερβίρει και πρωινά). Στο Τρίπορτο, μέσα στο στενό της Χώρας με τη γραφική αυλή, θα παραγγείλεις την καλύτερη ψηµένη ρακή, ενώ στο Bayoko (από τα πιο παλιά, με ωραίες μουσικές) θα πιεις τέλειο ρακόµελο. Στη Χώρα βρίσκεται και το Γιασεµί, µε µίνιµαλ διακόσµηση, τα διαβόητα πρωινά του «πρωταθλητή», soul και funk µουσικές. Για ρετρό πινελιές, στο µπαρ Απέραντο Γαλάζιο, στα Κατάπολα – εδώ και χρόνια προβάλλουν καθηµερινά την οµώνυµη ταινία.

Κωδικός: 22850

Αστυνοµία: 71210

Λιµεναρχείο: 71259

∆ήµος: 22853 60200

Πρώτες Βοήθειες: 71207

Πηγή: athensvoice.gr