Να κρατήσει αποστάσεις από το εθνικιστικό κόμμα Ataka, κάλεσαν τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ευρωβουλής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

uuhnnmkΟι πολιτικές αναταραχές στην Βουλγαρία βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση στη Σόφια να κρατήσει αποστάσεις από το κόμμα Ataka, εθνικιστικό κόμμα υπό την ηγεσία του πρώην δημοσιογράφου Volen Siderov.

Το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα βγήκε δεύτερο στις εκλογές στις 12 Μαΐου, και σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το τρίτο κόμμα, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα.

Η ψήφος του Siderov ήταν καθοριστική για την εκλογή της νέας κυβέρνησης, εγείροντας τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς με την παρουσία του στην βουλή εξασφαλίστηκε ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών προκειμένου να ξεκινήσει τις εργασίες της η ολομέλεια για την ψήφιση της νέας κυβέρνησης. Το κεντροδεξιό κόμμα GERB, που πρακτικά βγήκε πρώτο στις εκλογές, αποφάσισε να μποϋκοτάρει τη βουλή και να μην στηρίξει τον συνασπισμό.

Πρόωρες εκλογές;

Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Βουλγαρία ήταν παρόμοια με αυτή που προηγήθηκε για την πολιτική κατάσταση στην Ουγγαρία, με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό να δέχεται τα πυρά πολλών ευρωβουλευτών.

Ωστόσο το κόμμα του Orbán, Fidesz, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενώ στο τωρινό υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ηγούνται οι σοσιαλιστές, και είναι πιο κοντά στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες της Ευρωβουλής.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber έκανε έκκληση για πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία. Κατηγόρησε τους Βούλγαρους σοσιαλιστές για την στήριξη που δέχονται από το εθνικιστικό κόμμα Ataka και επέκρινε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες καθώς και το Φιλελεύθερο κόμμα για διπλά πρότυπα, αναφορικά με την στάση τους στις δημοκρατικές «ρωγμές» στην ΕΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο Hannes Swoboda από τους Σοσιαλιστές, ο Guy Vehofstadt από τους Φιλελευθέρους και ο Daniel Cohn-Bendit από τους Πρασίνους, που ήταν αρκετά δραστήριοι στη συζήτηση για την Ουγγαρία, εγκατέλειψαν την αίθουσα πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την Βουλγαρία.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών φαίνεται να βρίσκεται σε άβολη θέση με την στήριξη που παίρνουν οι Βούλγαροι σοσιαλιστές από το εθνικιστικό κόμμα Ataka. Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης, ο Swoboda κάλεσε την βουλγαρική κυβέρνηση να κρατήσει αποστάσεις από το εθνικιστικό κόμμα.

Κάποιοι άλλοι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές ωστόσο, υπερασπίστηκαν τη σοσιαλιστική βουλγαρική κυβέρνηση. Στη συζήτηση, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Claude Moraes αντεπιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, λέγοντας ότι η Βουλγαρία είναι μια λειτουργική δημοκρατία, και η νέα της κυβέρνηση αξίζει μια ευκαιρία να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Ο Βούλγαρος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Ivailo Kalfin αποκάλεσε το Ataka «εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα» ωστόσο πρόσθεσε ότι εάν το ΕΛΚ ήθελε πραγματικά να το απομονώσει, θα χρειαζόταν να πει στο αδελφό του κόμμα GERB να σταματήσει το μποϋκοτάζ της βουλγαρικής βουλής.

Απόψεις

«Οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία είχαν ως αφορμή την άρνηση του κόσμου να κυβερνάται από ολιγαρχικές δομές και ανθρώπους που συνδέονται με αυτές τις δομές. Ένας μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που κάποτε πρόσφερε βολικές καταστάσεις στον πρώην πρωθυπουργό Boyko Borissov (GERB) διορίστηκε τώρα από τους σοσιαλιστές ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας», σχολίασε στην EurActiv.gr, ο 25χρονος Dimitar Mitev, γενικός γραμματέας του κόμματος «Βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατία», που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στη χώρα.

«Επομένως τα κόμματα στη Βουλγαρία αλλάζουν, όχι όμως και αυτοί που παίρνουν αποφάσεις», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr