O παλιός καλός μερακλίδικος παραδοσιακός τρόπος που φτιάχνανε κάποτε τον ελληνικό καφέ έχει από καιρού εξαφανιστεί….

ελληνικός- καφέςΚάποτε ψήνανε τον καφέ στη χόβολη, ώστε να σιγογράσει, χρησιμοποιούσαν μπρίκια μπακιρένια ή χάλκινα και το σιγανό ψήσιμο βοηθούσε να βράσει καλά ο καφές και να  βγάλει όλα τα αρώματά του.

Για όσους θέλουν να φτιάξουν για πρώτη φορά καφέ, το πρώτο βήμα είναι να έχουμε το σωστό μπρίκι. Υπάρχουν μπίκια για ένα καφέ, μέχρι και τέσσερις. Μην φτιάξετε ένα καφέ σε ένα τεράστιο πρίκι γιατί δεν θα κάνει καλό καΙμάκι.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να φτιάξουμε τον Ελληνικό καφέ. Ο σκέτος, με ολίγη, μέτριος και γλυκύς. Για κάθε φλιτζανάκι χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι γεμάτο καφέ και 1 φλιτζανάκι νερό.

Πώς να φτιάξουμε Ελληνικό Καφέ, με βάση τη δοσολογία…

Ο σκέτος φυσικά γίνεται χωρίς ζάχαρη.

Ο με ολίγη γίνεται με ½ κουταλάκι ζάχαρη

Ο μέτριος γίνεται με 1 κουταλάκι, κοφτό, ζάχαρη

Ο γλυκύς γίνεται με 2 κουταλάκια, κοφτά, ζάχαρη.

Εκτέλεση

Διαλέγουμε το κατάλληλο μπρίκι.

Τοποθετούμε νερό (όχι ζεστό ούτε παγωμένο) στο μπρίκι.

1 κουταλάκι καφέ και ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε τον καφέ μέχρι να φουσκώσει.

Εάν έχουμε φτιάξει πάνω από ένα καφέ θα σερβίρουμε από μικρή ποσότητα σε κάθε φλιτζανάκι για να έχουν όλα καϊμάκι. Στη συνέχεια θα γεμίσουμε τα φλιτζανάκια. Και για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο παραδοσιακό ελληνικό σερβίρισμα τοποθετούμε δίπλα από το φλυτζανάκι στο πιατάκι ένα λουκουμάκι ή σε ένα αλλο πιατάκι ένα γλυκό του κουταλιού.

Στην Υγειά σας !