Μετά από τις Πανελλήνιες εξετάσεις όλο και περισσότεροι μαθητές επιλέγουν τη λύση των σπουδών στο εξωτερικό..Οι λόγοι που οδηγούν  πολλούς νέους και νέες να φοιτήσουν σε άλλες χώρες ,κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η απόκτηση ενός πτυχίου με στόχο την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

spoudesΗ επιλογή ενός Πανεπιστημιακού τμήματος του εξωτερικού συνήθως είναι οικογενειακή επιλογή. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι..Δεν θα σταθούμε όμως σε αυτούς..Θα σταθούμε στο πως επιλέγεις το Πανεπιστήμιο που θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό (Μέρος Α’) και στις αντικειμενικές δυσκολίες του πρώτου καιρού.(Μέρος Β’)

Και το ταξίδι ξεκινάει

Αυτό  που θα αναφέρουμε αμέσως παρακάτω είναι το πιο βασικό πριν την επιλογή του Πανεπιστημίου.Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι γονείς- αλλά και οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό – είναι ότι πολλές φορές επιλέγουν τμήματα ανώτερα των δυνατοτήτων τους ή ακόμα και τελείως διαφορετικά από τις μέχρι τώρα σπουδές τους. Αυτό οδηγεί ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών στην αποτυχία, όχι τόσο στο πρώτο έτος όσο στα επόμενα, όπου τα μαθήματα είναι εν δυνάμει πιο δύσκολα. Πριν λοιπόν από όλα πρέπει να γίνει με σύνεση η επιλογή του τμήματος σπουδών που θα ακολουθήσει το παιδί ,βασισμένο πάντα στα ενδιαφέροντά του και στις προηγούμενες σπουδές του.

Κατόπιν η επιλογή του Πανεπιστημίου..Το πιο δύσκολο  ερώτημα που ακολουθεί είναι «σε ποιο Πανεπιστήμιο πρέπει να πάω»..Αυτό εξαρτάται από τους οικονομικούς πόρους της κάθε οικογένειας και το λέμε αυτό γιατί πολλά Πανεπιστήμια μπορεί να είναι δωρεάν ή με ελάχιστα δίδακτρα αλλά το κόστος ζωής  στις αντίστοιχες χώρες είναι πολύ υψηλό. Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  doatap.gr. Μέσα σε αυτή την ηλεκτρονική ιστοσελίδα βρίσκονται όλα τα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Επόμενο βήμα: Η επιλογή  του Πανεπιστημίου..Επιλέγοντας το Πανεπιστημιακό τμήμα που θέλετε μπορείτε να βάλετε στο φυλλομετρητή σας  (browser)την ονομασία του Πανεπιστημίου και του τμήματος..Συνήθως υπάρχουν οι πληροφορίες στα Αγγλικά Γαλλικά και Γερμανικά..Εκεί θα πληροφορηθείτε για το είδος σπουδών ,τις φοιτητικές διευκολύνσεις, (εστίες κλπ) και τα δίδακτρα της σχολής..Από εδώ και πέρα η απόφαση είναι δική σας. Να θυμάστε όμως και κάτι..Σε πολλές χώρες η εκμάθηση της γλώσσας είναι υποχρεωτική  όπως και οι εξετάσεις που συνήθως γίνονται πανεθνικά  και μετά κατατάσσεται ο υποψήφιος στο αντίστοιχο τμήμα ειδικά αν έχει επιλέξει να  φοιτήσει σε Κρατικά Πανεπιστήμια που δεν έχουν υψηλά δίδακτρα.(Θα μπορούσαμε να το αντιπαραβάλλουμε με τις εξετάσεις των αλλοδαπών στην Ελλάδα).

Μετά την επιλογή τι?  Από τη στιγμή που θα παρθεί η απόφαση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Πανεπιστήμιο για επιβεβαίωση των όσων αναφέρονται στο site αλλά και για να ενημερωθείτε για τα δικαιολογητικά εγγραφής που χρειάζεται να υποβάλετε..Πολλά πανεπιστήμια ανακοινώνουν περίπου κοντά στον Αύγουστο  επίσκεψη κλιμακίων των Πανεπιστημίων τους στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα –Θεσσαλονίκη ,Πάτρα,) και αναλαμβάνουν να σας εξυπηρετήσουν. Αν τυχόν δεν ανακοινωθούν τέτοια κλιμάκια ,πέρα από την λήψη  πληροφοριών μέσω mail –που συνήθως δίνουν τα Πανεπιστήμια- μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αντίστοιχο τμήμα της Πρεσβείας ή του Προξενείου στη χώρα μας και εκεί το τμήμα Παιδείας θα δώσει απαντήσεις στις απορίες σας .Άλλη μια λύση είναι να πάρετε τις πληροφορίες από το ίδιο το site αλλά εδώ θα προσέξετε να  είναι πρόσφατα ενημερωμένο.Επισημαίνω εδώ ότι: Μπορείτε να δώσετε τα χαρτιά σας για επικύρωση και σε εξουσιοδοτημένα γραφεία ΑΛΛΑ και στο Υπουργείο Εξωτερικών (πληροφορίες στη σελίδα ) όπου θα ενημερωθείτε για το κόστος των μεταφράσεων (οι τιμές ισχύουν μόνο για το Υπουργείο).

Άλλη μία κίνηση που θα πρέπει να κάνετε αν έχετε σκοπό να φοιτήσετε στο εξωτερικό -αν οι γονείς σας ανήκουν στον ΟΠΑΔ -μπορείτε να βγάλετε την Ευρωπαϊκή κάρτα Ασφάλισης Είναι μια δωρεάν κάρτα που σας παρέχει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Με την κάρτα αυτή μπορείτε να λαμβάνετε περίθαλψη υπό τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) όπως και οι ασφαλισμένοι πολίτες του αντίστοιχου κράτους όπου σπουδάζετε. Είναι απαραίτητη (αν και ευχόμαστε αχρείαστη).

(Στο δεύτερο μέρος οι δυσκολίες και πως θα τις αντιμετωπίσετε.)

Μηρτσέκη Βασιλική-Εκπαιδευτικός

*Η Βασιλική  Μηρτσέκη είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο “Αλέξανδρος Δελμούζος” του Πανεπιστημίου Αιγαίου