Έκκληση για άμεση επιστροφή στις δημοκρατικές διαδικασίες, απεύθυνε προς την Αίγυπτο η Βρετανίδα Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, Catherine Ashton.

7609177516_de33344120_b«Καλώ όλες τις πλευρές να επιστρέψουν ταχέως στη δημοκρατική διαδικασία, τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών και η έγκριση ενός συντάγματος, να γίνει χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει και ολοκληρώσει τη δημοκρατική μετάβαση», είπε σε δήλωσή της η Ευρωπαία αξιωματούχος.

«Καταδικάζω όλες τις πράξεις βίας, δίνω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων και καλώ τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ό, τι υπάγεται στις αρμοδιότητές τους για να προστατέψουν τις ζωές και την ευημερία των Αιγύπτιων πολιτών».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες δεσμεύονται «κατηγορηματικά» να στηρίξουν τον αιγυπτιακό λαό στις προσδοκίες του για δημοκρατία και συμμετοχική διακυβέρνηση.

Στα χέρια του στρατού ο Μόρσι

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο AFP, ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μόρσι «κρατείται προληπτικά», είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

Νωρίτερα, αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Reuteres ότι ο κ. Μόρσι κρατείται σε εγκατάσταση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Την κράτηση του ανατραπέντα προέδρου επιβεβαίωσαν εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων και ένας ανώτερος συνεργάτης του κ. Μόρσι, ωστόσο αμφότεροι δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν το πού βρίσκεται ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, άλλος εκπρόσωπος των Αδελφών δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι ο κ. Μόρσι βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο προεδρικό μέγαρο.

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Μόρσι ανατράπηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ανακοίνωσαν την αναστολή του πρόσφατα επικυρωμένου Συντάγματος και την επακόλουθη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα αρχηγού κράτους, ως επικεφαλής μίας μεταβατικής τεχνοκρατικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο κ. Μόρσι, μέσω ενός ερασιτεχνικού βίντεο και μηνύματος που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, κατήγγειλε την απόφαση του στρατού ως ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» που θα οδηγήσει την Αίγυπτο στο «χάος». Παρά ταύτα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην αντιδράσουν βίαια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της διαλυμένης Βουλής, και επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, συνελήφθη στην οικία του. Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής εφημερίδας Al-Ahram, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 μέλη της Οργάνωσης, τα οποία κατηγορούνται για υποκίνηση ταραχών.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, καταλήγοντας στο θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμα 340.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί που θεωρούνταν φιλικά διακείμενοι προς τον κ. Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ στελέχη τους τέθηκαν υπό κράτηση.

EurActiv.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ.gr/Reuters

Απόψεις

Ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας, που έχει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, Linas Linkevičius, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και κάλεσε τους διαδηλωτές να επιδιώξουν πολιτική συμφωνία:

«Η τωρινή πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρουν μια συμφωνία. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απέχουν από τη βία και δεσμευθούν σε διάλογο. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση», υπογράμμισε.

«Σε μια δημοκρατία είναι αδύνατο να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλά εκατομμύρια πολιτών βγαίνουν στους δρόμους. Απαιτούν ελευθερία και δημοκρατία, όπως έκαναν και στην επανάσταση του 2011. Χθες ο Πρόεδρος Morsi κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να βρει λύση. Η ΕΕ θα πρέπει επομένως να στηρίξει την απαίτηση του λαού της Αιγύπτου για μια νέα φάση μετάβασης που περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ο αιγυπτιακός λαός ξεκαθάρισε ξανά ότι δεν δέχεται καμία δικτατορία, από ένα άτομο, από ένα κόμμα ή από μία πλειοψηφία. Ζητούμε από όλες τις δυνάμεις να συνεργαστούν για μια δημοκρατική Αίγυπτο για όλους τους Αιγύπτιους», είπε η Ολλανδή Marietje Schaake, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

«Το σημαντικό είναι να αποφευχθεί ένα εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο, η πολωμένη κατάσταση στη χώρα είναι πολύ επικίνδυνη […] ο στρατός μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης αλλά είναι σημαντικό η κυβέρνηση να παραμείνει στα χέρια των πολιτών», συνέχισε.

Πηγή: euractiv.gr