Πέντε Έλληνες συγγραφείς, προτείνουν μερικά από τα αγαπημένα τους βιβλία και περιγράφουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, γιατί αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο.

Κορτώ kathe mera

Αύγουστος Κορτώ

  • Οι Διορθώσεις, Τζόναθαν Φράνζεν

Το ‘Μεγάλο Αμερικανικό Μυθιστόρημα’ (ιερό δισκοπότηρο της αμερικανικής λογοτεχνίας) με τα όλα του. Διεισδυτικότητα, δαιμόνιο χιούμορ κι απίστευτη ανθρωπιά στην ανατομία της αγαπησιάρικης αρρώστιας που λέγεται οικογένεια.

  • Το Περιστέρι, Πάτρικ Ζίσκιντ

Γραμμένο μετά το θρυλικό ‘Άρωμα’ αλλά εξίσου εθιστικό και νοσηρό, το βιβλίο αυτό, σπουδή στον φόβο του ξένου και τον παραλογισμό που γεννά, παραμένει, είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του ανάγνωση, ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη μου.

  • Χωρίς να φοβάμαι τίποτα πια, Τζούλιαν Μπαρνς

Ένα από τα τρυφερότερα βιβλία για τον θάνατο που γράφτηκαν ποτέ.

  • Ghostwritten, David Mitchell

Όσοι δεν τον γνωρίζετε ήδη, ανακαλύψτε αυτόν τον υπέροχο συγγραφέα-μάγο, εφάμιλλο αν όχι ανώτερο του Μουρακάμι.

  • Διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ

Με πρώτη ύλη το τίποτα της ανθρωπιάς και της αγάπης, τα διηγήματα του Κάρβερ στέκουν επάξια δίπλα σ’ εκείνα του Τσέχοφ ως μερικές απ’ τις πλέον σπαραχτικές και ειλικρινείς ματιές απέναντι στην condition humaine.

[Το τελευταίο του βιβλίο ” Η βιογραφία μιας σκύλας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα]


Αλεξάνδρα kathe meraΑλεξάνδρα Κ.

The Great Gatsby, Francis Scott Fitzgerald

Για το φως, τις σκιές, τις υγρασίες παντός είδους και φυσικά για το μόνο είδος έρωτα που όσα κι αν γραφτούν θα είναι λίγα: τον ανεκπλήρωτο. Δεν είδα την ταινία, είχε υγρασίες;

  • Franny and Zooey, J.D.Salinger

Κάθε σωστός ανισόρροπος θα ήθελε να ήταν ένας Glass. Τρεις -σχεδόν καθημερινές- συζητήσεις της πιο ευφυούς οικογένειας της παγκόσμιας λογοτεχνίας (ταπεινή άποψη γράφουσας) κι ένα χέρι που κάθε τόσο ξεπετάγεται απ’ το βιβλίο για να χαστουκίσει τον αναγνώστη. Μέχρι να τελειώσει, έχεις έρθει στα ίσα σου.

  • SUM: Σαράντα ιστορίες από την άλλη ζωή, David Eagleman, εκδόσεις οκτώ

Σαράντα διηγήματα-εκδοχές του τί συμβαίνει μετά θάνατον. Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να νιώσεις ευγνώμων γι’ αυτό που σου συμβαίνει τώρα.

  • Less than zero, Bret Easton Ellis

Εικοσάχρονα χωρίς συναισθήματα ρουφάνε κόκες δίπλα σε πισίνες παρακολουθώντας απαθή live sex, πριν περάσουν μπροστά από την πινακίδα “Disappear here” της Sunset Blvd κι αρχίσουν να αναστοχάζονται τη ζωή τους. Και, ναι, είναι παραδόξως ένα από τα πιο ανθρώπινα και τρυφερά πράγματα που μπορείς να διαβάσεις.

  • The bell jar, Sylvia Plath

Η πορεία ενός σπουδαίου μυαλού προς την τρέλα και ταυτόχρονα μια ιστορία για το τί σημαίνει να γεννιέσαι κορίτσι σε έναν κόσμο που φτιάχτηκε από μηλοπιτοθρεμμένους άντρες.

(Έχω και μια λίστα με τα πέντε πιο συγκλονιστικά πράγματα που μου συνέβησαν ποτέ – το “The Bell Jar” το έχω στο νούμερο τρία.)

Υγ: Η άνωθι λίστα φτιάχτηκε με μοναδικό κριτήριο το βιβλία-που-αγάπησα-τόσο-πολύ-που-δε-δύναμαι-ούτε-να-τα-δανείσω και η σειρά είναι τυχαία. Όσο την ξαναβλέπω βέβαια, συνειδητοποιώ ότι όλα ανεξαιρέτως είναι αμερικάνικα (πάλεψα πολύ για να αφήσω απ’ έξω τον Φόερ και τον Γουάλλας – λιγότερο για τον Φράνζεν), γεγονός που με φέρνει αντιμέτωπη μ’ αυτό που χρόνια τώρα αποφεύγω: ότι πρέπει επιτέλους να διαβάσω -τα-ντα- την Άννα Καρένινα. Ναι, ίσως, μετά τον Βακαλόπουλο.

