Από τον Πρόεδρο της «Εγνατία Οδός α.ε» κ. Παρασκευά Σαββαίδη και τον ομόλογό του της Τουρκικής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων, υπεργάφη μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ των δυο φορέων,στα πλαίσιο διμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Ανδριανούπολη, στις 26 Ιουνίου. για την κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής οδικής γέφυρας στην περιοχή της συνοριακής διόδου «Κήπων –Υψάλων».

gefura_egnatia odosΗ νέα οδική διασυνοριακή γέφυρα χωροθετείται σε συνδυασμό με τον προβλεπόμενο νέο Συνοριακό Σταθμό Κήπων, κατάντη και σε εγγύτητα με την υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Έβρου. Το συνολικό μήκος της χάραξης με τις απαιτούμενες προσβάσεις ανέρχεται σε 1.407μ. Η γέφυρα θα έχει διατομή κλάδου αυτοκινητοδρόμου με δύο (2) λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο. Το συνολικό μήκος της νέας γέφυρας είναι 811μ., από τα οποία 344 μ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η αναβάθμιση της συνοριακής σύνδεσης «Κήπων- Υψάλων» εξυπηρετεί λειτουργικά τη διασύνδεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο IV, τη λειτουργική σύνδεση της Τουρκίας μέσω της Εγνατίας Οδού με τον Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ και τις βαλκανικές χώρες, με άμεσα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα. Επίσης βελτιώνει τις συνθήκες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής άνεσης, συμβάλλει στην εθνική πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας.

Στη συνάντηση η Ελληνική πλευρά, εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Α. Καρούντζο, τα μέλη της Επιτροπής για την τοπογράφηση και χωροθέτηση της γέφυρας καθώς και τον Πρόεδρο και στελέχη της “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ”.

Μετά την υπογραφή, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων και επικεφαλής της ΜΕΣΠΕ (Μικτή Επιτροπή Συντονισμού και Παρακολούθησης του Έργου), κ. Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε:

«Έχει γίνει πλέον ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που ξεκίνησαν το 2006 η Ελλάδα και η Τουρκία με σκοπό την κατασκευή της νέας διασυνοριακής γέφυρας στον Έβρο. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δράσεις στον τομέα των υποδομών, πέρα από την προφανή συνεισφορά τους στη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων, βοηθούν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών».