Το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές σε ένα πραγματικά ανέγγιχτο νησιωτικό περιβάλλον.

24503-54307Τι να δεις

Πρώτα απ’ όλα να ξέρεις ότι η Κάσος των περίπου 1.000 κατοίκων σήμερα, στην ακμή της, στα χρόνια της επανάστασης ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία, φιλοξενούσε 12.000 ψυχές, ενώ στην αρχαιότητα ήταν από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του Αιγαίου. Με πρωτεύουσα το Φρυ, που χτίστηκε πριν από 150 χρόνια, και είναι και το λιμάνι του νησιού, το νησί διαθέτει άλλα πέντε χωριά, χτισμένα όλα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα δίπατα αρχοντικά. Αξίζει να επισκεφθείς το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο στο Αρβανιτοχώρι, το λίθινο αρχοντικό του Μηνακούλη, όπου στεγάζεται ο υγειονοµικός σταθµός, το µνηµείο από το έργο του Ανατόλη Λαζαρίδη στην πλατεία µπροστά στο δηµαρχείο. Επίσης τους ανεµόµυλους που υπάρχουν στο δυτικό τµήµα του νησιού, στη θέση ∆ικέφαλος. Τα εντυπωσιακά σπήλαια Ελληνοκαμάρα και Σελάι, που εκτός από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες προσφέρουν υπέροχη θέα. Το Πόλι, τον αρχαιότερο οικισµό. Εκεί βρίσκεται και ο Άγιος Ονούφριος, βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα, καθώς και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βαμμένη σε έντονο μπλε και πορτοκαλί χρώμα.

Να πας επίσης στο αρχοντοχώρι της Αγια-Μαρίνας, με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, απ’ όπου βλέπεις το Αιγαίο στο βορρά και το Λιβυκό πέλαγος στο νότο. Στον Εμπορειό, το παλιό εμπορικό λιμάνι, απ’ όπου φεύγουν καραβάκια για το γύρο του νησιού. Αλλά και στο Ακρί, στο βόρειο τµήµα του νησιού µε τις βραχώδεις παραλίες και τα απολαυστικά καταγάλανα νερά. Και να πλησιάσεις την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τον Πρίωνα, στα 549 µέτρα.

Πού να κολυµπήσεις

Στα δυτικά του νησιού, στην περιοχή του Αντιπεράτου, βρίσκονται τέσσερις ερηµικές παραλίες µε βότσαλο, κατάλληλες για όσους αναζητούν προσωπικό χώρο και ησυχία. Νότια βρίσκεται η απάνεµη παραλία της Χελάτρου. Στ’ ανοιχτά της σηκώνει δυνατό κύµα, κατάλληλο για σέρφερς. Για ακτές που συνδυάζουν εξωτικό και κυκλαδίτικο τοπίο επισκέψου το νησάκι Αρμάθια, με ένα από τα καΐκια που φεύγουν από τον Εμπορειό. Ακόμα, οι παραλίες Μάρμαρα, Καραβοστάσι, Αποπαντούλα θα σας ανταμείψουν με το υπέροχο τοπίο τους.

Πού να µείνεις

Στο Φρυ, στα απλά αλλά άνετα δωµάτια του ξενοδοχείου Άνεσις (41201) ή σ’ ένα από τα 7 δωµάτια του Dimitris Apartments (41792), δίπλα στη θάλασσα. Ακόμα, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια Angelica’s (41268). Στον Εµπορειό, επέλεξε ένα από τα άνετα και εξοπλισµένα δωµάτια-studio στο Ακρογιάλι (41131), δίπλα στη θάλασσα.

Κωδικός: 22450

Αστυνοµία: 41222

Λιµεναρχείο: 41222

Πρώτες Βοήθειες: 41333

Πηγή: athensvoice.gr