[Το τελευταίο της βιβλίο “Lalaland” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη]


 Ζέφη kathe mera

Ζέφη Κόλια

  • Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς- Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδ. Μεταίχμιο

Το δεύτερο βιβλίο της Χίλντας- μετά απο το “Για μια χούφτα βινύλια”, με τον ατσούμπαλο αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο. Ακόμα κι εμένα που δεν με λες ”του αστυνομικού”, με έχει γοητεύσει αυτός ο τυπάκος και οι περιπέτειές του.

  • Ο Ουρουγουανός εραστής- Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, εκδ. Καστανιώτη

Ο Ενρίκε Αμορίρ, μια παράξενη προσωπικότητα, υποστηρίζει ότι υπήρξε εραστής του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Βάλε και την ταπετσαρία εποχής – το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άυρες του ’30 και την ταραγμένη Ισπανία του Εμφυλίου- μαζί με μερικούς τύπους που περιδιαβαίνουν το μυθιστόρημα όπως ο Μπόρχες, ο Πικάσο, ο Αραγκόν, ε, θες τίποτ’ άλλο;

  • Μπορώ και χωρίς ευρώ – Ανδρέας Ρουμελιώτης, εκδόσεις ΙΑΝΟS

Ανταλλακτική οικονομία χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικές τράπεζες, εναλλακτικά νομίσματα, Ηθικό εμπόριο και μερικά πραγματάκια ακόμα που σιγά σιγά πρέπει να μαθάινουμε, απο τον (φίλο μου) μέγα γκουρού και προφήτη Ανδρέα Ρουμελιώτη- aka Ράδιο ”Ε” !

  • Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο – Αλαν Μπενετ (μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωνάννου), εκδ. Μεταίχμιο

Είναι τσέπης. Είναι δερματόδετο. Είναι κόκκινο. Και φοράει κορώνα! Ένα βιβλιαράκι- έκπληξη που ανακάλυψα τυχαία, ξεφυλλίζοντάς το στην έκθεση βιβλίου για να περάσω την ώρα μου:Τι συμβαίνει όταν η βασίλισσα της Αγγλίας ανακαλύπτει την γοητεία της ανάγνωσης; Ένα μανιφέστο για την φιλαναγνωσία.

  • ΚΙΚΙ του Μονπαρνάς – Catel & Bocquet, εκδ. Γνώση

Ένα γοητευτικό graphic novel για την Κικι, τη μούσα του μποέμικου Μονπαρνάς της δεκαετίας του 1920 που υπήρξε σύντροφος του Μαν Ρέη και θρυλικό μοντέλο των φωτογραφιών του, αλλά αποθανατίστηκε και ζωγραφικά απο τους Κίσλινγκ,

[Το τελευταίο της βιβλίο ” Λώρα, η τελευταία των Μαρξ” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο]


 

Γιώτα kathe meraa

Γιώτα Στεφάνου

  • Αιχμηρά αντικείμενα, Τζίλιαν Φλιν

Ένα διαφορετικό “αστυνομικό” βιβλίο, γραμμένο σε γλώσσα κοφτερή, με ηρωίδα μία σημαδεμένη γυναίκα. Για το βιβλίο ο Στίβεν Κινγκ δήλωσε: ” ‘Εχω περίπου τριάντα χρόνια να διαβάσω τόσο ανατριχιαστικό ψυχολογικό μυθιστόρημα’.

  • Αυτόχειρες παρθένοι, Τζέφρι Ευγενίδης

Η ιστορία πέντε κοριτσιών μέσα από τα μάτια των αγοριών που παθιάστηκαν μαζί τους. Ένα βιβλίο που πραγματεύεται το πόσο… αβάσταχτη είναι η ενηλικίωση…

  • Η μυστική ιστορία, Ντόνα Ταρτ

Το χρονικό της φιλίας μιας ομάδας Αμερικανών φοιτητών που μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ένα βιβλίο γιa την ενοχή, την συνενοχή, την ευφυΐα και τη διαφορετικότητα. Αφάνταστα γοητευτικό!

  • Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας, Κάρλο Τσιπόλα.

Ο τίτλος δεν αρκεί;

  • Παντρεμένες, Άρης Σφακιανάκης

Κλείνεις το βιβλίο μόνο όταν το τελειώσεις. Στο ενδιάμεσο, γελάς τρανταχτά. Μία τρελή ιστορία, γραμμένη με απίστευτο χιούμορ, που αποκαθηλώνει τους άντρες, τις γυναίκες, το γάμο, τις σχέσεις. Ένα βιβλίο που σε κάνει να χαμογελάς ακόμη και στα πιο πικρά του σημεία…

[ Το τελευταίο βιβλίο της ” Η Κυνηγός” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη]


 

Γλυκοφρύδης kathe mera

Γιώργος Γλυκοφρύδης

  • Less Than Zerο, Bret Easton Ellis

Επειδή είναι η απόλυτη ηθογραφία μιας γενιάς.

  • Full Dark No Stars, Stephen King

Γιατί, 4 διηγήματα συνδεδεμένα κάνουν ένα μυθιστόρημα ολκής και για την απέριττη γλώσσα του και δραματουργία του.

  • Η μεγάλη χίμαιρα, Μ. Καραγάτσης

Το γιατί δεν έχει νόημα.

  • Η ζωή εν τάφω, Στρατής Μυριβήλης…

[Το τελευταίο του βιβλίο ” Hotel Chelsea” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός]

 

Καλές καλοκαιρινές αναγνώσεις!

Επιμέλεια: Παναγιώτα Πατακιά