Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τις 21 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Βιτάλι Νέβσκι και τον Αρτιόμ Νοβίτσονοφ . Η ανακάλυψη έγινε στο ISON, στο Βόρειο Καύκασο,εξού και το όνομά του.

Video thumbnail for youtube video Ison:Ένας κομήτης στο ηλιακό μας σύστημα [Video] | Κάθε ΜέραΟ κομήτης κινείται προς τον ήλιο με ταχύτητα 48000 χλμ/ώρα και περισσότερα από 112.000 κιλά σκόνης εκπέμπονται από τον πυρήνα του κομήτη κάθε λεπτό.

Καθώς ο κομήτης ζεσταίνεται επειδή κινείται πιο κοντά στον ήλιο, ο ρυθμός της εξάχνωσης (μια διαδικασία παρόμοια με την εξάτμιση κατά την οποία η στερεά ύλη μετατρέπεται απευθείας σε αέριο) θα αυξηθεί. Ο κομήτης θα γίνει φωτεινότερος και η ουρά του θα μεγαλώσει περισσότερο. Ο κομήτης προβλέπεται να είναι ορατός με γυμνό μάτι το Νοέμβριο του 2013 ενώ από τον Αύγουστο κατά τους επιστήμονες θα μπορεί να διακρίνεται με μικρά τηλεσκόπια ή κιάλια.

21 του Σεπτέμβρη 2012: Ανακαλύφθηκε

1, Οκτωβρίου, 2013: πλησιέστερη προσέγγιση στον Άρη

28 του Νοεμβρίου, 2013: κοντινότερη προσέγγιση στον ήλιο

26 Δεκ 2013: πλησιέστερη προσέγγιση προς τη Γη; (Μόνο αν επιβιώσει από την ηλιακή συνάντηση)

Οι ειδικοί της NASA πιστεύουν ότι η φωτεινότητα του θα φτάσει αυτή της Αφροδίτης και θα φαίνεται στον πρωινό ουρανό περίπου στα τέλη Νοεμβρίου 2013

Πηγή: nasa.gov