Παρά το σχετικά μικρό μέγεθός της η Ίος είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στους νεαρούς τουρίστες, καθώς συνδυάζει έντονους ρυθμούς διασκέδασης, σπάνια ομορφιά (χρυσαφένιες παραλίες, παραδοσιακοί οικισμοί κ.ά.) και σπουδαία ιστορία αφού, σύμφωνα με ευρήματα, στα προϊστορικά χρόνια αποτελούσε στρατηγικό σημείο των Κυκλάδων – οι δε κάτοικοί της υποστηρίζουν με θέρμη ότι στο νησί τους βρίσκεται ο τάφος του Ομήρου.

24337-53869Τι να δεις

Αν ψάχνεις το νησί που δεν θα σε κάνει να βαρεθείς, καλώς ήρθες στον προορισμό σου. Εδώ οι μέρες και οι νύχτες είναι ένα ατελείωτο πάρτι. Αν πάλι θέλεις πιο alternative καταστάσεις για να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα, και πάλι θα βρεις τη λύση. Μ’ ένα τηλέφωνο στο δήμο θα μάθεις πώς θα περάσεις ευχάριστες ώρες κάνοντας βόλτες σε ορεινά μονοπάτια παρατηρώντας άγρια τοπία (περιηγητικός τουρισμός), αλλά και δημιουργικές στιγμές φροντίζοντας ζώα, ψαρεύοντας ή μαζεύοντας μέλι με τη βοήθεια των ντόπιων (αγροτουρισμός). Μια επίσκεψη αξίζει να κάνεις στα ερείπια του Μεσαιωνικού κάστρου που χτίστηκε από τον Φραγκίσκο Κρίσπο τον 14ο αι., αλλά και στους 12 ανεμόμυλους και στον Ψαθόπυργο, ένα κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων στη θέση Πλακωτό. Πήγαινε επίσης στο Παλαιόκαστρο (κάστρο των Βυζαντινών και Μεσαιωνικών χρόνων) και στον Σκάρκο για να δεις τους προϊστορικούς οικισμούς. Στην Τσουκαλαριά θα δεις το πέτρινο ανοιχτό θέατρο «Oδυσσέας Eλύτης», με την υπέροχη θέα στον κόλπο, μία από τις αγαπημένες περιοχές του ποιητή. Στην Ίο υπάρχουν, επίσης, 365 εκκλησίες και ξωκλήσια με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Η διαφορά βρίσκεται στη λεπτομέρεια, καθώς οι σταυροί που κοσμούν τα εκκλησάκια της Χώρας είναι φτιαγμένοι από μάρμαρο, ενώ τα ξωκλήσια έχουν πέτρινους σταυρούς. Καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα θα αντικρίσεις από το εκκλησάκι του Aγίου Nικολάου και της Παναγιάς της Γκρεµιώτισσας και αν βρεθείς εκεί Δεκαπενταύγουστο φρόντισε να πας στο πανηγύρι. Στον Aϊ-Γιώργη στον Γιαλό, στην Aγ. Eιρήνη στο λιµάνι, στον Άγ. Iωάννη στον Πύργο (στα ερείπια αρχαίου ναού του Aπόλλωνα) και στον Άγ. Iωάννη στον Kάλαµο θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τις αριστουργηματικές αγιογραφίες, φτιαγμένες από τα χέρια σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως οι Mιχαήλ ∆αµασκηνός, Iωάννης Σκορδίλης, Θεόδωρος Παυλάκης με φυσικά υλικά (φυτά, κερί κ.ά.).

