Τι να δεις.Το νησί της φώκιας αλλά και των θησαυρών, του απέραντου γαλάζιου και της χαλάρωσης. Να πάρεις μαζί σου κιάλια για να χαζέψεις τις monachus-monachus που ζουν στο Πιπέρι, να δεις τα πεύκα στη Χρυσή Μηλιά πάνω από την παραλία, να επισκεφτείς τα άδεια μοναστήρια στα Γιούρα, στην Κυρα-Παναγιά.

24493-54288Επίσης, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων με διαδρομή μέσα από το δάσος και το Λαογραφικό Μουσείο (Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη) στο Πατητήρι.

Πού να κολυµπήσεις

Το νησί διαθέτει 51 παραλίες στις οποίες πας με τα πόδια ή καΐκι. Οι οργανωμένες βρίσκονται στα νότια. Οι πιο ξακουστές είναι ο Άγιος Δημήτριος, με καταγάλανα νερά και λευκό βότσαλο, και το Κοκκινόκαστρο. Για παιδιά ιδανική φαντάζει η Χρυσή Μηλιά. Απάνεμες είναι ο Μικρός και ο Μεγάλος Μουρτιάς. Στον Μικρό πάρε μαζί σου νεράκι, στον Μεγάλο θα τα βρεις όλα. Στο Βύθισμα να πας, αν έχεις αντοχές για περπάτημα και θέλεις απομόνωση ή γυμνισμό. Για θαλάσσια σπορ η Μαρπούντα είναι ιδανική και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.

Πού να µείνεις

Στο Marpunta Village Hotel (65212, 65173, 65581) για να βάλεις λίγη πολυτέλεια στις διακοπές σου. Στα Konstantina Studios (66165, 65900), στη Χώρα. Στο Ikion Hotel(66360) στο Πατητήρι σε ένα πλήρως ανακαινισμένο παραδοσιακό κτήριο. Στο Yalis Hotel(66186) στην περιοχή Βότση, στα 5 χιλιόμετρα από τη Χώρα και στα 2 από το Πατητήρι.

Πού να φας

Να πάρεις βότανα, φασκόμηλο, τσιτσίραβλα και κρίταμα για το σπίτι. Να ζητήσεις χαμαλί, που τρατάρουν το γαμπρό τη μέρα του γάμου του. Να φας ψάρι, κρέας, αστακομακαρονάδα, και να δοκιμάσεις χορτόπιτες. Στη Χώρα να πας στις ταβέρνες Αστροφεγγιά και Κάστρο. Για ψάρι άλφα ποιότητας να ψάξεις στα ψαροχώρια Μεγάλος Μουρτιάς (ψαροταβέρνα Μεγάλος Μουρτιάς), Λεφτός Γιαλός (ταβέρνα Ελαιώνας) και Καλαµάκια. Στο Βότση το Δεντρολίμανοέχει εξαιρετικό sea food και το ψητοπωλείο Καλή Καρδιά παραδοσιακές συνταγές, ενώ η ταβέρνα του Πανούλη τέλεια θέα. Στη Στενή Βάλα η πιο γνωστή ταβέρνα είναι της Τασίας, με μαγειρευτά, μεζέδες και αστακομακαρονάδα. Για τέλειο ηλιοβασίλεμα και ποτάκια, στο Sunset Café της Χώρας.

Kωδικός: 24240
Αστυνοµία: 65205
Λιµεναρχείο: 65595
∆ήµος: 65555
Πρώτες Βοήθειες: 65208

Πηγή: athensvoice.gr