Ενίσχυση της νομοθεσίας στο σύστημα προειδοποίησης και ανταπόκρισης της ΕΕ σε πανδημίες, ψήφισε χθες (3 Ιουλίου) η Ευρωβουλή. Το κείμενο εισάγει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, διευκολύνει την από κοινού αγορά εμβολίων από τα κράτη μέλη και καταστεί δυνατή την κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι μεταδοτικές ασθένειες και οι απειλές για την υγεία που προκαλούνται από χημικές ή βιολογικές ουσίες δεν σέβονται τα σύνορα, και για αυτό η ΕΕ θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή συντονισμού της δράσης σε περίπτωση που προκύψει κάτι.

Οι αξιολογήσεις της Κομισιόν παρελθοντικών κρίσεων για την υγεία, όπως η επιδημία της γρίπης H1N1 το 2009 και η κρίση του e.coli το 2011, έφεραν στην επιφάνεια ελλείψεις στο πλαίσιο της ασφάλειας υγείας που υπάρχει σήμερα.

Τα κενά που εντοπίστηκαν ήταν κυρίως στην αξιολόγηση κινδύνου, στον σχεδιασμό ετοιμότητας και απάντησης καθώς και στη διαχείριση της κρίσης.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της εισαγωγής ενός συστήματος που θα επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού και συνεπώς πιο φθηνά φάρμακα. Το νέο σύστημα διασφαλίζει επίσης δικαιότερη πρόσβαση στα εμβόλια.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης H1N1 το 2009, οι χώρες της ΕΕ ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους για να προμηθευτούν τα εμβόλια που ήταν διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένες ποσότητες.

«Αυτό αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της απόφασης», είπε ο Gilles Pargneaux, Γάλλος ευρωβουλευτής που συνέταξε την θέση της Ευρωβουλής στην πρόταση των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι πιο δίκαιη διότι αυτά θα είναι διαθέσιμα σε δικαιότερες τιμές. Αυτό αποτελεί πρόοδο, συγκεκριμένα για τα μικρότερα κράτη μέλη τα οποία απλά δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις υπέρογκες τιμές που χρεώθηκαν κατά τις τελευταίες πανδημίες», πρόσθεσε.

Ταχύτερη ανταπόκριση της ΕΕ

Ο Επίτροπος Υγείας Tonio Borg τόνισε ότι οι λαοί της Ευρώπης θα προστατεύονται καλύτερα από ένα ευρύ φάσμα απειλών κατά της υγείας μέσω της ενίσχυσης του σχεδιασμού ετοιμότητας και του συντονισμού.

«Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα αυτής της απόφασης είναι ότι θεσπίζει τη νομική βάση για την συντονισμό της εθελούσιας κοινής προμήθειας εμβολίων και φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ. Θα ξεκινήσουμε με την προμήθεια εμβολίων πανδημιών: τα Κράτη Μέλη που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα μπορούν να παρέχουν στους πολίτες τους εμβόλια κάτω από καλύτερες συνθήκες από ό, τι στο παρελθόν», υπογράμμισε.

Το κείμενο εισάγει επίσης και τη δυνατότητα κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να επιταχυνθεί η έγκριση των φαρμάκων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κρίσης.

Σύμφωνα με την παρούσα νομοθεσία η ΕΕ πρέπει να περιμένει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: euractiv.gr