Πού να κολυµπήσεις

Ο Γιαλός είναι μια οργανωμένη παραλία κοντά στο λιμάνι, με όμορφη αμμουδιά και αρμυρίκια. Στον πολυσύχναστο Μυλοπότα, μια οργανωμένη παραλία με beach bars, ταβέρνες και δύο κάμπινγκ, θα συναντήσεις την πιο original απόχρωση του γαλάζιου που έχουν δει ποτέ τα μάτια σου και αμμουδιά «24 καρατίων». Στην Κουμπάρα, μια πεντακάθαρη παραλία κοντά στο λιμάνι, θα μπορέσεις να αποχωριστείς το μαγιό σου. Ονειρεμένες βουτιές θα κάνεις στους πέντε κόλπους στο κοσμοπολίτικο Μαγγανάρι, μια παραλία με νερό κρύσταλλο, βελούδινη άμμο και ιδιωτικά σκάφη να σουλατσάρουν. Ρομαντική και ήρεμη ατμόσφαιρα θα απολαύσεις στην Αγία Θεοδότη στον Επάνω Κάμπο. Ειδικά τα απογεύματα το ηλιοβασίλεμα με θέα το νησί Ηρακλειά είναι το κάτι άλλο. Την ησυχία σου θα βρεις επίσης στον Κάλαμο, όπου η εμπειρία της κατάδυσης θα σε καταπλήξει. Βουτιές μακριά από την πολυκοσμία μπορείς ακόμα να κάνεις στον Παπά, στο Kαµπάκι, στις Πλάκες, στο Nεράκι, στον Πλακωτό, στο Σαπουνόχωµα, στο Πεταλίδι, στα ∆ιαµούδια, στο Kλήµα, στον Bαλµά, στο Kολιτσάνι, στο Πικρί νερό και στην Tζαµαρία. Πιο wild nature σκηνικό παίζει στον κόλπο της Ψάθης, που είναι κατάλληλο μέρος για σερφ.

Πού να µείνεις

Για κάµπινγκ θα πας στον Mυλοπότα. Εκεί θα βρεις το γνωστό και μη εξαιρετέο Far Out (91468), όπου η διασκέδαση δεν σταματάει λεπτό, αφού ορδές νέων το γλεντάνε μέχρι τελικής πτώσης δίπλα στο κύμα. Προτιμάς ξενοδοχείο; Κανένα πρόβλημα. Στον Μυλοπότα, επίσης, ακριβώς επάνω στην παραλία είναι το Ίος Palace Hotel (92000), ένα ξενοδοχείο µε δύο πισίνες, δωµάτια για κάθε γούστο που βλέπουν το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και spa για χαλάρωση στο έπακρο. Για όσους θέλουν να ζήσουν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία διαθέτει επίσης σουίτες µε ιδιωτικές πισίνες. Μια ακόμα επιλογή στον Μυλοπότα είναι το Levantes Luxury Resort (92588), που διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας πολυτελούς διαμονής, ανάμεσά τους δωμάτια με ιδιωτική πισίνα και αµφιθεατρική θέα. Στο Μυλοπότα και το Dionysos Resort Hotel (91630-1-2, 91215), ένα συγκρότηµα πέντε αυτόνοµων κτιρίων ανάµεσα σε κήπους που θυμίζουν παράδεισο. Εσύ δεν έχεις παρά να διαλέξεις ανάμεσα στα standard rooms, superior rooms και family rooms που διαθέτει. Επίσης, μπορείς να δροσιστείς στις εντυπωσιακές πισίνες του απολαμβάνοντας παράλληλα ένα κοκτέιλ από το bar ή να κολυμπήσεις στη θάλασσα που απέχει μόλις λίγα μέτρα. Αν θες να διώξεις όλο το στρες που μάζευες «συστηματικά» όλη τη χρονιά πήγαινε στη Χώρα στο Liostasi Hotel & Spa (92140), ένα πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο με έντονο κυκλαδίτικό χαρακτήρα που θα σου προσφέρει απόλυτη χαλάρωση. Στην περιοχή Κάμπος θα βρεις και το Brother’s (91508), όπου μπορείς να περάσεις ήσυχες, οικογενειακές διακοπές.

