Το 28ο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας γίνεται σήμερα (1η Ιουλίου) η Κροατία με πολλούς να εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Στο μεταξύ εντύπωση προκάλεσε η απουσία της Angela Merkel από την τελετή ένταξης, η οποία τόνισε ότι ήταν «απασχολημένη».

1 (1)Σημαίες της ΕΕ κυμάτιζαν στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Κυριακής, αλλά το καλωσόρισμα δεν φαίνεται να έχει τον ενθουσιασμό που συνόδευε τις εντάξεις των πρώην κομμουνιστικών χωρών.

Η Κροατία εντάσσεται στην ΕΕ σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Γιουγκοσλαβία.

Όντας αντιμέτωπη με ύφεση εδώ και πέντε χρόνια και με ανεργία ρεκόρ που έχει φτάσει το 21%, λίγοι Κροάτες έχουν τη διάθεση να το γιορτάσουν.

Η ΕΕ είναι επίσης βαθιά προβληματισμένη από τα δικά της οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν δημιουργήσει εσωτερικές διαιρέσεις και έχουν υπονομεύσει την στήριξη της κοινής γνώμης προς την Ένωση και την διεύρυνσή της.

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ισπανία! Εκεί κατευθυνόμαστε;» αναρωτήθηκε ο συνταξιούχος Pavao Brkanović. «Χρειάζεται κανείς ψευδαισθήσεις για να είναι χαρούμενος, αλλά οι ψευδαισθήσεις έχουν φύγει εδώ και καιρό» είπε σε μια αγορά του Ζάγκρεμπ.

Ο Πρόεδρος Ivo Josipović είπε στην τηλεόραση της Nova στην Κροατία το Σάββατο ότι οι δημοσιογράφοι από τις χώρες της ΕΕ τον έχουν ρωτήσει κατ ‘επανάληψη γιατί το Ζάγκρεμπ ήθελε να ενταχθεί στο μπλοκ.

«Η αντερώτηση μου ήταν: ‘’Εσείς προέρχεστε από την ΕΕ. Προετοιμάζεται η χώρα σας να εγκαταλείψει το μπλοκ; Αναπόφευκτα θα απαντούσαν: ‘‘Φυσικά και όχι’’. Να λοιπόν, γι ‘αυτό εντασσόμαστε, επειδή πιστεύουμε επίσης ότι η ΕΕ έχει μέλλον», είπε.

Η χώρα των 4.4 εκατομμυρίων ανθρώπων, ευλογημένη με μια ακτογραμμή που προσελκύει 10 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, είναι μία από τις επτά που αναδύθηκε από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του πολέμου τη δεκαετία του 1990.

Απούσα η Merkel

Η Σλοβενία ​​ήταν η πρώτη που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, αλλά η Σερβία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η Κροατία έχει περάσει επτά βασανιστικά χρόνια και συχνά αντιλαϊκές καθοδηγούμενες από την ΕΕ μεταρρυθμίσεις.

Έχει παραδώσει αρκετούς Κροάτες και Βόσνιους Κροάτες στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Επίσης, έχει πουλήσει ναυπηγεία με μεγάλη ιστορία και παράδοση, αλλά υπερχρεωμένα, και έχει ξεκινήσει μια μάχη κατά της διαφθοράς η οποία οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό Ivo Sanader στη φυλακή.

Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, η πιο ισχυρή ηγέτιδα της ΕΕ, απουσίασε από την τελετή ένταξης, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ απασχολημένη.

Τα κροατικά ΜΜΕ συνέδεσαν την κίνηση αυτή με μια διαφωνία ως προς έναν πρώην υπάλληλο των μυστικών υπηρεσιών της Κροατίας ο οποίος καταζητείτο στη Γερμανία, κάτι το οποίο ωστόσο αρνήθηκε εκπρόσωπος της Merkel.

Αντ ‘αυτού, η Merkel κάλεσε την Κροατία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα βήματα που πρέπει να γίνουν, ιδιαίτερα στον τομέα της νομικής ασφάλειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς», είπε.

Για κάποιους Κροάτες τα πλεονεκτήματα της ένταξης είναι αναμφισβήτητα.

«Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι στην Κροατία είναι πολύ δύσπιστοι, αλλά νομίζω ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί και είναι άδικο που έπρεπε να περιμένουμε από το 1990», δήλωσε ο Željko Kaštelan, Κροάτης επιχειρηματίας.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εργαστούμε σκληρά για να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο», είπε.

EurActiv με Reuters

Απόψεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz είπε:

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την Κροατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013. Ταξιδεύω στο Ζάγκρεμπ για να γιορτάσω αυτό το ευχάριστο και ιστορικό γεγονός. Είναι καλά νέα, όταν μια οικογένεια μεγαλώνει, ιδιαίτερα η οικογένειά αξιών μας, αφοσιωμένη στη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και στο κράτος δικαίου.

Είναι ιστορική ημέρα για την ΕΕ και την Κροατία. Η Ευρώπη κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επανένωση, και η Κροατία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

«Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Η ύφεση πλήττει σκληρά την Κροατία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ένταξη στην ΕΕ δε θα προσφέρει κάποια μαγική λύση στην κρίση. Αλλά θα βοηθήσει στο να βγουν πολλοί άνθρωποι από τη φτώχεια καθώς και στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Η Κροατία θα λάβει πόρους για την κατασκευή δρόμων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της έρευνας και της ανάπτυξης.

Από την ίδρυσή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποσχεθεί ειρήνη. Για τα Δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή που μόλις πριν από μερικά χρόνια μαστιζόταν από τον πόλεμο, η Ευρώπη έχει γίνει ένας μαγνήτης ειρήνης και αλλαγής. Η Κροατία έχει γίνει πρωτοπόρος» δήλωσε ο Schulz.

«Καλώς ήλθες Κροατία, το 28ο κράτος μέλος της ΕΕ! Ανυπομονούμε να σας έχουμε στο πλευρό μας, καθώς οδεύουμε προς το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Joseph Daul, πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εν όψει της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήταν ένας μακρύς και μερικές φορές δύσκολος δρόμος, αλλά το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Η Κροατία παίρνει δικαιωματικά τη θέση της μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της. Είμαι πολύ χαρούμενος που το βλέπω να συμβαίνει, καθώς μας υπενθυμίζει γιατί δημιουργήθηκε αρχικά η ΕΕ, ως ένα σχέδιο ειρήνης. Προερχόμενος από την Αλσατία, το επιχείρημα για μένα εξακολουθεί να είναι έγκυρο. Έχω δει τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περιοχή μου, και ξέρω τι μπορεί να κάνει για τη χώρα σας», δήλωσε ο Daul.

Πηγή: euractiv.gr