Πού να φας

Πιάτα που μυρίζουν Μεσόγειο θα απολαύσεις στο Lord Byron (92125), που βρίσκεται στη Χώρα. Φρέσκιες σαλάτες και παραδοσιακά γλυκίσματα συμπληρώνουν το μενού του. Στη Χώρα και συγκεκριμένα απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται το Agosto (92020), το εστιατόριο που συνδυάζει τα χρώματα του Αιγαίου με τις γεύσεις και τα αρώματα της Ιταλίας, ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των αυθεντικών ιταλικών συνταγών. Αν θες γεύση από ελληνική µεσογειακή κουζίνα βασισµένη σε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, θα πας στο Πιθάρι (92440), στην πλατεία Ευαγγελισµού. Κι αν ξεχάσεις με τα χρόνια τη γεύση των φαγητών του, είναι βέβαιο πως θα θυµάσαι την περιποίηση και τον επαγγελματισμό του προσωπικού. Στη Ρίγανη (91721, 693 2339722) το σουβλάκι είναι gourmet, τα παϊδάκια κοτόπουλο είναι με πάπρικα και οι τηγανιτές πατάτες, ναι, είναι σπιτικές. Θα τα απολαύσεις σε ένα μεταβυζαντινό ντεκόρ και στο τέλος ο Λούης θα σε κεράσει σφηνάκι βιολογική ρακί φράουλα, που τη φτιάχνει ο ίδιος. Για free wi-fi και wide screen οθόνη για να δεις τους Ολυμπιακούς με παγωμένη μπίρα το απόγευμα, κάνε μια στάση μπροστά στη στάση του λεωφορείου στο λιμάνι, στη Δωδώνη. Θα απολαύσεις τις πραγματικά εθιστικές βάφλες στην τέλεια υπερυψωμένη βεράντα με θέα τα ιστιοπλοϊκά, πλάι στις βουκαμβίλιες. Και φυσικά όπου συχνάζουν νέοι το γρήγορο φαγητό είναι «νόμος», που σημαίνει ότι θα συναντήσεις στο δρόμο σου δεκάδες σουβλατζίδικα, σαντουιτσάδικα κ.λπ. Πριν πάρεις τον δρόμο του γυρισμού, θυμήσου να προμηθευτείς ικανές ποσότητες τοπικών γλυκών πειρασμών, όπως ξεροτήγανα, πεντανόστιμα παστέλια, ξερά σύκα με σουσάμι, μοσχομυριστά αμυγδαλωτά, μελιτίνια (πιτάκια με µυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και μαστίχα), καλτσουνάκια, αλλά και δώρα – έργα τέχνης για τα αγαπημένα σου πρόσωπα από το κατάστηµα Φίλον ∆ώρηµα στη Χώρα. Αν βρεθείς στον Γιαλό θα απολαύσεις καφέ, νόστιμα σνακς και σπιτικά γλυκά, στο Beach Bar Yialou (91497). Ειδυλλιακή θέα, μουσικές που σε ταξιδεύουν και περιποίηση που θα δυσκολέψουν την απομάκρυνσή σου από την παραλία.

Πού να διασκεδάσεις

Η διασκέδαση είναι το στοιχείο της Ίου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάτι να σου ταιριάζει. Αρκεί να ξέρεις ότι η Χώρα σχεδόν κατά το ήμισυ αποτελείται από μπαράκια. Σήμα κατατεθέν η Disco 69, που έχει παράδοση στη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού. Στο Βάλσαμο, σε ένα από τα πιο όμορφα σοκάκια της Χώρας, η βραδιά ξεκινά στα ντεκ με ήχους soul, jazz και blues και στις παραγγελίες με κοκτέιλ. Κλασάτη ατμόσφαιρα στην όμορφη πλατεία του μπαρ, σηκώνει χαλαρές κουβέντες και όχι εντάσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Βραδιές που δεν τελειώνουν ποτέ θα ζήσεις στο Barmacy με funky περιβάλλον, ηλεκτρονική και techno μουσική, αλλά και στον πολύχρωμο και φιλόξενο χώρο του Κλικ cocktail bar-café. Το Ios Club (91410) ανοίγει όταν ο ήλιος δύει και πραγματικά αξίζει να δεις το ηλιοβασίλεμα από εκεί. Από το απόγευμα στις 19.00 το Ios Club παίζει lounge και πίνει κοκτέιλ με θέα. Θα το βρεις πολύ κοντά στη στάση των λεωφορείων. Το Funky Garden (92217) είναι και beach bar και εστιατόριο, έχει αιώρες, τεράστια πολύχρωμα μαξιλάρια, καναπέδες και ανάκλιντρα στην παραλία του Μυλοπότα. Για «σωστό» κοκτέιλ πήγαινε στο Stella’s, ανοίγει από τις 8 το βράδυ, ξεκινάει χαλαρά και συνεχίζει με ελληνική και ξένη μουσική ως το ξημέρωμα.

Κωδικός: 22860

Αστυνοµία: 91222

Λιµεναρχείο: 91264

∆ήµος: 2286 360400

Πρώτες Βοήθειες: 2286 36000

Πηγή: athensvoice.gr